Je kledingkast opruimen: zo pak je dat aan (in 6 stappen)

Nu het buiten zo warm is, kan je maar beter binnen zitten met de gordijnen dicht en de ventilator op standje hoog. Op dat soort dagen begin ik altijd per ongeluk aan grote projecten die ik al maanden (zo niet jaren) heb uitgesteld. Zoals mijn kledingkast opruimen. Want die is ongemerkt toch weer vol gelopen met kledingstukken waarvan ik eigenlijk niet zeker weet of ik die nog wel (genoeg) draag.

Sneakers

Mijn kledingakst opruimen begon met mijn sneakers. Ik heb een hele collectie, maar veel daarvan draag ik niet meer, omdat de zool versleten is, de hiel aan de binnenkant stuk is of ze er overall -na jaren van intensief gebruik- scruffy zijn gaan uitzien. Mijn missie is al geruime tijd om ze te laten opkalefateren, maar tot die tijd liggen ze stof te happen en heb ik de neiging om nieuwe sneakers te kopen, omdat ik anders geen normale exemplaren meer heb om aan mijn voeten te schuiven.

In een bui van doortastendheid heb ik ze allemaal uit mijn kast gehaald en in een tas gegooid: die oude Adidasjes die ooit wit waren, de Nike’s met het vaal geworden suède, de door de zon verkleurde blauwe sneakers, de versleten zool van mijn eerste paar Veja’s van jaren geleden en mijn afgetrapte Duuo’s waarin ik de afgelopen twee jaar zo ongeveer gewoond heb. Ze zijn allemaal toe aan een opfrisbeurt. Als je zoekt op Google vind je tegenwoordig gelukkig meerdere sneaker reparatie en cleaning services, zoals WEAR in Rotterdam.

20220811 162548

Kledingkast opruimen

En nu ik toch bezig, dacht ik toen, kan ik de rest van de kledingkast ook wel eens uitkammen. Zo ligt er een broek met een gat in de zak te wachten, een mud jeans die een scheurtje heeft (op een niet charmante plek) en dus moet worden ingeleverd, wandelschoenen waarbij de zool doormidden is gescheurd (die kan je tegenwoordig gewoon weer bij Bever zelf inleveren, zodat het niet op de afvalhoop belanden) en een mouwloos bloesje die er baat bij heeft als het armsgat iets wordt uitgediept. Maar ook: een jumpsuit dat eigenlijk te strak geworden is en een wikkeljurk die ik van een vriendin heb gekregen, maar die me eigenlijk te groot is. Kortom, als je er even voor gaat zitten, wordt het kledingkast opruimen een heel project. Maar wel eentje met een bevredigend resultaat.

Je kledingkast opruimen: zo pak je dat aan

 1. Je kledingkast opruimen, begint ermee dat je alles eruit haalt. Verdeel het in 3 stapeltjes.
  • Absolute favorieten, draag ik heel vaak
  • Twijfelgevallen
  • Draag ik eigenlijk nooit meer en ga ik ook niet meer dragen
 2. Hang je absolute favorieten terug in de kast, ga door je twijfelgevallen en vraag je af: waarom draag ik die niet meer? Dat kan verschillende redenen hebben:
  • Je weet niet goed hoe je ze moet combineren
  • Ze zijn te klein of te groot of staan gewoon niet flatteus
  • Ze zijn stuk en moeten gerepareerd
 3. Te klein gaat zeker op de stapel: draag ik nooit meer en ga ik nooit meer dragen. Het heeft geen zin om te wachten tot je er weer in past, want dat gaat misschien nooit meer gebeuren (ik weet het: dat klinkt keihard). Te groot biedt nog mogelijkheden: je kan deze kledingstukken laten innemen (als je ze nog leuk genoeg vindt). Breng ze dus – samen met de repareren kledingstukken- naar je favoriete kledingmaker, schoenmaker of sneaker reparateur. Sommige duurzame merken, zoals Mud Jeans, nemen je oude kleding (stuk of niet) ook weer terug in ruil voor een korting bon. Repareren is dus zeker onderdeel van je kledingkast opruimen (en het dan ook echt doen!)
 4. Nu heb je je favoriete kledingstukken in je kast, je te repareren of in te nemen kleding naar de kledingmaker gebracht en blijf je alsnog zitten met een stapel: weet eigenlijk niet hoe ik ze moet dragen. Hiervoor zijn twee opties (of eigenlijk drie, maar de derde is wat prijziger):
  • Struin Instagram, Pinterest en het net af naar inspirerende foto’s waarin soortgelijke kledingstukken worden gedragen en kijk hoe zij het combineren. Zo kom je op stylingideeën.
  • Organiseer een gezellig avondje met hapjes en drankjes met wat vriendinnen en vraag hen om raad: moet ik deze kledingstukken houden en zo ja, hoe draag ik ze? Vaak kom je hierdoor op nieuwe ideeën of word je gerustgesteld dat een bepaalde combinatie misschien wat uit je comfortzone ligt, maar heel goed staat. Tip: maak foto’s van de leukste combo’s, ter inspiratie, voor als je na het kledingkast opruimen alsnog weer eens ‘niks’ hebt om aan te trekken.
  • Huur een professional in. Je kan ook een styliste vragen om samen met jou het project van kledingkast opruimen aan te gaan en nieuwe combinaties te verzinnen die goed passen bij jouw stijl en lijf.
 5. Goed, je favorieten hangen in de kast, je twijfelgevallen heb je getackeld en daar zijn weer nieuwe favorieten uit ontstaan. Maar misschien zijn er ook een paar verhuisd naar de stapel: ga ik nooit meer dragen. Wat ga je daarmee doen?
  • Kledingruil. Als je meedoet aan de ketting kledingruil, kan je ze in de tas doen. Je kan tegenwoordig ook weer naar een kledingruil event. Of je kan ze naar de Swapshop in Amsterdam of Rotterdam brengen of naar het Kledingruilatelier in Eindhoven.
  • Je kan ze ook weggeven aan mensen die je kent (misschien wil een vriendin wel heel graag dat ene kledingstuk hebben wat jou eigenlijk niet meer goed past: gun het haar)
  • Breng ze naar een tweedehandswinkel. Je kan ze weggeven (bijvoorbeeld bij de Kringloopwinkel), maar je kan ze ook verkopen aan tweedehands of vintage winkels. Dat geldt meestal alleen voor de wat meer high end merken (dus niet voor de fast fashion kledingstukken).
  • Verkoop ze online op plekken als Vinted, NextCloset of Marktplaats.
  • Bij sommige duurzame merken, zoals Mud Jeans of Armed Angels, kan je je oude kleding inleveren en krijg je een korting bon voor je volgende aanschaf.
  • Breng ze naar de kledingbak. Ook kapot textiel kan hierin: dat wordt niet meer gedragen, maar kan nog wel gebruikt worden om bijvoorbeeld te dienen als vulling in autostoelen (ik noem maar wat).

Heb jij nog tips voor een middagje kledingkast opruimen? Deel ze dan door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

2 gedachten over “Je kledingkast opruimen: zo pak je dat aan (in 6 stappen)”

 1. Dank voor de goede tips.
  * Ruim elk seizoen (dus 2 x per jaar je kast op) en als je veel hebt, koop niks nieuws meer.
  * Vraag je bij elke verleiding af: “heb ik dit echt nodig?”. Mijn ervaring: 99 keer van de 100 is het antwoord “nee”.
  * Heb je toch iets nodig kijk dan eerst of je iets tweedehands kunt vinden. Ik haalde een Claudia Straeter jurk bij Het Goed, kringloopwinkel.
  * Hang mooie en kwalitatief goede stukken die je nu niet leuk vindt apart (op zolder ofzo). Wellicht zijn ze over een paar jaar wel weer leuk. Zo niet, weg doen.
  (Detail: vaal schrijf je met een v, niet faal. Typefoutje neem ik aan)

  1. Goede tips. Als je in de verleiding komt iets nieuws te kopen, is mijn tip ook om er dan even een weekje over na te denken. Meestal ben je het dan al weer vergeten namelijk, zeker als je het eigenlijk niet nodig had. En dank voor het oplettende meelezen: faal was inderdaad een typefout. Ik heb het aangepast.

Reacties zijn gesloten.