Kledingruil helpt je de crisis door

 

Little Green Dress
Foto: Little Green Dress

De dagen worden korter en het nieuws wordt momenteel beheerst door de economische malaise. De hoogste tijd voor een crisisbezwerend feest! En dan eentje vol met vintage fashion-vertier. Op zondag 11 december vormt creatieve broedplaats NUtrecht de locatie voor de Give it Forward Kledingruil. Deelneemsters kunnen al hun overtollige of ongewenste kleding, minstens 3 maximaal 5 stukken, ruilen voor nieuwe garderobejuweeltjes. Meer dan 100 kledingstukken, schoenen, tassen en riemen zullen die middag van eigenaresse veranderen.

Handwerk hip&happening

Verder geven de creatieve dames van Het Huis van de Vlinders, samen met Little Green Dress de initiatiefnemers van dit feest, een workshop haken en breien. Deze vormen van handwerk zijn anno 2011 niet langer het domein van zwangere vrouwen en bejaarden, maar hip & happening onder een grote groep jonge mensen. Anne-Liese van Analysed neemt ook haar naald en draad ter hand om enkele kledingstukken tot nog begerenswaardigere items te pimpen. Kijk de kunst van haar af, of laat ter plekke je truitje omtoveren tot een vest.

Ruil je de crisis door
Naast de economische malaise heeft ook het milieu het zwaar. Niet zo gek als je bedenkt dat we jaarlijks miljoenen kilo’s goed bruikbare kleding en textiel weggooien. De verbranding van dit textiel veroorzaakt zo’n 400 miljoen kilo CO2 uitstoot, evenveel als vrijkomt bij 2.250 miljoen autokilometers {1}. Op de Give it Forward Kledingruil slaan de deelneemsters drie vliegen in één klap: de portemonnee wordt gespaard, het verlangen naar nieuwe kleding wordt vervuld en tenslotte redden we textiel van de afvalberg. Echt alle ingeleverde kleding komt volgens de initiatiefnemers goed terecht, want de ongeruilde items gaan naar Het Huis van de Vlinders en Dress for Success Utrecht. De eerste maakt van kleding en ander textiel prachtige mode- en interieuraccessoires en de tweede steekt werkzoekenden met een beperkt budget in gepaste sollicitatiekleding. Er blijft dus niets over voor de vuilverbrander.

Fair wear
Ditmaal gaat een deel van de opbrengst van onze kaartverkoop naar Het Huis van de Vlinders. Dit mooie initiatief helpt Utrechtse vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer aan werk, zelfvertrouwen en de bijbehorende zelfstandigheid. Van oud textiel maken zij mode-en woningaccessoires die je deze middag zelf kunt bekijken en kopen.

Bron: {1} Eureco, 2011: “Kwaliteit van textiel in het huishoudelijk restafval”, Little Green Dress

Lees ook:
Tijd voor een JasTas
Ruilen, weggeven en verkopen via MijnKleren.nl

Over de schrijver