Klein wonen in tiny houses van Nederlandse bodem

Het begon in 2016 met een prijsvraag. Iedereen kon meedoen. Uiteindelijk werden er 16 tiny houses gebouwd voor de BouwEXPO in Almere Poort. En dan hebben we het natuurlijk niet over standaard tiny houses, maar over bijzondere ontwerpen van volwaardige huizen. Maar dan in het klein.  In het boek Klein wonen, small homes van Jacqueline Tellinga vind je ze allemaal terug, met foto’s, bouwtekeningen en tekst. We lichten er een paar uit.  

Slim Fit

Dit tiny house, of misschien moeten we zeggen smalle huis, bestaat uit 3 verdiepingen. Dat op zich is al bijzonder, want dat zie je niet vaak in de wereld van de tiny houses. Het doel van architect Ana Rocha was om een huis te ontwerpen, dat makkelijk zou passen tussen de bestaande bebouwing. Op een parkeerterrein bijvoorbeeld. Het huis heeft 50 m2 verdeeld over 3 verdiepingen en past op een ruimte van 2 parkeerplekken. Dit huis werd in 2018 bekroond met de prestigieuze Dutch Design Award.

Klein Wonen
Slim Fit En Tiny A

Tiny A

Wat heb je nodig om plezierig te kunnen wonen? Een dak boven je hoofd, dat is eigenlijk het belangrijkste. En dat is dan ook precies wat Tiny A is: een 7,5 meter hoog puntdak. “Het is nog een hele kunst om een klein huisje aantrekkelijk te maken,” zegt Daan Bakker van DaF-architecten in het boek. “Je wilt graag een gevoel van ruimte in je huis ervaren, terwijl het feitelijk klein is.” In Tiny A lukt dat door het hoge plafond dat doorloopt tot in de nok van het dak en de glazen voorgevel. Het dak is het goedkoopste bouwelement en dat maakt het huis betaalbaar. Aan de ene zijde zijn 15 zonnepanelen geplaatst, terwijl de andere kant bedoeld is voor begroeiing.

Tiny TIM

Dit kleine huis van FARO architecten is het enige zelfvoorzienende huis van de BouwEXPO in Almere. Een groene wand van rietplanten zorgt ervoor dat douchewater, afwaswater en urine gefilterd wordt tot schoon drinkwater. Dat gebeurt via een stelsel van watertanks, plantenbakken met zuiverende plantensoorten en technische filters.  Ook niet onbelangrijk in tijden van hete zomers: het buffervat voor het schone water is zo groot dat het ook lange tijden van droogte aan kan. Het huis past op een trailer achter de auto en is dus redelijk makkelijk verplaatsbaar.

Klein Wonen
Tiny Tim

Wikkelhouse

Het Wikkelhouse is één van onze favorieten (we hebben er al vaker over geschreven). Het gaat hier namelijk om een waterdicht duurzaam huis van karton. Jazeker, dat kan dus gewoon. Om dit huis te maken, worden 24 lagen golfkarton om een mal (het casco van het huis) gewikkeld. Vandaar de naam. De lagen worden met duurzame lijm aan elkaar geplakt. Hierdoor ontstaat een isolerende gevel, die beschermd wordt met een ademend, waterdicht folie. En het ziet er nog stijlvol en ruimtelijk uit ook.

Klein Wonen
Wikkelhouse, Foto En © Yvonne Witte

Snuk

Dit huisje is ontworpen met twee voorkanten, waarbij je als bewoner vanuit je huis dus kan genieten van de zonsopgang én de zonsondergang. Een tiny doorzonwoning zou je dus kunnen zeggen, met een industriële look. Het huisje is geboren vanuit het idee dat het toch zonde is dat strandhuisjes maar aan één kant open zijn en uitzicht bieden. Het is makkelijk verplaatsen en kan zelfs op een plat dak staan, zo stellen de ontwerpers.

Klein Wonen
Snuk

 

Kleine wonen, small houses

We geven een exemplaar van het boek Klein wonen, small homes weg. Wil je kans maken? Abonneer je dan op de nieuwsbrief en laat ons in een reactie hieronder weten waarom jij dit boek graag wilt winnen. 

Over de schrijver

31 gedachten over “Klein wonen in tiny houses van Nederlandse bodem”

  1. Ik overweeg in de toekomst in een tiny house te gaan wonen en wil me graag goed voorbereiden en zoveel mogelijk informatie verzamelen! Graag loot ik mee!

  2. Mijn grote droom, wonen in een Tiny House. Ben me aan het voorbereiden door drastisch te minimaliseren in huis. Want wat heb ik nu eigenlijk écht nodig? Natuur, aandacht, rust en vrijheid. Juist! Dit boek zou ik heel graag winnen om me te laten inspireren en te helpen de stap naar een Tiny House daadwerkelijk te nemen.

  3. Ik wil graag dit boek winnen om cadeau te geven aan een vriendin van me die zich oriënteert op een Tiny House.
    En uiteraard kan ik hem dan ook stiekem van haar lenen om zelf inspiratie op te doen 😉

  4. Leuke actie. Waarom ik het boek wil? Mijn toekomst is onzeker. Maar wat ik me vast heb voorgenomen is kleiner gaan wonen in mijn droomhuis. Zo’n huis die als een jas past. Inspiratie is dus welkom.

  5. Tiny houses vormen steeds vaker een populaire basis van ons bestaan, Het geeft rust en toch voldoende ruimte om je kont te keren. Het is er knus en gezellig en een manier van milieubewust leven. Komt er toch onverwacht iemand met de deur in huis vallen dan dondert hij vanzelf aan de andere zijde er weer uit. De ecologische voetafdruk is zeer gering en simpelweg gelukkig zijn kan ook zonder veel opsmuk en Bing-Bling…

  6. Tiny houses vormen steeds vaker een populaire basis van ons bestaan, Het geeft rust en toch voldoende ruimte om je kont te keren. Het is er knus en gezellig en een manier van milieubewust leven. Komt er toch onverwacht iemand met de deur in huis vallen dan dondert hij vanzelf aan de andere zijde er weer uit. De ecologische voetafdruk is zeer gering en simpelweg gelukkig zijn kan ook zonder veel opsmuk en Bing-Bling…

  7. Ja dit wil ik graag winnen! Ik ben altijd in voor inspiratie omtrent wonen en inrichting, maar ook omtrent ecologische voetafdruk en zero waste. 2 vliegen in één klap dus!

Reacties zijn gesloten.