Klein wonen in tiny houses van Nederlandse bodem

Het begon in 2016 met een prijsvraag. Iedereen kon meedoen. Uiteindelijk werden er 16 tiny houses gebouwd voor de BouwEXPO in Almere Poort. En dan hebben we het natuurlijk niet over standaard tiny houses, maar over bijzondere ontwerpen van volwaardige huizen. Maar dan in het klein.  In het boek Klein wonen, small homes van Jacqueline Tellinga vind je ze allemaal terug, met foto’s, bouwtekeningen en tekst. We lichten er een paar uit.  

Slim Fit

Dit tiny house, of misschien moeten we zeggen smalle huis, bestaat uit 3 verdiepingen. Dat op zich is al bijzonder, want dat zie je niet vaak in de wereld van de tiny houses. Het doel van architect Ana Rocha was om een huis te ontwerpen, dat makkelijk zou passen tussen de bestaande bebouwing. Op een parkeerterrein bijvoorbeeld. Het huis heeft 50 m2 verdeeld over 3 verdiepingen en past op een ruimte van 2 parkeerplekken. Dit huis werd in 2018 bekroond met de prestigieuze Dutch Design Award.

Klein Wonen
Slim Fit En Tiny A

Tiny A

Wat heb je nodig om plezierig te kunnen wonen? Een dak boven je hoofd, dat is eigenlijk het belangrijkste. En dat is dan ook precies wat Tiny A is: een 7,5 meter hoog puntdak. “Het is nog een hele kunst om een klein huisje aantrekkelijk te maken,” zegt Daan Bakker van DaF-architecten in het boek. “Je wilt graag een gevoel van ruimte in je huis ervaren, terwijl het feitelijk klein is.” In Tiny A lukt dat door het hoge plafond dat doorloopt tot in de nok van het dak en de glazen voorgevel. Het dak is het goedkoopste bouwelement en dat maakt het huis betaalbaar. Aan de ene zijde zijn 15 zonnepanelen geplaatst, terwijl de andere kant bedoeld is voor begroeiing.

Tiny TIM

Dit kleine huis van FARO architecten is het enige zelfvoorzienende huis van de BouwEXPO in Almere. Een groene wand van rietplanten zorgt ervoor dat douchewater, afwaswater en urine gefilterd wordt tot schoon drinkwater. Dat gebeurt via een stelsel van watertanks, plantenbakken met zuiverende plantensoorten en technische filters.  Ook niet onbelangrijk in tijden van hete zomers: het buffervat voor het schone water is zo groot dat het ook lange tijden van droogte aan kan. Het huis past op een trailer achter de auto en is dus redelijk makkelijk verplaatsbaar.

Klein Wonen
Tiny Tim

Wikkelhouse

Het Wikkelhouse is één van onze favorieten (we hebben er al vaker over geschreven). Het gaat hier namelijk om een waterdicht duurzaam huis van karton. Jazeker, dat kan dus gewoon. Om dit huis te maken, worden 24 lagen golfkarton om een mal (het casco van het huis) gewikkeld. Vandaar de naam. De lagen worden met duurzame lijm aan elkaar geplakt. Hierdoor ontstaat een isolerende gevel, die beschermd wordt met een ademend, waterdicht folie. En het ziet er nog stijlvol en ruimtelijk uit ook.

Klein Wonen
Wikkelhouse, Foto En © Yvonne Witte

Snuk

Dit huisje is ontworpen met twee voorkanten, waarbij je als bewoner vanuit je huis dus kan genieten van de zonsopgang én de zonsondergang. Een tiny doorzonwoning zou je dus kunnen zeggen, met een industriële look. Het huisje is geboren vanuit het idee dat het toch zonde is dat strandhuisjes maar aan één kant open zijn en uitzicht bieden. Het is makkelijk verplaatsen en kan zelfs op een plat dak staan, zo stellen de ontwerpers.

Klein Wonen
Snuk

 

Kleine wonen, small houses

We geven een exemplaar van het boek Klein wonen, small homes weg. Wil je kans maken? Abonneer je dan op de nieuwsbrief en laat ons in een reactie hieronder weten waarom jij dit boek graag wilt winnen. 

Over de schrijver

31 reacties op “Klein wonen in tiny houses van Nederlandse bodem”

 1. Door omstandigheden ben ik klein gaan wonen en heb moeite het huis ruimtelijk en zo economisch mogelijk in te richten. Met dit boek hoop ik veel ideeën op kunnen doen.

 2. Ik ben op zoek naar een eigen woning en wil zo duurzaam en zelfvoorzienend mogelijk wonen..
  Nieuwbouw wil ik niet want alles staat al zo vol, en bij oude huizen lopen de kosten vaak heel snel op om ze duurzaam en zelfvoorzienend te maken..
  alle pijlen wijzen dus richting een Tiny House maar alle tips en ideeen zijn dus meer dan welkom.

 3. Jaaa dit lijk mij een onwijs gaaf boek!! Ik zou heel graag meer inspiratie op willen doen. Zelf boeken kopen doe ik niet meer maar winnen hopelijk wel!!

 4. Ik ben nu ruim drie maanden van start met minimaliseren: kleding weggeven en naar de kringloop brengen, spullen verkopen en weggeven en veel weggooien en recyclen. Na 6 maanden wil ik volledig geminimaiseerd zijn en echt alleen nog bezitten wat ik nodig heb of wat veel emotionele waarde heeft.
  Ondertussen begin ik hier en daar al de alternatieve woonmogelijkheden te bekijken. Kleiner wonen (mijn grote huurhuis achter me laten en ergens tijdelijk gaan wonen) en hiermee minder slechte impact maken op mijn omgeving wordt de volgende stap .
  Vanuit daar ga ik bekijken hoe ik op een vaste manier kleiner en duurzamer kan gaan wonen. Alle inspiratie voor deze laatste stap is van harte welkom. ????

 5. Nieuwe ideeën zijn altijd goed en mooi een boek is ook zoveel fijner dan plaatjes kijken online.
  Ik bouw op dit moment een Tiny-House op Corsica in mijn bos aan zee van gerecyclede materialen ook geen maandelijkse afbetaling aan de bank en dat is pas vrijheid.

 6. Hartstikke leuk zo’n boek! Iets tastbaars in handen naast het loeren naar filmpjes op youtube over kleine huisjes. Daarnaast is een klein huisje de enige manier om ooit een eigen dak boven mijn hoofd te krijgen met de hoge huur- en koopprijzen overal… En een manier om niet dakloos te worden zodra ik uit mijn huidige personeelswoning moet vertrekken!

 7. De “elite” lacht zich te pletter ! Jan met de korte achternaam gaat uit zich zelf heel klein wonen , wordt succesvol gepromoot onder de noemer “duurzaam”. Denkt u nou echt dat mensen die heel erg goed in de slappe was zitten ,dit mini wonen zullen overwegen ? Het klootjesvolk in een tinyhouse, zij op hun landgoederen !

  1. Een top hyptheek, onderhoud, energie kosten etc etc en de stress hiermee gemoeid, voor een “eigen” woning in “bezit” (ugh)? Voor de helft gevuld met troep die je niet nodig hebt, Waar je al gauw meer als de helft van je netto salaris aan uitgeeft, en pas jouw bezit wordt als je op t end van je leven zit. 1 op 1 overdragen mag ook niet, dan komt de mafia WEDEROM met successesie rechten….en iedereen maar denken dat kampers niet goed snik zijn….. 😉

   1. Koop bijv 2 aansluitende tiny perceeltjes (waar dit mogelijk is) bouw t eerste tiny house, indien kinderen te groot worden, tweede tiny house op 2e perceel, op afbetaling desnoods, terwijl alles afbetalende of reeds afbetaald te hebben….niet fulltime meer te hoeven werken, kinderen een behoorlijke start hebben als ze volwassen zijn. Tweede perceel kan desnoods in 2 jaar belastingvrij overgedragen worden imho. Maar nee, dit kan de “elite” ook niet toelaten. Inkomstenderving door mensen zonder hypotheek en bijv vastgoedbelasting, overdrachtsbelasting en mensen die teveel vrije tijd hebben. Kan iemand mij toezeggen dat dit allemaal zonder pardon getolereerd gaat worden?

Reacties zijn uitgeschakeld.