
Bij windmolens denk je snel aan die grote witte ‘landschapvervuilers’, die langs de dijken en in platte kale landschappen staan. Maar ook in de stad zijn windmolens op kleine schaal interessant.
Kleine windturbines, ook wel ‘urban windmills’ genoemd, zijn windturbines met een vermogen tot 20 KW en een diameter onder de 10 meter. Deze mini energiecentrales kunnen op het dak van woningen en kantoorgebouwen of op een vrijstaande mast geplaatst worden.
Potentie urban windmills
Onderzoeken bij TU Delft wijzen uit dat er een aanzienlijk theoretisch potentieel bestaat voor miniwindmolens in de bebouwde omgeving. Een studie in het kader van WINEUR heeft uitgewezen dat er in Nederland tussen 116 en 1161 megawatt aan urban windmills geplaatst kunnen worden.
Zo ver zijn we nog lang niet en dat komt mede doordat het nogal lastig was om de molen geplaatst te krijgen. Moest er tot begin 2011 nog een aparte vergunning voor aangevraagd, tegenwoordig valt een minimolen onder een ‘kruimelregeling’ van het ministerie van VROM. En daarmee is de aanvraagprocedure versimpeld.
Wind genoeg
Omdat de wind niet overal even hard waait, heeft het KNMI een windkaart met gemiddelde windsnelheden van Nederland opgesteld. De windsnelheid varieert van 3,5 m/s in Limburg tot 7,5 m/s aan de kust van Noord Holland. Voor veel urban windmills is 4,5 m/s genoeg om ze aardig aan het draaien te krijgen.
Een goed voorbeeld is een Nederlands product, de donQi Urban Windmill. Speciaal ontwikkeld voor de toepassing op gebouwen in samenwerking met het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium en de TU Delft. De donQi staat o.a. al op de Rotterdamse Schouwburg, op het nieuwe gemeentehuis in Leiderdorp en een aantal nieuwbouwprojecten van Dura Vermeer. De windmolen wekt 1400 tot 1800 kWh per jaar op bij een windsnelheid van 4,5 m/s. En bespaart op die manier per jaar tenminste 680 kg CO2-uitstoot.
De juiste richting in
Dit soort verticale-as-turbines zijn speciaal ontwikkeld voor de bebouwde omgeving. Door hun bouw staan deze turbines altijd in de juiste positie ten opzichte van de wind. Belangrijk is wel dat er geen grote gebouwen of bomen voor de molen staan, met name in de zuidwest hoek. De wind komt in Nederland namelijk in 55% van de gevallen uit de deze hoek en waait gemiddeld ook harder uit deze richting.
Bron: urbanwind, Hier.nu, donqi, agentschapnl, nwea, windenergie.nl
Lees ook:
5,8 miljard subsidie voor vuile energie
6 gedachten over “Kleine windmolens in bebouwde omgevingen wel degelijk haalbaar”
De donQi heeft geen verticale as. Gewoon horizontaal waardoor hij met de wind moet mee draaien. Ook gaan deze ingewikkelde en massieve dingen snel stuk, opbrengst valt tegen. Een simpel chinees windmolentje doet het beter en gaat langer mee.
Kijk eens op http://www.nedland.nl
Het kan natuurlijk ook allebei. Zonnepanelen en een windmolen zijn een goede combinatie. Als er weinig zon is, kan het wel waaien.
ja of betere windenergie…..
want……
waarom niet net als bij de duitsers iedereen panelen op je dak. Veel goedkoper dan al die dure windmolens die bovendien horizonvervuilend zijn en dan hebben we t niet eens over t onderhoud van die krengen.
Reacties zijn gesloten.