6 tips om een kleine woonkamer in te richten

Heb je een kleine woonkamer en worstel je met het vinden van de juiste inrichting? Geen zorgen. Met een slimme aanpak kun je elke vierkante meter in je kleine woonkamer optimaal benutten. Kun je wat hulp gebruiken? Zoek niet verder. In dit artikel vind je 6 handige tips om je kleine woonkamer te transformeren tot een functionele en stijlvolle ruimte. Plus, in dit artikel vind je ook een extraatje. Lees snel verder.

Dit is een partnerblog

1. Meet de ruimte op

Voordat je aan de slag gaat met het inrichten van je kleine woonkamer, is het van belang om de ruimte op te meten. Hierdoor weet je hoeveel ruimte je beschikbaar hebt. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je te kleine of te grote meubelen koopt. Kleine meubelen zorgen ervoor dat de ruimte nóg kleiner lijkt. Grote meubelen geven de woonkamer een overvol gevoel. Meet dus eerst de ruimte op voordat je jouw kleine woonkamer vult.

2. Creëer ruimte met licht in kleine woonkamer

Licht speelt een belangrijke rol om de ruimte groter te laten lijken. Maak dus optimaal gebruik van natuurlijk licht door zware gordijnen te vermijden. Kies in plaats daarvan voor lichte, transparante raambekleding van natuurlijke materialen. Zoals katoenen beige en witte gordijnen. Of houten jaloezieën die je eenvoudig open of dicht kunt doen. Door daarnaast de kleuren van muren en meubelen licht te houden, zorg je voor een open en luchtig gevoel.

3. Kies je meubelen slim

In een kleine woonkamer is het belangrijk om goed na te denken over je meubelkeuzes. Grote meubelen zorgen er namelijk voor dat de kamer overvol lijkt en er geen beweegruimte is. Kies daarom voor multifunctionele meubelen van goede kwaliteit, zoals:

 • een bank met extra opbergruimte;
 • een uitklapbare eettafel voor wanneer er gasten komen eten;
 • een salontafel met vakken om kleine spullen op te ruimen;
 • stoelen die je eenvoudig op elkaar kunt stapelen.

4. Maak optimaal gebruik van de verticale ruimte in de woonkamer

De meeste mensen denken alleen na over de horizontale ruimte van een woonkamer. Maar wist je dat je jouw kleine woonkamer slim kunt inrichten door juist te kijken naar de verticale ruimte? Dat is de ruimte in de hoogte. Installeer bijvoorbeeld zwevende planken aan de muur om je boeken en decoratieve items op te bergen. Hang ook kunstwerken op verschillende hoogtes om de ruimte visueel te vergroten.

5. Kies voor meubelen met extra opbergruimte

Een kleine woonkamer kan al gauw rommelig overkomen. Daarom is het verstandig om te kiezen voor meubelen met extra opbergruimte. Denk hierbij aan:

 • een tv-meubel met lades voor dvd’s, cd’s en elektronica;
 • een bank met ruimte onder het zitgedeelte voor kussens;
 • manden en opbergdozen, waardoor een kast er opgeruimder uitziet.
 • een poef waar je lichte spullen in kunt opbergen, zoals plaids.

6. Ga voor minimalistisch

Eenvoud is vaak de sleutel tot succes in een kleine woonkamer. Minimalistische interieurs hebben de neiging om de ruimte groter te laten lijken. Vermijd overdadige decoratie en kies voor eenvoudig design. Houd ook de kleurenpaletten beperkt en ga voor harmonieuze en neutrale kleuren als wit, beige en grijs.

Extra: meer handige tips voor een kleine woonkamer

Ben je op zoek naar meer tips? We hebben een extraatje voor je. We delen graag 5 extra tips met je om van jouw kleine woonkamer een praktische, maar gezellige ruimte te maken.

 • Voeg spiegels toe.

Gebruik spiegels om het licht te reflecteren en de ruimte groter te laten lijken. Kies voor één grote spiegel. Of bevestig meerdere spiegels bij elkaar voor een mooie spiegelwand.

 • Schaf open meubelen aan.

Kies voor meubelen met poten om een open en luchtige uitstraling te behouden. Plus, je kunt zo makkelijker schoonmaken.

 • Kies voor modulaire meubelstukken.

Maak gebruik van modulaire meubelstukken die je kunt aanpassen aan de beschikbare ruimte. Ga bijvoorbeeld voor een modulaire bank die bestaat uit diverse onderdelen.

 • Zorg voor een goede doorstroming.

Probeer de indeling van je meubelen zo te plaatsen dat er een goede doorstroming en circulatie is in de ruimte. Hierdoor zorg je ervoor dat er genoeg beweegruimte in de kamer is.

 • Ga voor functionele decoratie.

Gebruik functionele decoratie, zoals poefs met opbergruimte. Of schaf een open vakkenkasten aan die ook als scheidingswand dienen. Hierdoor maak je van één kamer meerdere ruimtes.

Richt vandaag nog jouw kleine woonkamer in met deze tips

Het inrichten van een kleine woonkamer kan een uitdaging zijn. Maar met de juiste strategie creëer je een stijlvolle en functionele ruimte. Maak slim gebruik van licht, kies voor slimme meubelen en benut de verticale ruimte optimaal. Vergeet ook niet om opbergruimte aan de kamer toe te voegen en ga voor een minimalistische uitstraling. Met deze 6 tips + 5 extra tover je jouw kleine woonkamer om tot de perfecte oase van comfort en stijl. Vergeet niet om je persoonlijke stijl toe te voegen en creatief te zijn met de beschikbare ruimte. Succes met het inrichten van je woonkamer!

Over de schrijver