Hoe houd ik mijn kleren langer goed?

We hebben het al vaker geschreven: de meest duurzame kleding is kleding die al bestaat en die dus niet meer geproduceerd hoeft te worden. Op die manier bespaar je grondstoffen, water, energie en CO2-uitstoot. Hoe langer je dus met je kleding doet, hoe beter het is voor het milieu. Maar hoe houd je je kleren langer goed? We zetten vijf tips voor je op een rij gezet.

1. Neem de juiste maat

Dit klinkt als een open deur, maar het is moeilijker dan je denkt. Spijkerbroeken hebben bijvoorbeeld de neiging om na een dag al veel losser te zitten en na een week zelfs in baggy jeans te veranderen, zeker als er meer dan 5% elastan in zit. Dat zou je natuurlijk kunnen oplossen door de broek (heet) te wassen, maar daarmee kom je in een vicieuze cirkel terecht. Bovendien wordt kleding er niet mooier op als je het vaak wast (zie tip 4). Dus: koop de goede maat en houdt er rekening mee dat spijkerbroeken bijvoorbeeld ‘uitlopen’.

Let daarbij ook op een goede pasvorm, want als je broek bijvoorbeeld strak op de heupen zit maar los in de taille, kan een verkoper zeggen dat je dat met een riem kan oplossen, maar waarom zou je? Koop alleen maar iets dat echt goed past.

2. Kies kleding die bij jou past

Als je trendgevoelige mode koopt, is de kans groot dat je er na één seizoen al op uitgekeken bent, omdat het heel snel gedateerd lijkt. Koop dus vooral kleren die tijdloos zijn en qua model en kleur bij jouw lichaam passen en makkelijk te combineren zijn met de overige stukken uit je kast. Weet wat je hebt, is dus een goede. En ga gericht op zoek (ik heb nog een lange zomerjas nodig of een wollen wintertrui, die ik bij deze broeken en rok aan kan). Duurzame merken brengen minder vaak een nieuwe collectie op de markt en spelen dus ook minder in op trends.

Kleding Langer Goed

3. Ga voor goede kwaliteit

Helaas is de prijs van een product niet altijd een garantie voor de kwaliteit. Ook dure kleding kan gaan pillen, lubberen of vervagen. Kies sowieso altijd voor natuurlijk materialen (katoen, linnen, wol, bamboe), het liefst van biologische origine. Synthetische stoffen zoals acryl, nylon en polyester geven namelijk microplastics af (tijdens het wassen, maar ook tijdens het dragen). Bovendien gaat een trui met acryl sneller pluizen en pillen, terwijl die kans met zuiver wol vele malen kleiner is.

Let vooral ook op de dikte van de stof door het tegen het licht te houden. Als de stof bij de billen bijvoorbeeld nu al dun is, ga je er nooit lang mee doen, zeker niet als je veel (op de fiets) zit.  Hoe dikker de stof en hoe strakker het geweven of gebreid is, hoe duurzamer het meestal is. Zo zijn spijkerbroeken van 100% katoen (zoals de onverslijtbare stukken van vroeger) nog steeds de beste kwaliteit.

Kijk ook even hoe een kledingstuk in elkaar gezet is, want als het slordig genaaid is (met grove steken, die los op de stof liggen en niet goed afgewerkt zijn) zal de kleding sneller uit elkaar vallen. Check naast de naden (ook aan de binnenkant!) ook de knoopsgaten, ritsen en knopen, want als die niet zorgvuldig gemaakt zijn, kan je donder op zeggen dat er overall niet heel veel aandacht en tijd in de productie is gestoken en dat je het daardoor dus sneller weg moet gooien.

Kleren Langer Goed

4. Was je kleren niet te vaak

Soms hebben we de neiging om onze kleren al na één keer dragen in de was te gooien, maar dat is totaal niet nodig. Als er geen vlekken op zitten en je hebt er niet overmatig in gezweet (dus het stinkt niet) dan kan je het gewoon prima weer in de kast hangen. Desnoods hang je het eerst even buiten om te luchten of in de badkamer om te stomen terwijl je een warme douche neemt. Weet wel dat het uithangen van een (zware) trui ervoor kan zorgen dat deze z’n vorm verliest (zeker als de trui nat of vochtig is), dus leg truien altijd neer voor het behoud van de pasvorm.

Voor wol geldt eigenlijk per definitie: was het niet, want wol is zelfreinigend. Voor spijkerbroeken geldt eigenlijk hetzelfde: wassen is niet goed voor de stof en de pasvorm, zei de CEO van Levi’s al eens.  Zeep, wasverzachter, hoge temperaturen en het ronddraaien in een trommel zorgt ervoor dat de stof dunner wordt en dat kleuren en prints vervagen.

Als je dan toch wast, was dan op lage temperaturen (30 graden), sorteer op kleur, keer je kleding binnenste buiten, gebruik niet te veel zeep, kies de natuurlijke variant (zonder microplastics) en vermijd wasverzachters. Die laatste legt namelijk een dun laagje op je kleding, waardoor het zacht aanvoelt, maar na verloop van tijd neemt de stof vocht minder goed op en kan het huidirritatie veroorzaken. Hang je was zoveel mogelijk aan de lijn te drogen (binnenstebuiten in verband met zonlicht), want ook een droger is slecht voor je kleding en voor het milieu.

5. Repareer en vermaak

Natuurlijk kan er ook bij goede kwaliteit kleding, die je ook nog eens goed verzorgt wel eens wat misgaan. Je scheurt uit een naad, omdat je ergens achter blijft haken of je rits houdt ermee op. Ga er dan zo snel mogelijk mee naar een kleermaker (als je het niet zelf kan doen), want anders blijft het kledingstuk maandenlang in de hoek van je kast een to do-ding zijn, dat je bovendien niet aan kan.

Duurzame merken, zoals Nudie Jeans of Mud Jeans, hebben trouwens vaak een reparatieservice. Dat is een goede indicatie voor de kwaliteit van het product.

Heb jij nog tips om langer met je kleren te doen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. Alle tips zijn meer dan welkom.

Over de schrijver

2 gedachten over “Hoe houd ik mijn kleren langer goed?”

  1. ik gebruik EUCALIN voor mijn fijne was en truien. Het grote voordeel ervan is dat je eigenlijk niet hoeft uit te spoelen na het wassen en het voedt je stof en beschermd het. Daardoor blijft het lang mooi.
    Op vakanties is het ook een geweldig product voor al je was en het scheelt een hoop spoelwater.

  2. Fantastisch bericht, iets wat ik al jaren toepas.
    Als wasverzachter gebruik ik een beetje azijn, goed voor kleurbehoud van de kleding, spoelt alle zeep eruit ( mocht je daar niet tegen kunnen ) houd je wasmachine vrij van kalkaanslag. En nee, de kleding stinkt niet naar azijn. Buiten drogen ipv een droger spaart ook elektriciteit en je stof.
    En met kleding doe ik heel erg lang ( > 20 jr) en maak veel zelf van kwaliteit stoffen die jullie noemen in het artikel. Tijdloze kleding kun je altijd dragen.

Reacties zijn gesloten.