Het wordt tijd dat IPCC meer aandacht aan de oplossingen gaat geven

Het Ipcc Rapport Voorspelt Doemscenario. Tijd Voor Meer Maatschappelijke Innovaties. Foto: Eneco
Energiecoöperatie Zijn, Hoe Klein Ook, Voorbeelden Van Maatschappelijke Innovaties Die Klimaatverandering Tegengaan. Foto: Eneco
Opiniebijdrage van de hetkanWel redactie

Maandag werd het nieuwste IPCC rapport over klimaatverandering gepubliceerd. De kranten openden, het was te verwachten, met uitgebreide doemvoorspellingen. “Klimaat oorzaak toenemende onveiligheid”, kopte de Volkskrant. En Trouw deed er nog een schepje bovenop: “Klimaatrampen onafwendbaar”.

Hoewel er geen woord gelogen is aan deze koppen, wordt het echter tijd om uit een ander vaatje te tappen en de oplossingen beter te gaan benoemen.

Toegegeven, het IPCC rapport schetst een alarmerend scenario. Als we doorgaan zoals nu, met ongewijzigde CO2 uitstoot, zullen we tegen 2100 in een wereld leven die 4 graden warmer is gemiddeld. Bovendien speelt klimaatverandering nu al een belangrijke rol. In sommige gebieden daalt de hoeveelheid voedsel die geproduceerd kan worden, en wereldwijd sterven koraalriffen in de oceaan af door warmer zeewater. Bovendien is het huidige rapport beter onderbouwd dan ooit. De hoeveelheid klimaatonderzoek is t.o.v. het vorige rapport (Assesment IV, gepubliceerd in 2007) verdubbeld.

Niet voor niets zegt Rajendra Pachauri, de voorzitter van het IPCC, “Niemand op deze planeet zal aan de effecten van klimaatverandering kunnen ontsnappen.”

Toch is er in feite weinig veranderd t.o.v. 2007. Ook toen waren de voorspellingen alarmerend. Toenemende voedselonzekerheid, een stijgende zeespiegel en extremer weer stond toen ook al op de agenda van

Wat het huidige rapport doet is vooral de urgentie nogmaals onderstrepen. We zullen echt alles uit de kast moeten halen om onze CO2 uitstoot zoveel mogelijk te beperken.

Wat ons betreft, als hetkanWel redactie, zal de wereld zich daar dan ook op moeten richten. Wat is er nodig om klimaatverandering zo beperkt mogelijk te houden?

Laten we hopen dat bij het volgende IPCC rapport de hoeveelheid onderzoek naar de gevolgen van klimaatverandering niet nogmaals is verdubbeld. Tijd, geld en wetenschappelijke expertise zal de komende 5, 6, 7 jaar gericht moeten worden op de oplossingen.

Dat kunnen technische oplossingen zijn, maar vooral ook politieke en sociaal-maatschappelijke innovaties. Het is al vaker gezegd: we kunnen nu al overstappen op een CO2 neutrale energiehuishouding. Met de technologie van nu kunnen we alle energie die we nodig hebben opwekken met schone energiebronnen zoals wind, zon en water.

Wat nog ontbreekt is de politieke en maatschappelijke wil om echt te veranderen.

In alle ellende die het IPCC rapport beschrijft is er één lichtpuntje. Nog steeds staat er een scenario in het rapport waarbij de opwarming beperkt blijft tot 1 graden Celsius. Dat is een zeer ambitieus scenario, maar toch. Sociale en maatschappelijke veranderingen kunnen ook zeer snel plaatsvinden.

Wij als hetkanWel zullen in ieder geval ons best blijven doen om bij te dragen aan aan een omslag door de oplossingen te blijven benoemen, opdat zo’n hoopvol scenario ook werkelijkheid wordt.

Over de schrijver

1 gedachte over “Het wordt tijd dat IPCC meer aandacht aan de oplossingen gaat geven”

Reacties zijn gesloten.