Klimaatactivisme met de smaak van gratis ijs

Rudebeats Bij Ben &Amp; Jerry'S Ijsfeest
Rudebeats Bij Ben & Jerry’S Ijsfeest
Het geliefde ijsbedrijf Ben & Jerry’s houdt niet van gesmolten ijs. Niet in een ijsbeker, maar ook niet op de Noordpool. Want ‘if it’s melted, it’s ruined’. Dan kun je als betrokken bedrijf een mars op touw zetten om aandacht te vragen voor het enorme klimaatprobleem… Of je organiseert een Secret Cinema Event waar je fans gratis nieuwe ijssmaken proeven en een film zien die nog niet in de Nederlandse bioscoop draait. De klimaatboodschap slinger je er vervolgens fijntjes doorheen.  

‘Ben & Jerry’s heeft heel veel fans. Die zijn lang niet allemaal bezig met klimaatverandering. Maar dit probleem is zo belangrijk dat wij hen er wel bij willen betrekken’, zegt Laura van Geel, social mission manager bij Ben & Jerry’s. 

Tussen het chillen en ijs eten door zetten de fans hun handtekening op een petitie van AVAAZ, een internationale internetbeweging die de stem van gewone mensen laat doorklinken in wereldwijde besluitvorming. De petitie spoort wereldleiders aan om over te stappen op 100% duurzame energie voor 2050. 

Cruciaal jaar

‚Het jaar 2015 is een cruciaal jaar voor het klimaat’, legt Laura van Geel uit. ‘In Parijs komen in december wereldleiders bijeen voor een belangrijke klimaattop. Dit is een cruciaal moment voor een akkoord om de opwarming van de aarde onder de 2 graden Celsius te houden’.

‘Wij zijn geen wetenschappers, maar wij denken dat poolijs, net als roomijs, het beste bevroren kan blijven. De effecten van klimaatverandering zijn duidelijk: over de hele wereld merken mensen dat de aarde opwarmt. Klimaatverandering vormt een bedreiging, in het bijzonder voor gemarginaliseerde gemeenschappen, die overigens het minst verantwoordelijk zijn voor de oorzaken van klimaatverandering. Daarom spreken we ook wel over klimaat rechtvaardigheid.’ 

Save Our Swirls
Save Our Swirled
De handtekeningen druppelen binnen op het tempo van de middag. Iedereen zit relaxed in de zon, op het terrein van ‘Uit je eigen stad’ in de haven van Rotterdam. Maar dit verandert na het optreden van Rudebeats. Deze One Man Band rapt, zingt, drumt en speelt gitaar. Zijn campagnelied ‘Save Our Swirled’ zorgt er voor dat er ineens een rij staat voor de petitie-formulieren.

Mystery Movie

Na het eten gaan de deuren van de geïmproviseerde bioscoop open. Welke film gaan we zien? De grote poster van Al Pacino als ‘Danny Collins’ achter in de zaal geeft het antwoord. Het is een ongecompliceerde comedy over een artiest die al jaren succes heeft met dezelfde hit. Hij is een parodie op zichzelf geworden. Maar een persoonlijke brief van John Lennon gooit zijn hele leven overhoop.

Bepaald geen film over zielige ijsberen. En dat is precies de smaak van Ben & Jerry’s klimaatactivisme: lekker ijs, een verrassende film en een vleugje klimaatactivisme. 

Ben je ook een fan van Ben & Jerry’s? Je kunt je hier aansluiten bij hun strijd tegen klimaatverandering.

Over de schrijver