Natuurlijk groen: zo creëer je een klimaatneutrale tuin

Met een klimaatneutrale tuin geniet je van het buitenleven, en laat je de natuur minstens zoveel genieten van jou. Dit doe je door het verminderen van CO2-uitstoot en behoud van biodiversiteit. Wij geven je makkelijke en praktische tips die je tuin duurzamer maken.

1. Een duurzame tuin begint bij de bodem

Een goede bodem is de basis voor een gezonde tuin, dus ook voor alles wat erin groeit en leeft. Een kenmerk van een gezonde bodem is dat het zand makkelijk omgeschept kan worden. Wanneer de grond erg hard is, kun je deze zelf wat losser scheppen. Ook verbeter je de bodemkwaliteit op een klimaatneutrale manier door compost. Deze maak je makkelijk zelf door het verzamelen van organisch afval. Laat gerust afgevallen bladeren, takken en stammen liggen. Ze zijn een fijne schuilplaats voor kleine dieren en breken na verloop van tijd vanzelf af.

2. Kies een duurzame tuininrichting

Het belangrijkste onderdeel van een klimaatneutrale tuin is het beperken van de CO₂-uitstoot. Dit geldt dus ook voor je tuininrichting. Houd hiermee rekening bij het kopen van meubels zoals tuinstoelen. Ga voor gerecyclede producten, hout met het FSC-keurmerk en vermijd plastic waar mogelijk. Haal je spullen, zoals meubilair maar ook gereedschap, bouwmaterialen en decoratie, bij voorkeur op tweedehands verkoopplekken. Zo voorkom je het gebruik van nieuwe grondstoffen en draag je bij aan een circulaire economie. Bovendien ben je ook nog een stuk goedkoper uit.

3. Upcycle zelf je persoonlijke en unieke tuindecoratie

Upcyclen is CO₂-neutraal. Door compleet hergebruik van een product, besparen we onze afvalberg en waardevolle grondstoffen. En het is nog leuk om te doen ook! Op deze manier kun je je tuin perfect decoreren. Zo geef je oude regenlaarzen een tweede leven als plantenbak, of misschien heb hiervoor nog een oude gieter of pan staan? Kastjes upcycle je van oude fruitkistjes en lege glazen zijn perfect te hergebruiken als waxinelichthouders. Om maar een paar voorbeelden te noemen.

4. Laat inheemse planten groeien

Inheemse planten zijn aangepast aan het lokale klimaat en de bodemgesteldheid. Hierdoor hebben ze minder water, meststoffen en bestrijdingsmiddelen nodig. Daarnaast bieden inheemse planten een waardevolle voedselbron en leefomgeving voor bijvoorbeeld vlinders en bijen. Koop geen nieuwe stekjes en bloemenzaadjes, maar maak gebruik van bestaande. Ruil deze bijvoorbeeld met anderen, dit is CO₂-neutraal én gratis.

5. Zorg voor groene diversiteit

Een klimaatneutrale tuin kenmerkt zich door diversiteit met een mix aan bomen, struiken, bloemen en kruiden. Door gebruik van verschillende varianten groen ontstaat een gevarieerd ecosysteem. Het trekt namelijk diverse soorten insecten aan en stimuleert de biodiversiteit. Zo maakt een heerlijke geurende vlinderstruik de tuin niet alleen aantrekkelijk voor jezelf, ook voor bijen en vlinders.

6. Regenwater opvangen en gebruiken

Een effectieve manier voor een klimaatneutrale tuin is door het opvangen van regenwater. Plaats hiervoor bijvoorbeeld een ton onder de regenpijp van je huis. Het opgevangen hemelwater kun je vervolgens gebruiken voor het bewateren van je planten of gazon. Op deze manier ontlast je het riool en bespaar je tegelijk drinkwater.

7. Houd rekening met energiegebruik voor een klimaatneutrale tuin

Bij het gebruik van verlichting in je tuin, kies je het beste voor energiezuinige LED-lampen. Beperk daarnaast het gebruik van elektrische apparaten en investeer in slimme energiebesparende oplossingen, zoals lampen op zonne-energie en bewegingssensoren voor buitenverlichting. Misschien geeft je tuin ook wel ruimte voor (extra) zonnepanelen? Deze zijn tegenwoordig ook perfect geschikt voor op een tuinhuis, schuurdak of carport.

Met deze duurzame keuzes voor de tuin, verminder je de ecologische voetafdruk en draag je actief bij aan een klimaatneutrale leefomgeving.

Over de schrijver

1 gedachte over “Natuurlijk groen: zo creëer je een klimaatneutrale tuin”

  1. Vergeet de aanleg van paden niet: als je een tuinpad of verharding aanlegt, zorg dat regenwater de grond in kan stromen, door houtsnippers, kiezels of afstand tussen de tegels te kiezen (grastegels ed).

Reacties zijn gesloten.