Klimaatoptimisme blijkt hoax. 7 argumenten tegen Roy Spencer

Verdorie! De aarde warmt toch op. Foto: thebadastronomer

De aarde warmt minder snel op dan verwacht. Dit beweert Roy Spencer, ex-NASA wetenschapper, op basis van sattelietgegevens. Verheugend nieuws, natuurlijk. Zijn onderzoek werd afgelopen weekend echter onderuit gehaald door verschillende andere wetenschappers. Lees hier waarom Spencer’s conclusies meer hoax dan serieuze wetenschap zijn.

De verschillende sites (zie hieronder voor een lijst met bronnen) noemen grofweg twee soorten argumenten waarom het onderzoek van Spencer dubieus is.

Indirecte argumenten die doen twijfelen aan de auteur en zijn motieven

1. Spencer werkt voor conservatief Amerikaans instituut dat ondermeer wordt gefinancierd door ExxonMobil, het Heartland Institute. Dit instituut stimuleert klimaatskepticisme en is o.a. gelieerd aan de Tea Party.

2. Het artikel kwam in het nieuws omdat een bekende blogger, James Taylor, het artikel “zeer belangrijk” noemde. De blogger is echter lid van hetzelfde Heartland Institute.

3. Het artikel bezigt onwetenschappelijke, polariserende taal. Spencer gebruikt 14 keer (varianten op) de term “bangmakerij” om het onderzoek van zijn tegenstanders te beschrijven. Het lijkt erop dat het artikel niet geschreven is voor klimaatwetenschappers, maar voor een groter publiek.

4. Het tijdschrift waar het artikel is gepubliceerd is een geografisch tijdschrift. De redacteuren hebben weinig kennis van klimaatwetenschap.

Directe argumenten die de conclusies van het artikel onderuit halen

5. Het artikel bevat geen degelijke verantwoording van de statistiek. Dat is cruciaal voor onderzoek dat zich op cijfers baseert.

6. Spencer gebruikt een te simpel klimaatmodel. Zo wordt bijvoorbeeld El Niño, een van de belangrijkste invloeden op het weer in de wereld, niet in het model meegenomen.

7. De auteur haalt enkele cruciale concepten door elkaar.  Spencer beschrijft bijvoorbeeld wolken als een systeem dat klimaatverandering forceert, terwijl in de gangbare wetenschap wolken worden gezien als feedback systemen die reageren op klimaatverandering.

Zelf verder lezen

Lees ook

Toilet 2.0, de uitwerpselenmagnetron

Test jouw “Dromen voor de Wereld van Morgen”-kennis

De nieuwste Prius is een fiets

Over de schrijver

1 reactie op “Klimaatoptimisme blijkt hoax. 7 argumenten tegen Roy Spencer”

Reacties zijn uitgeschakeld.