In de afgelopen dertig jaar is het aantal extreme hittegolven maar liefst met factor vijftig toegenomen. En volgens wetenschappers is daar maar één mogelijke verklaring voor: klimaatopwarming. Dit zou zorgen voor meer extreme weersfenomenen, waaronder dodelijke hittegolven.
Langlopend onderzoek
Deze conclusies worden gebaseerd op een langlopend onderzoek, waaruit naar voren kwam dat tussen 1981 en 2010 maar liefst tien procent van het wereldoppervlak te maken kreeg met uitzonderlijk krachtige hittengolven. In de periode tussen 1951 en 1980 was dit nog maar 0,1 tot 0,2 procent. Een vermeerdering van factor vijftig en in sommige gevallen zelfs factor 100. Bij dit resultaat wordt overigens wel een kanttekening geplaatst door John Christy, directeur van het Earth System Science Center van de Universiteit van Alabama: “Als de onderzoekers voor een langere periode hadden gekozen, inclusief de jaren ’30 en ’50, dan waren de uitkomsten veel minder extreem geweest, vanwege extreme droogte in de Verenigde Staten.”
Geen voorspellingen
Toch wil dat niet zeggen dat dit onderzoek niet serieus genomen moet worden. Een van de onderzoekers is namelijk James Hansen, topklimaatwetenschapper bij de NASA. Hij geeft aan dat het rapport niet draait om voorspellingen of om een klimaatmodel, maar dat het verhaalt over echte weersfenomenen en echte temperaturen. Die hebben plaatsgevonden en kunnen op geen enkele andere manier verklaard worden dan klimaatverandering.
Bron: Trouw, Standard
Lees ook:
Dubbele zonnepanelen beloven tot 50% meer opbrengst
Heb jij al 100% groene energie?
Klimaatscepticus bekeerd: klimaatverandering komt door mensen
Klimaatopwarming zorgt voor toename hittegolven
- Geplaatst door Adine Versluis
- 8 augustus 2012
- Denken