Klimaatscepticus bekeerd: klimaatverandering komt door mensen

Foto: Tim J. Keegan, Flickr

Bekeerd klimaatscepticus prof. Richard Muller trapt opnieuw tegen de schenen van zijn voormalige broeders en zusters uit het kamp der klimaatsceptici. Vorig jaar bekeerde hij zich al en erkende hij dat er zoiets bestond als klimaatverandering. Nu erkent hij ook dat dit veroorzaakt wordt door mensen. Opmerkelijk detail: zijn bekering is een gevolg van onderzoek dat door erkende klimaatsceptici gefinancierd is, zoals het Heartland Institute en de gebroeders Koch.
Lees ook
Dorp van bamboe in Bali is experimenteerplaats voor groen leven
Waarom troep opruimen zo inspirerend is
“Rechtsongelijkheid bij zonne-energie moet aangepakt worden”
Muller baseert zijn bekering op de resultaten van het “Berkeley Earth Surface Temperature” (BEST) onderzoek. De gedachte was dat dit onderzoek eerdere conclusies over klimaatverandering zou tegenspreken. Daarom werd het ook gefinancierd door rijke klimaatsceptici, zoals de gebroeders Koch die veel geld hebben geïnvesteerd in de olie- en kolenindustrie. De resultaten van het BEST onderzoek bleken echter bestaande klimaatmodellen te ondersteunen.
Uit nieuwe analyses blijkt nu ook dat hoogstwaarschijnlijk de mens zelf verantwoordelijk is voor de temperatuurstijgingen door de uitstoot van broeikasgassen, met name door het verbranden van fossiele brandstoffen zoals olie en kolen.
Muller: “Onze resultaten tonen aan dat de gemiddelde temperatuur op aarde op land is gestegen met 2,5 Fahrenheit in de afgelopen 250 jaar, inclusief een toename van 1,5 graden in de afgelopen 50 jaar. Het lijkt aannemelijk dat vrijwel de gehele toename een gevolg is van de uitstoot van broeikasgassen door mensen.”
Michael Mann, de auteur van de befaamde en verguisde hockeystick-grafiek die een snelle temperatuurstijging in de 20ste eeuw laat zien, is vol lof over Muller: “Ik juich Muller en zijn collega’s toe omdat zij zich gedragen zoals wetenschappers zouden moeten doen: zij gaan waar hun analyses hen naar toeleiden, zonder zich druk te maken over mogelijke politieke gevolgen. Ze zullen zeker aangevallen worden door het professionele klimaatontkenningspubliek vanwege hun bevindingen.”
Bron: The Guardian

Over de schrijver

1 reactie op “Klimaatscepticus bekeerd: klimaatverandering komt door mensen”

  1. Heel goed, dat zij de onderzoeksresultaten hebben gepubliceerd, ondanks dat de financiers dit niet leuk zullen vinden. Het overgrote merendeel van de wetenschappelijke publicaties rond klimaatverandering ondersteund deze conclusie.
    Jammer dat de sceptici (lees mensen met belangen in de fossiele industrie) altijd weer enkele obscure artikelen weten te vinden die het tegendeel claimen.
    Nou maar hopen dat iedereen eens goed wakker wordt, het zegt heel veel dat een van de grootste sceptici nu volledig om is.

Reacties zijn uitgeschakeld.