Wat verwacht je nog van een klimaattop?

De klimaattop in Polen is ten einde. De reacties op het resultaat waren gemengd, van redelijk geslaagd tot teleurstellend. Een ding was duidelijk tijdens de top: de strijd tegen klimaatverandering gaat een nieuwe fase in, waarin jongeren hun toekomst opeisen. 

De klimaattop

De afgelopen twee weken kwamen wereldleiders uit 200 landen bij elkaar in Polen voor de klimaattop. De deelnemende landen probeerden een handboek op te stellen voor de praktische uitwerking van het klimaatakkoord van Parijs.

Opwarming van de aarde

Het doel was om afspraken te maken hoe de opwarming van de aarde ruim onder de 2 graden kon blijven, maar bij voorkeur rond de 1.5 graden.
Een VN rapport waarschuwde dat we nu richting de 3 graden opwarming gaan. Dat is desastreus, vooral voor eilandstaten. Wetenschappers waarschuwen ook dat het smelten van de ijskappen op een bepaald moment niet mee terug te draaien is. Je zou dus denken dat de tijd van praten voorbij is en wereldleiders hun verantwoordelijkheid zouden nemen, maar dat bleek weer niet zo te zijn.
Er liggen nu afspraken voor 5-jaarlijkse plannen, over de rapportages, over de uitstoot en de vermindering daarvan. De landen kwamen niet overeen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad.

Jongeren laten hun stem horen

De top liep uit, omdat er geen overeenstemming kwam. Economische belangen en onderlinge strijd zaten een akkoord in de weg. Ondertussen waren het de jongeren die tijdens deze top actie eisten. Zij zijn zich steeds meer bewust dat alle rampscenario’s hun toekomst zullen domineren en dat politiek leiders hen in de steek laten. Met protesten en rechtszaken laten zij uit alle macht hun stem horen en gelden.

Greta Thurnberg

De 15-jarige Greta Thurnberg uit Zweden gaf deze top een gezicht aan haar generatie. Nadat de Internationale media in de zomer van 2018 haar schoolstrike voor het klimaat ontdekte, kreeg ze tijdens de top een podium. Zonder iemand te sparen, hield ze de aanwezigen een spiegel voor. Zij verpesten haar toekomst en die van haar kinderen en ze doen er niets aan. Ironisch genoeg kreeg Greta, ook van de mensen die niet willen veranderen, een groot applaus na haar speech.

Geschiedenis veranderen

Het virtuele applaus voor Greta kwam van de rest van de wereld. Haar verhaal bereikte miljoenen mensen en raakte een gevoelige snaar. Ook bij mensen die de hoop op verandering bijna hadden verloren. Kon dit 15 jarig meisje onze leiders tot inkeer brengen?
Deze top bewees namelijk wederom dat een sterk klimaatakkoord voor de huidige leiders geen prioriteit heeft. Zolang de economie goed draait en het water nog niet aan hun politieke lippen staat, kan verandering alleen maar ten koste van hun belangen gaan.
Zal de generatie van Greta de geschiedenis toch nog op tijd veranderen? Alleen met massale steun van ons allemaal, betalen zij straks niet de rekening.

Over de schrijver

2 gedachten over “Wat verwacht je nog van een klimaattop?”

  1. Pingback: Hoe de 16-jarige Greta Thurnberg de wereld verandert - hetkanWEL

  2. Pingback: HetkanWEL: een jaaroverzicht waar je vrolijk van wordt - hetkanWEL

Reacties zijn gesloten.