Klimaatverandering levert nieuw eiland op

Foto: Wikipedia

Klimaatverandering zorgt voor het verdwijnen van veel eilanden, maar heeft er nu ook eentje bij gemaakt. Wel eens gehoord van het eiland Uunartoq Qeqertaq? Waarschijnlijk niet, want het is een van de nieuwste eilanden ter wereld. Het kwam te voorschijn in 2006 door het smelten van de ijskap, zo’n 550 kilometer ten noorden van de Noordpoolcirkel, als gevolg van het opwarmen van de aarde. Het eiland bestaat nu lang genoeg om een plek te verdienen in Times Comprehensive Atlas of the World. Overigens betekent Uunartoq Qeqertaq in het Inuit: Opwarmings Eiland.

De meeste fysieke veranderingen op aarde hebben de afgelopen jaren plaatsgevonden in de buurt van de Noord- en Zuidpool, waar klimaatverandering het meest extreem is. Zo is Groenland sinds de versie van de atlas in 1999 aanzienlijk bruiner geworden aan de zijkanten, doordat ongeveer 15%, oftewel 300,000 vierkante kilometer, van de ijskap is gesmolten.

Bron: The Guardian

Lees ook:

Zonnepanelen zijn een begin, maar vieze fabrieken verbieden helpt pas echt

Eneco gelooft nog in klimaatverandering

Max Christern wil een klimaatverhaal dat hij aan zijn kinderen kan vertellen

Over de schrijver

2 reacties op “Klimaatverandering levert nieuw eiland op”

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020