Klimaatvoorspellers zijn iets beter dan apen die pijltjes gooien

Foto: OpenDemocracy, Flickr

De uitstoot van CO2 groeide dit jaar naar een nieuw record. Het doel om de opwarming op maximaal 2 graden Celsius te houden, lijkt nu een utopie geworden, volgens wetenschapper Fatih Birol in de Engelse krant The Guardian. De huidige CO2-uitstoot maakt een scenario van meer dan 4 graden temperatuurstijging het meest waarschijnlijk. Zo’n opwarming bedreigt het leven en de leefomgeving van honderden miljoenen mensen op aarde, wat zal leiden tot massamigratie en conflicten.

De calculaties van de klimaatexperts kloppen waarschijnlijk wel, maar ze gaan uit van een twijfelachtig uitgangspunt, namelijk dat de toekomst een verlengde is van het heden. En als de toekomst één ding niet is, dan is het wel een extrapolatie van het heden. Klimatologen kunnen veel informatie in hun computermodellen stoppen, maar dan nog blijkt telkens opnieuw dat we verrast kunnen worden door een ‘wildcard’ zoals trendwatcher Adjiedj Bakas dat noemt. Een ontwikkeling waarmee geen rekening werd gehouden, een technologische innovatie of een sociaal-maatschappelijke doorbraak, en meestal een combinatie van die twee.

Experts blijken matige voorspellers van de toekomst

Daarom blijken veel experts ook matige toekomstvoorspellers. Tijdschrift Ode bericht deze week over de enige omvangrijke studie naar hoe slecht experts precies zijn als voorspellers. Dit onderzoek werd uitgevoerd door professor psychologie Phillip Tetlock. Na twintig jaar had hij tienduizenden voorspellingen verzameld van bijna driehonderd experts, die voor hun dagelijkse kost adviseren over politieke en economische ontwikkelingen. Zijn conclusie: “Deskundigen winnen maar net van een aap die je pijltjes laat gooien. Geen overwinning om over op te scheppen.”

Hoe het zal gaan met de economie of het klimaat hangt af van ontelbare factoren. En er is nog iets. Wetenschappers, politici en activisten zijn het er al jaren over eens dat de gemiddelde temperatuur van de aarde in een immer stijgende lijn blijft verlopen als de uitstoot van broeikasgassen blijft toenemen. Het opvalende is echter dat temperatuurmetingen van de Britse Met Office, een autoriteit op dit gebied, een nagenoeg vlakke lijn tonen. Van een opwarming is geen sprake, zo kunnen we lezen in tijdschrift Ode.

Bijsluiter bij advies van experts

Moeten we de experts dus maar negeren? Dat hoeft niet. Maar we krijgen van tijdschrift Ode wel het advies om experts met de nodige scepsis te benaderen. Het is belangrijk om inzicht te krijgen in de manier van denken die tot de voorspellingen leiden. Bovendien is het belangrijk om in de gaten te houden of je luistert naar een bescheiden of een zelfverzekerde expert. Luister je naar een bescheiden expert die onzekerheden accepteert als gevolg van de enorme complexiteit van de wereld, dan krijg je waarschijnlijk een tamelijk juiste inschatting van de toekomst voorgeschoteld. Luister je echter naar een expert die barst van het zelfvertrouwen, wees dan op je hoede. Het is vrijwel zeker verkeerd.

Bronnen: Ode, hetkanWel, The Guardian

Neem een proefabonnement op tijdschrift Ode (3 x Ode, voor slechts €10,-)

Lees ook:

Klimaat in ernstige gevarenzone na nieuw CO2-uitstootrecord

Verbeter je potentie met tomaat, watermeloen en wijn

Top 5 bizarre ingrediënten van vegaburgers

Over de schrijver

5 reacties op “Klimaatvoorspellers zijn iets beter dan apen die pijltjes gooien”

  1. Precies dat zijn het dan ook: mogelijke, denkbare toekomsten, zodat je je in je keuzes van vandaag kunt inspelen op wat zich zou kunnen ontwikkelen. Voorspellingen laten we aan orakels over, serieuze scenarioschrijvers verkennen verschillende mogelijke ontwikkelingen. Daarnaast zijn er normatieve scenario's die vastleggen wat je zou willen bereiken. Ook dat zijn geen voorspellingen.

Reacties zijn uitgeschakeld.