Klimaatvriendelijker op reis? Deze tool helpt je daarbij

Nog geen vakantiebestemming voor komende zomer op het oog? Of ben je nog een late wintersportvakantie aan het plannen? Steeds meer mensen maken zich – terecht – zorgen over de gevolgen voor het klimaat van hun reis. Daarom is er nu een nieuwe tool van Milieu Centraal, die razendsnel inzichtelijk maakt hoe vervuilend jouw reis is.

‘Klimaatwijs op vakantie’, heet de tool, die je hier kunt raadplegen. Het concept is heel simpel. Je geeft antwoord op enkele vragen over je reisplannen (Wat ga je doen op vakantie? Waarin ga je overnachten? Waar ga je heen? Hoe ga je naar je bestemming en weer terug?) en de tool geeft een schatting van de hoeveelheid CO2-uitstoot die daarmee gepaard gaat. Zo krijg je met een paar muisklikken te zien hoe vervuilend jouw vakantie is.

Fietsen of vliegen

Ik probeer het eens uit. Een vijfdaagse fietsvakantie met de tent door Nederland zal waarschijnlijk niet al te vervuilend zijn. Als reismethode kies ik de trein, en ‘we’ gaan met twee personen. De totale uitstoot, zo meldt de tool: 40 kilogram CO2. Dat is netjes, want dat is nog minder dan de uitstoot van een gemiddeld huishouden in evenveel dagen. Een gemiddeld huishouden zou volgens de tool dus zelfs mínder uitstoten op zo’n fietsvakantie in Nederland dan wanneer ze thuis blijven.
Dan een vervuilender voorbeeld. Ik kies voor een drieweekse rondreis door Chili, met twee personen, overnachtingen in hostels en uiteraard het vliegtuig als vervoersmiddel. Uitslag: 8300 kilogram CO2. Tweemaal het jaarlijkse verbruik van een gemiddeld huishouden. En meer dan tweehonderd keer zo vervuilend als de fietsvakantie door Nederland. Dat is nogal een verschil.
Dat extreme verschil komt, vanzelfsprekend, door het vliegtuig. Alleen al de vliegreis van en naar Peru stoot zevenduizend kilogram CO2 uit. Milieu Centraal berekent de uitstoot in CO2-equivalenten. Ook stikstofoxide en andere broeikasgassen die het vliegtuig uitstoot worden omgerekend in CO2. Daarnaast houdt de tool er rekening mee dat de broeikasgassen van het vliegtuig worden uitgestoten in de hogere atmosfeer, wat een extra groot broeikaseffect veroorzaakt. Daarom wordt de CO2-uitstoot van vliegen nog eens met 1,9 vermenigvuldigd.

Tips voor een duurzame reis

Wat moet je nu met zo’n uitslag? Gelukkig geeft de tool suggesties om de uitstoot van je reis te verminderen. Vaak komt dat neer op het aanpassen van de vervoermethode. Binnen Europa raadt de tool je aan om het vliegtuig te laten staan en te kiezen voor de veel klimaatvriendelijkere bus of trein. Een andere optie is kiezen voor een bestemming dichter bij huis. En inderdaad: als ik mijn denkbeeldige Chilireis verplaats naar Marokko, neemt de uitstoot af tot 1500 kilogram CO2.
Natuurlijk heeft niet iedereen zin om zijn of haar vakantiebestemming te wijzigen. Ook voor hen komt de tool met een oplossing. Hij verwijst je door naar manieren om de uitstoot van je reis te compenseren, of andere ‘klimaatklappers’ waarmee je buiten de reis om minder vervuilend kunt leven.
Bij de tool hoort een fikse bijsluiter. Het gaat immers om grove schattingen. Zo wordt bij autoreizen alleen naar het type brandstof en grootte van de auto gevraagd, terwijl ook bijvoorbeeld je rijstijl invloed kan hebben op de uitstoot. Maar desondanks geeft de tool snel een indicatie van de ecologische voetafdruk van je reis. Heel handig als je deze zomer een mooie reis wilt maken én tegelijk het klimaat een dienst wilt bewijzen.

Over de schrijver

2 gedachten over “Klimaatvriendelijker op reis? Deze tool helpt je daarbij”

  1. Pingback: Een eco-tegenhanger van reisblogs en vakantiefoto's

  2. Pingback: Ruilend op reis. Van WakaWaka tot Bora Bora. Gaat dat lukken?

Reacties zijn gesloten.