
De wolharige mammoet is al weer zo’n 10.000 jaar uitgestorven. Maar als het aan Japanse en Russische wetenschappers ligt, duurt dat niet lang meer. Binnen 5 jaar verwachten zij een levend exemplaar te kunnen klonen uit DNA cellen van duizenden jaren oud.
De wetenschappers van de Japanse Kinki Universiteit werken samen met de Russen van het Sakha Republiek Mammoet Museum om de mammoet terug op aarde te brengen. Zij gebruiken hiervoor DNA uit het merg van een mammoetdijbeen dat in augustus in Siberië gevonden werd. Het plan is om het DNA in een eicel van een olifant, een nauwe verwant van de mammoet, te plaatsen en ook een olifant draagmoeder te laten zijn.
Het vinden van geschikt, onbeschadigd DNA was tot nu toe “een uitdaging”, maar nu de permafrost door klimaatverandering in Siberië aan het dooien is, worden steeds meer goed geconserveerde mammoets gevonden.
Dat de mammoet mogelijk binnenkort weer over de toendra zwerft, is fantastisch, maar contrasteert wel met de staat van veel andere diersoorten die juist op het punt van uitsterven staat. Voorkomen is beter dan genezen, dus laten we zorgen dat we tijgers, ijsberen en neushoorns níet met DNA klonen weer tot leven moeten wekken.
Bron: Physorg, Treehugger
Lees ook
Fransen willen van Eiffeltoren levende boom maken