Telefoongidsvechter denkt niet echt na over het milieu

Miljoenen Nederlanders zoeken hun telefoonnummers op via internet. Daarom ergert whizzkid Alexander Klöpping zich aan de ongevraagde verspreiding van telefoongidsen die bij veel huishoudens gelijk in de kliko verdwijnen. Klöpping zette daarom Sterftelefoongidssterf.nl online. De site verwijst door naar de afmeldpagina voor de telefoongids. De gids overweegt juridische stappen en vindt dat de toevoeging ‘sterf’ ernstige reputatieschade veroorzaakt.
Opt-systeem
In een reactie meldt Klöpping de site pas offline te zetten als de Telefoongids stopt met de deur-aan-deurverspreiding en een landelijk opt-insysteem invoert. Hierbij moet je zelf actie ondernemen om hem te kunnen ontvangen. ‘Bij de dodebomenfabriek kunnen ze er niet om lachen’, zei Klöpping op Twitter.
Enkele reacties op Twitter:
“Kan iemand niet gewoon een scriptje maken die alle adressen van Nederland via het webformuliertje afmeldt?
“Met stift de tekst “retour afzender” op de voorkant en in de brievenbus gooien. post nl is verplicht deze te bezorgen, kosten voor de telefoongids!”
“Laat ze maar komen, dit win je. Zat vergelijkbare zaken die in het voordeel van de gedaagde besloten zijn vanwege vrijheid van meningsuiting. Succes!”
Vieze computers
Overigens, Klöppings ‘dodebomenfabriek’ draait niet alleen op dode bomen, maar voor de helft op gerecycled papier. Is digitaal wel schoner? Mensen vervangen hun smartphones en computers haast nog sneller dan boeken, en internet drijft vooral op energie uit steenkool. Computerfabrieken zijn uiterst milieubelastend. Computers bevatten zeldzame mineralen die opgedolven moeten worden. Veel computermateriaal is bovendien niet te recyclen.
Papierfabricage en papierrecycling zijn duurzamer dan computers maken, en een boek gaat langer mee. Bovendien kun je papier ook van stro, mest of aardappelschillen maken in plaats van hout. Klöpping anticipeert op een toekomst die er nog niet is. Geleidelijk worden computers wel duurzamer , maar de weg is nog lang. Intussen blijven die miljoenen telefoongidsen even goed overbodig. Maar de milieuschade valt mee…
Bron: Volkskrant, zdnews.com
Lees ook
Verdien honderden euro’s per jaar met zonnepanelen en isolatie
Afval gaat voortaan in de tomatensoep
Geld verdienen met je oude mobiel

Over de schrijver

5 reacties op “Telefoongidsvechter denkt niet echt na over het milieu”

 1. Onlangs heb ik 2 gidsen voor de regio gewoon weg gemikt. Ik vind het toch wel erg zonde.
  Eigenlijk zouden ze ook de NEE/NEE sticker misschien aan moeten passen naar: NEE/NEE/NEE (eentje nog voor de telefoongids).
  Overigens wil ik nog even toevoegen: De gids is alleen voor je eigen regio, dus als je vaak iemand op wilt zoeken buiten deze regio, dan heb je er alsnog niks aan. Geef dus maar gewoon de website.

 2. Beste Sjors,
  Ook ik vind het landelijk ongevraagd rondsturen van de gids verspilling. Mijn bericht op hetkanWel is eeen poging de stelling 'digitaal is altijd beter dan papier' te nuanceren. Ik ben met je eens dat we moeten zoeken naar duurzame manieren van produceren vor computers, en naar apparaten die zo gebouwd zijn dat ze langer mee kunnen, bijvoorbeeld door het inbouwen van andere typen batterijen.
  Dank voor je reactie!

 3. Papier van Hennep (ja de witplant) bied vele mogelijkheden.
  Sterf is naar mijn mening te zwart.
  Het feit dat ze ongevraagd worden verstuurd is wel fout vind ik, ik heb nog haast nooit een telefoon gids erbij gepakt.
  Ja wat betreft computer duurzaamheid vind ik dat je moet kijken naar de toekomst, ze worden niet gekocht om een nummer op te zoeken. Ik begrijp het wel en ik vind het ook verschrikkelijk om mensen hun verhaal aan te horen als ze vinden dat ze duurzaam zijn met hun prius en ipad, maar ik denk dat we vooral aandacht moeten besteden aan de voorbeelden die het wel begrijpen. Mensen die niet zo nodig ieder jaar een nieuw speeltje moeten om een of andere leegte te vullen.
  In het begin van de nieuwe duurzame economie hebben we gewoon nog veel te leren en daar wordt gretig misbruik van gemaakt. Al zullen vele fabrikanten ook van zichzelf zijn overtuigd dat ze zo lekker bezig zijn.
  Maakte ze maar eens een site die in gaat op het gedoog beleid van Nederland om chemische troep in andere landen te dumpen. Wie is daar verantwoordelijk voor?

 4. Het gaat er niet om of digitaal schoner is of niet – de telefoonboeken zijn *onnodige* verspilling van grondstoffen. De "feiten" onder de kop "Vieze computers" lijken op speculatie – vervangen allen die jaarlijks een telefoonboek krijgen werkelijk vaker dan jaarlijks hun digitale apparaten? Ik wil ook graag in dit droomwereld wonen waar ik me om de paar maanden een nieuwe computer en smartphone kan veroorloven!
  Verder wordt computers met boeken in het algemeen vergelijkt – niet eerlijk. De telefoongids wordt jaarlijks opnieuw gedrukt (op 50% nieuw papier – dus voor de helft *niet* gerecycled, onnodige verspilling!).
  "Maar de milieuschade valt mee…" Klinkt als propaganda!

  1. Beste Annie,
   De pointe van het verhaal is nu juist dat dit verschil tussen digitaal en papier wel uitmaakt. De aanstichter van deze rel, Alexander Klopping, is een zogenaamde 'gadgetfreak' , hij leeft onder andere met het verkopen van computergadgets. Veel Internet-nerds nemen wel erg gemakkelijk het voorvoegsel 'dodebomen' in hun mond, onder het mom dat digitaal altijd beter is. Dit nu is niet het geval. En je zult de velen de kost moeten geven die om het jaar een nieuwe computer kopen. De computer-en smartphoneindustrie draait op mensen als zij. Je herinnert je vast nog wel de beelden op TV van de lange rijen voor de Apple-shops als er weer eens een nieuwe iPad en iPod uit was.

Reacties zijn uitgeschakeld.