Knappen van CO2 zeepbel groot risico voor investeerders

Garzweiler, bruinkoolmijn in Duitsland. Foto: wikimedia commons
Garzweiler, bruinkoolmijn in Duitsland. Foto: wikimedia commons

Volgens de Financial Times moeten grote investeerders er serieus rekening mee houden dat hun investeringen in olie, gas, steenkolen en andere producten met een flinke CO2 uitstoot veel minder waard zijn dan ze nu denken. De krant citeert een expert die een “enorme verandering” ziet aankomen in het investeringslandschap.
Er lijkt namelijk een consensus te ontstaan tussen China en de VS over CO2 uitstoot. In beide landen wordt klimaatverandering steeds meer gezien als een serieuze bedreiging en zouden best wel eens tot een overeenkomst kunnen komen om de CO2 uitstoot echt te beperken. Mogelijk zou dat al in 2015 kunnen gebeuren. Dit zal grote gevolgen hebben voor bedrijven en fondsen die investeren in fossiele brandstoffen. Er zal dan een zogeheten “CO2 budget” opgesteld worden.
Tweederde van de huidige voorraden aan fossiele brandstoffen kunnen dan niet meer opgestookt worden. Dit betekent volgens een expert “dat veel bedrijven op activa zitten die niet zoveel waard zijn als de markt nu zegt dat ze zijn.” Als investeerders op hetzelfde moment besluiten om hun belangen in fossiele reserves te verkopen zou dat tot een “erg onaangename marktsituatie” kunnen leiden. Andere experts spreken geval van het kanppen van de “CO2 zeepbel”.
Investeerders kunnen overschakelen op hernieuwbare energie als investeringsbron, maar daar zitten nog wel haken en ogen aan: bedrijven in deze markt kunnen de honderden miljarden euro’s die dan vrijkomen niet makkelijk verstouwen.
Lees het hele artikel in Financial Times
Lees ook
[adrotate group=”2″]
San Francisco verbiedt pensioenfonds te investeren in fossiele brandstoffen
Gaat jouw pensioengeld in vlammen op? Wel als deze CO2 zeepbel knapt

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020