De eerste Knarrenhof komt in Zwolle!

Stichting Knarrenhof komt op voor de belangen van ouderen in ons land. Zij helpen hen om hun woonwensen helder te krijgen en om deze vervolgens te realiseren. Zo creëren ze nieuwe woonvormen geïnspireerd op de hofjes van vroeger. Deze hofjes zijn namelijk ideaal voor mensen die comfortabel, veilig en zelfstandig willen wonen. Deze week mailde Stichting Knarrenhof ons met prachtig nieuws: in Zwolle gaat de bouw van de allereerste Knarrenhof beginnen! We spraken initiatiefnemer Peter Prak over deze mooie mijlpaal.
Een prachtidee
Knarrenhof is gebaseerd op de hofjes van vroeger. Ooit waren dit plekken voor armen, ouderen, weduwen en zieken. Peter Prak vertelt enthousiast:
“Het was er besloten en veilig maar zeker niet luxe en comfortabel. Dat is ons concept wel. Knarrenhof stelt privacy en wooncomfort centraal in een veilige en afsluitbare hof. Ieder heeft een eigen voordeur, inpandige berging, terras, zolder en een eigen afsluitbare schuur op het terrein.”
“Door die combinatie van ouderwets burenfatsoen en ‘noaberschap’ ben je hier nooit alleen. Met de gemeenschappelijke tuin en hobbyruimte is er namelijk genoeg mogelijkheid voor ontmoeting. Het is beslist geen woongroep, want niets moet gezamenlijk, maar het kan wel.”
Afbeelding: Peter Prak - Knarrenhof


De eerste Knarrenhof
Het heeft even geduurd, maar de bouw van de eerste Knarrenhof kan beginnen. Peter Prak vertelt trots:
“Na 5 jaar zoeken naar locaties, onderhandelen over locaties, het ontwikkelen van woningen en groepsprocessen, het informeren van de buurt, het bijstellen van het bestemmingsplan, het zo goed mogelijk aanpassen van het plan aan de opmerkingen in de buurt is het nu eindelijk definitief!”
“De bouw van de eerste Knarrenhof in Nederland begint in Zwolle op de Aa-bad locatie in april 2017. De 67 aankomende bewoners in de leeftijd van 45-90 jaar en de ondersteunende Stichting Knarrenhof Nederland en Wooncoöperatie Knarrenhof Nederland zijn hier ultiem blij mee!”
Voor geïnteresseerde knarren
Wil jij ook wel op een Knarrenhof wonen? Dan kan je je als geïnteresseerde inschrijven via de website. Peter Prak licht toe:
“We hebben al 5 maanden voor start van de bouw al 100% van de woningen onder contract. Maar wie weet komen er over een paar jaar nog andere woningen vrij. Daarnaast hebben we nu nog een aantal mooie hofwoningen (ca €175.000) vrij in de Knarrenhof in Hardenberg. U kunt zich daar nog in de planontwikkelingsrij aansluiten.”
“Verder hebben we op dit moment in 74 gemeenten aanmeldingen en zijn er in ongeveer 30 gemeenten mensen actief om medestanders te zoeken. Je kunt je inschrijven via het linkje en jouw voorkeursplekken door geven. Als er daar al een groep is dan hoor je dat. Zo kan er weer extra energie en leuke contacten worden aangeboord. Als er nog geen groep is dan geven we je informatie om onder je eigen vrienden en kennissen jouw toekomstige buren te werven. En zeg nou zelf: hoe leuk is dat?”
Afbeelding: Peter Prak - Knarrenhof

Knarrenhof gaat door!
Wij zijn erg nieuwsgierig naar de ontwikkeling van deze prachtige woonvorm. Peter Prak blikt alvast vrolijk naar de toekomst:
“Op dit moment heeft Knarrenhof bijna 3000 deelnemers in Nederland in meer dan 60 gemeenten. In 11 gemeenten zijn we met projecten bezig. We beginnen overal waar groepen mensen ons dat vragen. Als landelijke belangenbehartiger voor onafhankelijk en toekomstvast leven en wonen (in die volgorde) krijgen we steeds meer steun. Knarrenhof gaat door!”
Wil jij meer weten over de Knarrenhof? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina. Ben je benieuwd naar een eerder interview dat we met Peter Prak hadden? Dat kan je hier lezen.

Over de schrijver

6 gedachten over “De eerste Knarrenhof komt in Zwolle!”

  1. Pingback: Primeur voor Zwolle: Knarrenhof geopend - Vechtdal FM

  2. Pingback: Eerste Knarrenhof van Nederland is opgeleverd

  3. Pingback: 5 nieuwe woonvormen voor ouderen

  4. Dat wil ik ook wel, maar ik zal wel in zo een vreselijke verzorgingshuis belanden, (waar alles van je afgepakt wordt en je niet mag bewegen), want ik heb geen 175,- euro en je krijgt geen hypotheek, met alleen je AOW.
    Dus ook dat is weer alléén voor de Elite.
    Overigens, woon ik in Amsterdam, waar ze bezig zijn om alle lage inkomens weg te saneren, dus de stad wordt ook alléén voor de rijke elite. Dus daar kan je dit soort projecten helemaal wel vergeten. Ook de “tiny houses” zijn in Amsterdam ONMOGELIJK wegens de torenhoge canon grondprijzen !

Reacties zijn gesloten.