De Knarrenhof: een gezellige plek om oud te worden

Stichting Knarrenhof komt op voor de belangen van ouderen in ons land. Zij helpen hen om hun woonwensen helder te krijgen en om deze vervolgens te realiseren. Zo creëren ze nieuwe woonvormen geïnspireerd op de hofjes van vroeger. Deze hofjes zijn namelijk ideaal voor mensen die comfortabel, veilig en zelfstandig willen wonen. We spraken Peter Prak over deze bijzondere stichting.
Wat is jouw achtergrond?
Ik kom uit het oost-Groningen. Ik studeerde Geografie in Groningen en daarnaast ook in Rotterdam en Reading (UK). Mijn passie is haalbare en betaalbare kwaliteit.
Deze passie vertaalt zich (o.a.) in Stichting Knarrenhof. Wil je daar iets meer over vertellen?
We zijn een groep belangenbehartigers die opkomen voor de belangen van de grote en groeiende groep senioren in ons land. We helpen deze mensen om hun woonwensen helder te krijgen en deze vervolgens te realiseren. De randvoorwaarde voor ons is wel dat het toekomstbestendig is.
Knarrenhof is gebaseerd op de hofjes van vroeger. Ooit waren dit plekken voor armen, ouderen, weduwen en zieken. Het was er besloten en veilig maar zeker niet luxe en comfortabel. Dat is ons concept wel. Knarrenhof stelt privacy en wooncomfort centraal in een veilige en afsluitbare hof. Ieder heeft een eigen voordeur, inpandige berging, terras, zolder en een eigen afsluitbare schuur op het terrein.
Door die combinatie van ouderwets burenfatsoen en ‘’noaberschap’’ ben je hier nooit alleen. Met de gemeenschappelijke tuin en hobbyruimte is er namelijk genoeg mogelijkheid voor ontmoeting. Het is beslist geen woongroep, want niets moet gezamenlijk, maar het kan wel.
Toekomstige ‘hovelingen’ organiseren samen het onderhoud, de zorg, energie en andere zaken met hulp van de landelijke stichting. Alles wat ze zelf kunnen doen, doen de bewoners liever zelf. Dat maakt het namelijk actiever, leuker, beter én goedkoper!

Afbeelding: Peter Prak
Afbeelding: Peter Prak

Wat is jullie missie?
Ruim 20% van onze deelnemers komen zelf uit de zorg, met name de ouderenzorg. Eén van hen vertelde dat ze elke dag op haar werk besefte dat ze voor haar zelf iets anders wilde. Ze vroeg zich af hoe ze kon voorkomen dat ze er later zelf ook zo bij zat. Toen las ze over de Knarrenhof.
Wij willen veiligheid, comfort en boven alles afhankelijkheid voor onze bewoners, zowel op financieel gebied als dat van zorg, energie en sociale cohesie.
Hoe is het idee voor De Knarrenhof ontstaan?
Liedeke Reitsma, een sociale huurder in Zwolle, mailde ooit een voorstel naar de gemeente voor de wijk Stadshagen. Ik was daar in die tijd eindverantwoordelijk voor. Zij vroeg zich af waarom de gemeente niets met de hofjes deed. Ik heb haar toen gelijk opgebeld. Ze was aangenaam verrast dat er überhaupt een ambtenaar reageerde en dan ook nog positief!
In de afgelopen jaren hebben we een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt. Het initiatief slaat enorm aan. De keerzijde is dat we het helemaal van onze energie moeten hebben. We hebben namelijk nog steeds niemand gevonden die ons kan helpen met de financiering.

Voor wie is de Knarrenhof en welke stappen moeten mensen doorlopen om er te kunnen wonen?

De Knarrenhof is voor mensen met een sociaal inkomen tot 3 keer modaal. Al hebben we ook projecten die echt duur zijn. Eigenlijk is het vooral voor mensen die sociaal actief zijn en willen blijven. Maar let op: het is geen woongroep.
Wanneer zal de eerste Knarrenhof open gaan?
In maart 2017 start de bouw van de eerste Knarrenhof in Zwolle. Daarna is Hardenberg aan de beurt, de bouw start daar op z’n vroegst in de zomer van 2018. Rond die tijd hopen we ook in Gouda en in Hasselt al zo ver te zijn.
Afbeelding: Peter Prak
Afbeelding: Peter Prak


Op de site zag ik dat jullie in meer steden actief zijn. Welke stappen moeten mensen doorlopen om een Knarrenhof in zijn of haar stad te krijgen?
Door je simpelweg bij ons aan te melden met dat verzoek. Als je een van de eersten bent vragen we je ons en jezelf te helpen door mensen te werven onder je vrienden en kennissen. Oftewel mensen waarmee je ‘goed door 1 hof’ kunt. Dan heb jij leuke buren en hebben wij samen voldoende mensen om jouw belang te behartigen richting de gemeente en andere grondeigenaren te gaan!
Wat zijn je toekomstplannen en dromen voor de Knarrenhof?
We zijn bezig om een landelijke coöperatie te worden waarin hopelijk ook overheden kunnen investeren. We worden dan een belangenbehartiger die op een fatsoenlijke en creatieve manier wonen en zorg combineert. Hopelijk kunnen we samen met de bewoners de woningen in eigen beheer nemen en tegen fatsoenlijke rendementen aanbieden.
We combineren de inkoopvoordelen van een professionele landelijke organisatie met de kleinschaligheid van CPO en maatwerk. Uiteraard houden we de inkoopvoordelen niet zelf, kwaliteit kan veel goedkoper worden aangeboden.
Wil jij meer weten over de Knarrenhof? Klik dan hier voor de site of Facebookpagina.
Ben of ken jij iemand die ook aan een inspirerend initiatief werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘inspirerende initiatieven’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
Alle prachtige afbeeldingen zijn van Peter Prak
Afbeelding: Peter Prak
Afbeelding: Peter Prak

 

Over de schrijver

21 gedachten over “De Knarrenhof: een gezellige plek om oud te worden”

  1. Waardeloos idee. Ze plaatsen deze in de groene zones in dorp delen met veel kinderen. Ouderen zoekn rust en gaan ze zo niet krijgen. Tevens willen meeste ouderen gewoon in hun eigen huis blijven. Betaalbare nomale woningen zijn makelijk te realiseren en bieden voor elke doelgroep een oplossing en zijn veel meer toekomst vaster dan doelgroep specifieke huisvesting.

  2. Ik ontwikkel op dit moment een soortgelijk plan in de omgeving van Alkmaar. Ik verneem graag wie er interesse heeft.
    Gr. Mark

  3. Voorstel van Peter Westerhof over herhuisvesting vind ik geweldig! Ligt hier niet een nieuwe aanvullende maatschappelijke taak voor de woningcoorperaties? En dan in samenspraak met toekomstige bewoners.

Reacties zijn gesloten.