Knit-O-Mat start een revolutie in de textielindustrie

Afbeelding: Knit-O-Mat
Afbeelding: Knit-O-Mat

De Breihub begon halverwege 2015 met een wonderschone missie: mooie gebreide producten maken van zoveel mogelijk duurzame en zelfs gerecyclede materialen. Bijvoorbeeld van garen gesponnen uit gerecyclede PET-flessen of reblends van oude ingezamelde kleding. Door klanten te verbinden met de ontwerpers kunnen er de meest unieke, persoonlijke en duurzame producten ontstaan. Ondertussen is de naam van dit plan veranderd, maar is de missie nog even mooi. We spraken Tirza Brems over haar bijzondere project: Knit-O-Mat.

Achter de schermen

“Sinds vorig jaar is het idee enthousiast gedeeld met allerlei partijen in de Nederlandse textielindustrie. Uit al dat enthousiasme is een nóg grootster plan ontstaan: UPPS Fieldlab – Knitting-On-Demand. UPPS staat voor Ultra Personalized Product and Services. In dit fieldlab werken de industrie, ontwerp-opleidingen en de textielbranche samen aan de toekomst van de lokale textielproductie.”
“Op dit moment werk ik met knitwear ontwerper Rosanne van der Meer aan het tot stand komen van deze fieldlab. Hier willen we graag voorbeelden gaan laten zien van wat er allemaal mogelijk is. Zo werken we aan producten die het fieldlab straks kan gaan produceren. Dit zijn producten op het gebied van mode, accessoires en woontextiel.”
“Daarnaast houden we ons bezig met de ontwikkeling van Smart Textiles. Dat is textiel waar bijvoorbeeld digitale componenten en electronica in verwerkt zitten. Daardoor kunnen textiel bijvoorbeeld communiceren, transformeren of energie opwekken. Er zijn zoveel interessante ontwikkelingen gaande!”
Lees verder op Voor de Wereld van Morgen.

Over de schrijver