KNMI: “Nog steeds kans op Elfstedentocht ”

Elfstedentocht Weer.  Foto: Patrick Goossens, Flickr.
Elfstedentocht Weer.
Foto: Patrick Goossens, Flickr.

Voor liefhebbers van koud weer is deze winter tot nu toe een flinke tegenvaller met een gemiddelde temperatuur van zo’n 6,5 graden (8,6 in januari tot nu toe). Gelukkig gaat volgende week de temperatuur toch wat omlaag. Is er bij ons ook kans op een heuse poolwinter zoals in de VS? Zit er nog een Elfstedentocht in dit jaar? Wij vroegen het de experts van het KNMI.

In de Verenigde Staten waren afgelopen week de temperaturen, door een zogenaamde Polar vortex, diep in de dubbele cijfers onder nul. De vraag is natuurlijk kan zulk extreem weer ook in Nederland voorkomen? Volgens Dr. Geert  Jan van Oldenborgh, Senior researcher bij het KNMI, kan het hier best nog heel koud worden, maar geen 35 graden onder nul zoals in delen van de Verenigde Staten. “In principe zou, als we een Oosterwind uit Siberië krijgen, het zomaar heel koud kunnen worden. Maar doordat we omringd zijn door zee kan het hier niet zo koud worden als in de Verenigde Staten.”

Extreem pool weer gevolg van klimaatopwarming?

Opmerkelijk is dat in de VS experts zeggen dat het poolweer daar een gevolg is van de opwarming van de aarde. De polar vortex zakt, is de verklaring, iets naar het zuiden. De VS en Canada krijgen daardoor veel kou te verwerken, maar de Noordpool is juist gemiddeld warmer dan normaal.

Dr. Van Oldenborgh is echter sceptisch over deze verklaring: “Er zijn geen aanwijzingen in onze data dat er een verband bestaat tussen de extreme weerpatronen in de VS van de afgelopen tijd, en de opwarming van de aarde.”

Elfstedentocht

De veel belangrijkere vraag is natuurlijk, kunnen we nog hopen op een Elfstedentocht dit jaar? Van Oldenborgh moet hartelijk lachen als we hem deze vraag stellen. Maar nu de komende dagen de temperatuur zakt, zijn wij vast niet de enigen die stilletjes nog hopen op de Tocht der Tochten.

Gelukkig is volgens Dr. Van Oldenborgh alles nog mogelijk: “De koudste maand in de geschiedenis van Nederland was februari van het jaar ‘56, dus er is altijd nog een mogelijkheid.”

Lees ook
[adrotate group=”2″]
Winterhanden? Plantaardige olie helpt het beste
Amerikaanse poolwinter toch veroorzaakt door opwarming van klimaat