Knutselen is het nieuwe uitvinden

Het is weer helemaal hip: zelf dingetjes knutselen. Of het nu met afval is of huis-tuin-keuken materiaal – waarvan je elke zaterdag een voorbeeld op onze Facebookpagina ziet- of met allerlei technische zaken, we fröbelen ons een slag in de rondte. Zo ook de Amerikaanse professor Michael Free, een metaaldeskundige, en Prashant Sarswat, onderzoeker op dat gebied, van de University in Utah.

Prototype Zonnecel Gemaakt Met Ctzs, Foto: Lee J. Siegel, University Of Utah
Prototype Zonnecel Gemaakt Met Ctzs, Foto: Lee J. Siegel, University Of Utah

Toen de oude magnetron waar studenten metaalkunde hun lunch in konden opwarmen vervangen moest worden, besloten Free en Sarswat om de oude apparatuur een tweede leven te geven. Als maker van onder meer goedkope zonnecellen. Ze losten de halfgeleider CZTS – koper, zink, tin en zwavel- op en verhitten dat in de magnetron. En na 18 minuten ontstond er een soort inkt, waarmee je een filmlaag kunt maken die gebruikt kan worden als zonnecellen. Die filmlaag vormt het hart van zonnecellen, het actieve gedeelte van de zonnecel.
Als Je Goed Kijkt, Zie Je In Het Midden Een Soort Tafeltennisbadje. Dat Is De Ctzs Nanocel. Daar Draait Het Dus Allemaal Om, Foto Center For Advanced Materials And Characterization Of Oregon
Als Je Goed Kijkt, Zie Je In Het Midden Een Soort Tafeltennisbadje. Dat Is De Ctzs Nanocel. Daar Draait Het Dus Allemaal Om, Foto Center For Advanced Materials And Characterization Of Oregon

Boeien! Denk je misschien. Maar dat is het dus wel. Want behalve dat je er tot voor kort minstens 4 tot 5 uur over deed eer je zo’n filmlaagje had gemaakt, zijn de materialen die hiervoor gebruikt worden ook nog eens veel goedkoper en beter verkrijgbaar dan indium en gallium en milieuvriendelijker dan cadmium en arsenicum die tot nu toe vaak gebruikt worden. En daar zit ‘m natuurlijk vooral de winst.
De inkt heeft meer toepassingen dan alleen die voor zonnecellen. Bijvoorbeeld om warmte – waaronder restwarmte van auto’s- om te zetten in energie. Of bij de productie van biosensoren die een rol spelen in het opsporen van onder meer hart- en vaatziekten.
De uitvinders in Utah zijn in een bikkelharde strijd verwikkeld met hun concullega’s uit Oregon. Die laatste hebben er als eerste over gepubliceerd, maar de knappe koppen uit Utah hebben het eerst een patent aangevraagd. Benieuwd wie deze commerciële strijd gaat winnen.
Overigens waarschuwen Free en Sarswat ervoor om deze proef met je magnetron in je eigen keuken te doen. De gebruikte materialen vragen om speciale behandeling.
Morgen daarom een heel veilige huis-tuin-keuken-knutsel op Facebook.
Lees ook:
Vrijdag Inspiratiedag: Je groene dak als energieleverancier
Vrijdag Inspiratiedag: Hoezo lelijk? Over de schoonheid van duurzame oplossingen
Vrijdag Inspiratiedag: hoe energieverspilling ook heel leuk kan zijn
“Inspiring people to be part of a better world”, is het motto van Petra Kroon, social journalist. Via verschillende media vertelt ze over social change. Daarnaast is ze trendanalist op het gebied van social innovation, waarover ze (vooral) online publiceert. Ze is oprichter van The Social Reporters, een netwerk van mediamensen die via social media het verhaal van organisaties laat horen. Meer lezen: www.goedgeefs.nl

Over de schrijver

1 reactie op “Knutselen is het nieuwe uitvinden”

Reacties zijn uitgeschakeld.