Na Winddeler ben ik nu ook koe-deler

De deel-economie is één van de positieve kanten van de crisis. In november vorig jaar kocht ik windelen bij de Windcentrale, zodat onze energie zeker groen wordt opgewekt. En nu hebben we via project K( )E 7951 een koe gedeeld, samen met 27 andere koe-delers.

Koe delen met K( )E 7951

“Met K( )E 7951 willen we ons vlees in de ogen kijken”, licht initiatiefnemer Raoul Kuipers toe. “Opnieuw naar de directe verbinding met ons voedsel. En het eten van vlees tot een bijzonder sociaal event maken. Hoe we dat doen? We kopen samen een koe, volgen samen het gehele productie proces en verdelen het vlees.” Het initiatief heeft daarvoor een eigen Vleeschboek-pagina waar je het volledige proces van koe tot vlees kunt volgen. Ook delen bewuste vleeseters tips, ervaringen en recepten.

Piemontese koe

Voor €135,- heb ik in september 10 kilo vlees in de vriezer. Als flexitariërs kunnen we daar, met z’n vieren, al snel 8,5 week mee vooruit. En we weten zeker dat we geen paardenvlees eten. Op de foto zie je ons rundvlees.

Koe Delen
Koe Delen Met K ( )E 7951
Het is een Piemontese koe, een vleestypisch rundveeras dat zijn oorsprong vindt in de Italiaanse regio Piëmont.
Van oorsprong was het een werkras bedoeld om voor de kar of voor de ploeg gespannen te worden, maar tegenwoordig wordt het ook als vleesras gebruikt.

Is koe-delen goedkoper dan gewoon vlees kopen?

Het lijkt logisch: als we direct van de boer kopen en zoveel mogelijk zelf doen, dan moeten we goedkoper uitkomen dan de reguliere kiloprijzen, die je kunt zien in dit lijstje op de Vleeschboek pagina van K( )E 7951
De prijzen lopen uiteen van €4,98 voor een kilo halfomhalf gehakt tot €39,95 voor een kilo haasbiefstuk. Wij betalen €13,50 per kilo, voor allerlei soorten vlees, van gehakt tot bieflappen. Niet per se goedkoper dus, maar al met al praten we over een vergelijkbare prijs, voor een eerlijk stukje vlees.
In dit filmpje zie je het hele proces van koe tot vlees. De beelden zijn van vorig jaar toen K( )E 7951 voor de eerste keer werd georganiseerd.

PROJECT K( )E 7951 from Raoul on Vimeo.

Over de schrijver

1 reactie op “Na Winddeler ben ik nu ook koe-deler”

  1. Wat een geweldig initiatief en wat een goede prijs! Hebben ze alleen in Bergen dit initiatief, dit lijkt me namelijk ook wel ontzettend gaaf, maar woon helaas in het oosten van het land en op en neer rijden wordt wel heel duur.

Reacties zijn uitgeschakeld.