10 verrassende feiten over koeien, die je echt wil weten

Ondanks hun grote, dromerige ogen staan koeien meestal niet bovenaan het lijstje van lievelingsdieren. Veel mensen zien ze toch nog steeds als een dier met een doel: melk en/of vlees. Hoogste tijd dat daar verandering in komt. Het zijn intelligente, zeer sociale dieren, ietwat luie (ze liggen 10 tot 12 uur per dag) en in sommige delen van de wereld zelfs heilige wezens. Onbekend maakt onbemind, dus daarom dit lijstje met 10 verrassende feiten over koeien, waardoor je ze of (nog) meer gaat waarderen, of de melk misschien inruilt voor een plantaardige variant.  

Gedomesticeerde koeien zijn afstammelingen van oerossen en komen oorspronkelijk (10.500 jaar geleden) uit het zuidoosten van Turkije. Een tweede ondersoort werd later zo’n 7000 jaar geleden gedomesticeerd in India.

Hoewel de wilde oeros in 1627 uitstierf als gevolg van overbejaging en habitatverlies, leeft hun genetica voort in een aantal afstammelingen, waaronder waterbuffels, wilde yaks en natuurlijk tamme koeien. En wat nog mooier is. We delen veel genen. Wetenschappers brachten in 2009 het rundergenoom in kaart en ontdekten dat mensen en runderen 80 procent van hun genen delen. Maar dat is niet alles.

1. Sociale Wezens

Koeien staan bekend om hun sterke sociale banden. Ze vormen hechte vriendschappen en ervaren stress wanneer ze gescheiden worden van hun vrienden of familieleden. Het tegenovergestelde is ook waar. Uit onderzoek blijken ze zich veel meer te ontspannen als ze bij hun vrienden zijn. En ze houden van knuffels.

2. Unieke Vriendschappen

Koeien hebben de neiging om beste vrienden te hebben binnen hun kudde. Ze kiezen specifieke individuen uit waarmee ze nauwere banden vormen, vergelijkbaar met hoe mensen beste vrienden hebben.

3. Communicatie via Gezichtsuitdrukkingen

Koeien communiceren met elkaar via een reeks gezichtsuitdrukkingen. Ze kunnen bijvoorbeeld hun oren en neus bewegen om emoties uit te drukken en hun sociale status aan te geven.

4. Uitstekend Geheugen

Koeien hebben een opmerkelijk geheugen. Ze kunnen zich gezichten en gebeurtenissen herinneren gedurende lange perioden. Dit helpt hen om potentiële gevaren of voedselbronnen te herkennen.

5. Opgewekte Karakters

Koeien hebben individuele persoonlijkheden. Sommigen zijn nieuwsgierig en avontuurlijk, terwijl anderen meer terughoudend en voorzichtig zijn. Deze persoonlijkheden beïnvloeden hun interacties met anderen en hun omgeving.

6. Sterke Moeder-Kalf Band

De band tussen een koe en haar kalf is bijzonder krachtig. Koeien tonen affectie en bescherming jegens hun kalveren, en kalveren blijven vaak dicht bij hun moeders, zelfs nadat ze volwassen zijn geworden. Daarom is het ook zo zielig dat melkkoeien en hun kalfjes zo snel van elkaar gescheiden worden.

7. Ze houden niet alleen van gras

Koeien staan erom bekend gras te grazen, maar ze hebben ook gevarieerde voedingsvoorkeuren. Ze kunnen in staat zijn om onderscheid te maken tussen verschillende soorten planten en de voorkeur geven aan bepaalde smaken.

8. Magnetisch Gevoel

Koeien hebben een intern kompas. Ze kunnen het aardmagnetisch veld waarnemen en lijken bij het grazen vaak in een noord-zuidrichting te staan. Dit fenomeen staat bekend als het ”magneetcompas” van koeien.

9. Gevoelige Neuzen

De reukzin van koeien is opmerkelijk gevoelig. Ze kunnen bepaalde geuren detecteren op grote afstanden en gebruiken dit vermogen om voedselbronnen te vinden en elkaar te identificeren.

10. Gevarieerde Geluiden

Koeien communiceren met een breed scala aan geluiden, waaronder loeien, snuiven en brommen. Het loeien, dat vaak wordt geassocieerd met koeien, kan verschillende betekenissen hebben, zoals het aangeven van stress, honger of de wens om contact te maken.

Extra: Ja, koeien laten scheten

Wanneer koeien voedsel verteren, resulteert dit fermentatieproces in methaan. Vee produceert 250 tot 500 liter van dit gas per dag en dat zorgt voor problemen. Vee is verantwoordelijk voor 14,5 procent van alle uitstoot, en vlees- en melkvee overtreffen alle andere dieren als uitstoters van methaan. Aangezien de meerderheid van de 1,4 miljard koeien op aarde als vee wordt gehouden, is het bewezen dat het verminderen van onze consumptie van vlees en zuivelproducten een effectieve manier is om de wereldwijde klimaatverandering tegen te gaan. Dus kies voor een lekkere cappuccino met havermelk (wij testten ze).

Over de schrijver