Hoe houd je je huis een beetje koel in deze hitte?

Gisteren was het zover: het hitterecord van 1944 ging na bijna 75 jaar aan flarden. Toen werd op 23 augustus 38,6 graden gemeten in Warnsveld, Gelderland. Gisteren werd het 39,3 graden in Eindhoven. En vandaag gaat het waarschijnlijk nog heter worden. Het wordt steeds warmer in Nederland vertelde weerman Peter Kuipers Munneke gisteren bij de NOS. Het is de afgelopen eeuw bijna 2 graden warmer geworden in ons land. We breken dan ook het ene hitterecord na het andere. Zo was eergisteren de warmste 23 juli ooit gemeten en en ook 25 juni van dit jaar (tijdens de vorige hittegolf) was de warmste 25 juni ooit. Hoe houd je dan nog een koel huis? 

Nederland is niet het enige land, dat met hitte kampt. Voor Zuid-Europa worden voor vandaag temperaturen voorspeld, die ver boven de 40 uitstijgen. Dat dit in de toekomst eerder regel wordt dan uitzondering bleek nog maar eens uit recentelijk onderzoek. Zo schreef de Britse krant The Guardian dat Londen in 2050 al het klimaat van Barcelona zal hebben, terwijl Madrid zal aanvoelen als Marrakesh. Voor Nederland wordt voor 2050 een temperatuurstijging van 4 graden voorspeld in de warmste maanden.

Tijd dus om ons voor te bereiden op hete zomers waarbij we het binnenshuis koel willen houden. Want, zo blijkt uit onze eigen poll onder hetkanWEL lezers, we blijven met deze hitte liever binnen (83%) dan dat we naar het strand gaan. Maar hoe krijgen we het binnen lekker koel zonder energie slurpende airco’s? We zetten een aantal tips voor je op een rij.

1. Houd je gordijnen dicht

We beginnen met een open deur: houd je ramen en gordijnen overdag dicht. Op die manier zorg je ervoor dat er geen zonlicht (en dus geen warmte) naar binnen komt. Hoe dikker je gordijnen, hoe groter het effect. (Rol)luiken helpen natuurlijk ook en er is tegenwoordig zelfs zonwerend glas: isolerend glas met een zonwerende coating.

2. Span een natte doek voor het raam

Zet je ramen ’s avonds – als het koeler is – juist weer tegen elkaar open, zodat de frisse lucht naar binnen kan. Hierbij kan het helpen om een natte doek voor je open raam te spannen: dat brengt de temperatuur in huis extra omlaag en dat is wel zo lekker als je bijvoorbeeld wilt slapen.

3. Zet je mechanische ventilatie uit

Heb je mechanische ventilatie in huis? Dan is het handig om die overdag uit te zetten. Dit systeem haalt namelijk de frisse lucht van buiten naar binnen: heel fijn natuurlijk, maar niet per se als het buiten 40 graden is. Zet de ventilatie ‘s avonds – als het weer koeler is- gewoon weer aan, want in een onvoldoende geventileerde woning ontstaan schimmels en vocht.

4. Zet je ventilator aan

Nog een open deur natuurlijk, maar voor de volledigheid zetten we het er toch even bij. Zet een ventilator aan, maar doe dit alleen als je ook echt in die ruimte aanwezig bent. Een ventilator verkoelt de ruimte namelijk niet per se, maar zorgt er door het verplaatsen van lucht voor dat het een paar graden koeler aanvoelt. Als extraatje kan je een bak ijs of flessen bevroren water voor je ventilator zetten: dat heeft hetzelfde effect als de natte doek voor je raam of een airco. Hier vind je een overzicht.

5. Leg je lakens in de vriezer

Ok, dit klinkt een beetje raar en toegegeven: het is geenszins bewezen dat dit werkt. Maar: je krijgt slaap als je interne lichaamstemperatuur daalt. Dat gaat namelijk gelijk op met het afgeven van het slaaphormoon melatonine. Daarom val je ook zo moeilijk in slaap als het heet is. Een verkoeld laken kan hier misschien bij helpen, al werkt het natuurlijk niet de hele nacht.

In datzelfde kader kan je ook een kruik gevuld met water even in de vriezer leggen om zo je hoofd koel te houden. Ook een nat lapje op je voorhoofd of in je nek kan -net als bij koorts- voor verkoeling zorgen. Al moet dit niet ten koste van comfort gaan, want ook dat is superbelangrijk bij het in slaap vallen.

En, geloof het of niet, een warme douche voor het slapen gaan, helpt ook. Dit zet je bloedvaten namelijk open waardoor de warmte uit je lijf makkelijker afgevoerd kan worden.

6. Trek de stekker eruit

Alles wat je in het stopcontact hebt zitten, produceert warmte. Bij sommige apparaten is het natuurlijk lastig om de stekker eruit te trekken (zoals bij een koelkast of vriezer), maar alles wat je ook maar enigszins los kan koppelen van het net: doe het. Het bespaart stroom, brengt je energierekening omlaag en zorgt dus voor minder warmte.

Om diezelfde reden is het handig om pas ’s avonds laat je vaatwasser of wasmachine te laten draaien (als het iets koeler is in huis). Laat je stofzuiger deze dagen even voor wat het is en laat je oven en fornuis ook even uit. Maak in plaats daarvan een lekkere salade of gazpacho klaar.

7. Vergroen je dak

We hebben het al vaker geschreven: een groen dak is niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar zorgt ook voor verkoeling. Stenen houden warmte namelijk langer vast dan planten, die de zonne-energie omzetten in waterdamp en daarmee verkoeling brengen. Dat kan soms wel 2 tot 4 graden schelen in huis!

Om diezelfde reden is het ook slim om je tuin te vergroenen en tegels te vervangen door mooie grote bomen, die je huis in de schaduw zetten. Je kan ook klimop tegen je buitenmuren laten opgroeien: dat isoleert en verkoelt op dezelfde manier als een groen dak. Laat je dan wel even goed informeren, zodat je het soort kiest dat niet je muren en voegen aantast.

8. Isoleer je huis

In het zuiden van Europa zijn de huizen beter bestand tegen de hitte door de dikke muren en kleine ramen. Onze ramen kleiner maken, is met het oog op de korte winterdagen niet zo’n goed idee. Maar de muren dikker maken, kan natuurlijk wel door ze simpelweg te isoleren. Dat scheelt bovendien een hoop in je energierekening.

9. Gebruik een warmtepomp

Een warmtepomp zorgt niet alleen voor warmte, zoals de naam doet vermoeden, maar brengt ook verkoeling. En dat is wel zo fijn op deze hete dagen. Bij het verwarmen van je huis, onttrekt het warmte aan de buitenlucht en zorgt daarmee dat de temperatuur stijgt. Bij het verkoelen, gebeurt precies het omgekeerde. De warmte wordt aan de binnenlucht onttrokken en aan de buitenlucht gegeven. Maar let op: niet ieder huis is geschikt voor een warmtepomp. Check hier of het iets voor jouw huis is.

10. Plaats zonnepanelen

Juist met die hete zomers voor de deur is het verstandig om te investeren in zonnepanelen op je dak. De panelen vangen de ergste hitte op en houden je dak iets koeler door voor schaduw te zorgen. De opbrengst van zonnepanelen op een groen dak (wat dus prima kan) is zelfs iets groter, omdat de plantjes verkoelend werken.

Wat doe jij om je huis te verkoelen? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

8 reacties op “Hoe houd je je huis een beetje koel in deze hitte?”

 1. De vier laatst genoemde punten kun je sowieso van tevoren gebruiken, voordat de hitte echt aanbreekt.
  Natte doeken voor de ramen spannen heb ik overigens niet eerder aan gedacht. We zetten altijd dikke gordijnen op, maar het natte doeken tipje wordt enorm gewaardeerd.

 2. Jullie hebben in de gaten dat een warmtepomp die de warmte van de binnenlucht naar de buitenlucht brengt exact hetzelfde is als een airco?! De enige manier om je huis met een warmtepomp te koelen zonder dat dat zoveel energie kost als een airco, is door hem op het koele grondwater aan te sluiten.

  1. In plaats van gordijnen of rolluiken je ramen afdekken met aluminiumfolie!
   Scheelt echt enorm. Om niet helemaal in het donker te zitten kun je natuurlijk wel een paar strategische openingen uit het folie knippen. Of je kleeft hetf olie op stukken karton die je kunt wegnemen als de zon niet meer op het venster schijnt.

 3. Wanneer je kiest voor een warmtepomp: neem er dan een die aan de verdamperkant gevoed wordt met bronwater. Zorg dat het daarna weer in de grond verdwijnt. het mes snijdt dan aan twee kanten. in de zomer heb je koeling en in de winter heb je het “warme “bronwater om de warmtepomp mee te voeden. Daardoor een hoger rendement en een lager elektra-verbruik.

 4. Een lauwe douche werkt veel beter tegen warmte dan een warme douche.
  Bovendien is lauw, koel en koud veel beter voor je huid.
  Om in slaap te komen neem ik een koud zitbad gedurende enkele minuten.
  Dit stimuleert de bloedsomloop, maakt slappe weefsels stevig en ik val direct na
  dit zitbad in slaap!
  Kritiek leg ik naast me neer, als het komt van mensen die van toeten noch blazen weten.

 5. \\Zo schreef de Britse krant The Guardian dat Londen in 2050 al het klimaat van Barcelona zal hebben\\

  Wat een paniekzaaierij weer.
  De warmste maand in londen is Juli met een gemiddelde temperatuur vam 22 graden
  In Barcelona is het dan gemiddeld 27 graden (28 gemiddeld in augustus)

  Waar het in nederland in een eeuw 2 graden warmer is geworden, gaat het in Londen dus in 30 jaar 5 graden warmer worden.

  Er waren in londen rond de middeleeuwen zelfs wijngaarden … daarvoor moet het toch echt fors warmer zijn dan wat het nu is, toen was er nog nauwelijks CO2 uitstoot door de mens en de wereld is toen ook niet vergaan.
  Bron: http://www.english-wine.com/history.html

  We trekken tegenwoordig conclusies en praten over records terwijl we pas zo’n 130 jaar aan metingen doen. De aarde bestaat echt al wat langer dan dat en er zijn in het verleden hele koude en ook hele warme periodes geweest
  Bron:https://wetenschap.infonu.nl/weer/110522-het-klimaat-in-de-geschiedenis.html

 6. Uit welke hoek de wind waait wordt wel duidelijk in dit artikel.
  Als je de tips uitvoert die erin staan sta je de hele dag in het zweet! Wat een gedoe allemaal.
  En bedenk, zonder airco kan er geen ambtenaar nog werken in jouw gemeentehuis..

Reacties zijn uitgeschakeld.