Deze proef moet aantal koffiebekers terugdringen

Het is misschien wel hét uitje van deze tijd: een stuk wandelen en ergens een koffie to-go halen. Hartstikke leuk natuurlijk, maar het aantal weggegooide koffiebekers is een doorn in het oog. We verbrassen met z’n allen drie miljard koffiebekers per jaar. Dat moet omlaag. In Utrecht is daarom gestart met een proef. 

Deelsysteem

Uit de proef in Utrecht moet blijken hoe het verpakkingsafval, en dan met name het wegwerpplastic, eenvoudig verkleind kan worden. Dieuwertje Nelissen werkt voor Enviu, samen met Natuur & Milieu en Recycling Netwerk Benelux heeft zij het programma Mission Reuse opgezet. Tegenover Trouw vertelt Nelissen dat nu gedacht wordt aan een deelsysteem in Utrecht. In veel horecazaken kan je een eigen beker meenemen in ruil voor korting. Met het deelsysteem kunnen klanten een gebruikte beker weer inleveren.

Koffiebeker geen single use plastic

Koffiebekers worden niet gezien als single use plastics en zijn vanaf 1 juli 2021 dus nog niet verboden. Toch zit in bijna al die bekers plastic verwerkt, bijvoorbeeld voor een makkelijk glijdende laag aan de binnenkant. Veel consumenten gooien de beker netjes in de vuilnisbak. Dat is goed, want dan wordt-ie op zijn best gerecycled, maar dat betekent in de meeste gevallen dat-ie verbrand wordt.

Statiegeld?

Herbruikbare bekers zijn dus een veel betere oplossing. De Utrechtse proef moet antwoord geven op een aantal vragen, zoals: kies je voor statiegeld of een abonnement? Hoe houd je bij dat een klant een herbruikbare beker meeneemt? Waar kan je gebruikte bekers inleveren?

Wat vind jij van deze proef in Utrecht? Haal jij regelmatig koffie met een eigen beker? Laat het ons weten in een reactie, dat vinden we leuk! 

Over de schrijver

6 gedachten over “Deze proef moet aantal koffiebekers terugdringen”

  1. Ik heb een mooie bamboe theebeker, maar wil nog een inklapbare stojo koffiebeker aanschaffen. wellicht een tip voor meer mensen die geen beker mee kunnen/willen nemen of gewoonweg vaak vergeten. In the end we’re all human right. Deze kun je gewoon in je tas of auto gooien en altijd heb je er 1 bij!

  2. Voor in de stad mogelijk een oplossing, maar zeker daar buiten, wat is er mis met een thermoskan(netje) in je rugzak. niks geen verspilling!

Reacties zijn gesloten.