Wat is de impact van koffiecups en -pads op het milieu?

De meeste mensen kunnen pas normaal functioneren wanneer zij de eerste slok van eenkop koffie hebben genomen. Het geeft hen net even die kick, waardoor ze helemaal klaar zijn voor een nieuwe dag. Nu zijn er wat betreft koffie drinken eindeloos veel mogelijkheden. De één loopt even snel naar het café om de hoek, terwijl de ander geheel nostalgisch koffie zet door middel van een French press. Toch zullen de meeste mensen het doen met de welbekende koffiecups, -pads of een espresso machine. In dit artikel gaan we hier dieper op in en vertellen we meer over de impact hiervan op het milieu.

Koffie zetten op een duurzame manier

De meest voorkomende manieren van koffiezetten van mensen is door gebruik te maken van koffiecups, koffiepads of een koffiemachine, zoals de espresso machine. Al deze manieren zijn eenvoudig uit te voeren, waardoor je binnen no-time kunt genieten van een zalig kopje koffie. We weten echter allemaal dat het in de wereld van tegenwoordig meer en meer draait om duurzaamheid. Hierin houden talloze bedrijven rekening met de productie wat betreft milieuvriendelijkheid. Een geweldige ontwikkeling wat ons betreft. 

Kunststof in koffie pads

Laten we beginnen met de koffiepads. Deze manier van koffie zetten is bijzonder handig en eenvoudig, aangezien de koffie perfect op maat wordt gemaakt. Er is echter wel een keerzijde aan dit verhaal. Want waar laat je al het afval dat van de koffiepads vandaan komt? Er wordt veelal gezegd dat deze pads afbreekbaar zijn. Dit wil zeggen dat ze na verloop van tijd volledig van de aardbodem verdwenen zijn. Er zit echter bijna altijd wel kunststof in. En laat dit nu net iets zijn dat niet afbreekbaar is, wat uiteraard invloed heeft op het milieu.

Aluminium in de koffie cups

Wat betreft de koffiecups kunnen we eigenlijk ook vrij duidelijk zijn. Deze zijn veelal gemaakt van aluminium. Ondanks dat dit een geweldig materiaal is met bijzonder veel voordelen is er één ding waar aluminium niet bepaald in uitblinkt. En laat dit nu net op het gebied van duurzaamheid zijn. Het verdelgen van aluminium kost verschrikkelijk veel energie, waarbij het ook nog eens van grote invloed is op de natuur. En wist je dat er bij het smelten van aluminium giftige stoffen vrijkomen?

Goed recyclen

Een onderdeel dat kan bijdragen aan het ‘oplossen’ van aluminium is het scheiden van afval. Aluminium is namelijk prima te recyclen. Echter is het dan wel zaak dat de koffieprut wel uit het cupje wordt gehaald. En waarschijnlijk hebben wij allemaal wel eens een cupje weggegooid, zonder de drap eruit te halen. Hierdoor zou het alsnog gerecycled kunnen worden, echter neemt de kwaliteit van de aluminium enorm af. En of dat nu de oplossing is?

Een duurzamere oplossing: de koffiemachine

Je hebt hierboven gelezen over manieren van koffie zetten, waarbij we helaas te maken kunnen krijgen met onnodig afval. Dit is iets waar je bij het gebruik van een koffiemachine een stuk minder last van hebt. Je kunt hiermee namelijk tientallen bakjes koffie zetten, zonder dat je moet dealen met bepaalde verpakkingen. Dit worden ook wel zero waste machines genoemd. Een geweldig alternatief dus!

Zet het apparaat uit als je het niet gebruikt

Er is echter wel één ding erg belangrijk. Ondanks het grote voordeel van het gebrek aan verpakking en dus minder vervuiling voor het milieu, is het zaak dat de koffiemachines niet de hele dag aanstaan. Je begrijpt dat deze apparaten stroom nodig hebben, terwijl je ze verre van de hele dag gebruikt. Zorg er daarom voor dat de koffiemachine te allen tijde uitstaat als je deze niet nodig hebt. Op deze manier draag je pas echt bij aan een betere wereld om ons heen. En heel eerlijk, dit voelt toch super goed?

Over de schrijver