Duurzaam koffiezetten: wat is beter koffiecups, pads of filterkoffie?

Ik begin maar meteen met een bekentenis: ik drink geen koffie. Dat heeft niets met duurzaamheid of gezondheid te maken: ik vind het gewoon niet lekker. Je zou dus kunnen zeggen dat ik me op glad ijs begeef door het over koffie te hebben, toch ik ga het toch doen. Want tijdens een familiebezoekje vroeg ik me af: wat is eigenlijk duurzamer, koffiepads of koffiecups?

Een ‘gewoon’ kopje koffiezetten met een filter is er bij de meeste mensen uit mijn omgevingniet meer bij. Ook hier heeft het gemak het overgenomen en dus worden er koffiepads of (in de meeste gevallen) cups gebruikt. Want cups, zo heb ik me laten vertellen door de koffiesnobs uit mijn inner circle, zorgen voor veel lekkerder koffie dan pads. Of dat zo is, laat ik als niet-kenner even in het midden. Maar wat is duurzamer: koffiepads of koffiecups?   

Koffie op maat: minder verspilling

Het grote voordeel van het zetten van één kopje koffie (met pad of cup), is dat je niet (zoals vroeger) met een hele pot blijft zitten die je misschien niet opdrinkt. Van alle drank die we weggooien, bestaat maar liefst 60% uit koffie en thee. Zonde dus.

Het zetten van een kop koffie is verantwoordelijk voor de helft van de klimaatimpact van je bakkie leut. Dat heeft te maken met bovengenoemde verspilling, maar ook met energieverbruik. Het meest duurzame is dus om niet te veel koffie te zetten én om het apparaat na gebruik meteen uit te zetten (ook in de stand-by modus gebruik je energie).

Wil je toch het liefst ‘ouderwetse’ filterkoffie (een paar jaar geleden weer helemaal terug dankzij grootstedelijke hipsters uit bijvoorbeeld New York City), maak dan een goede inschatting van hoeveel koffie je wilt gaan drinken en giet het in een thermoskan, zodat het lekker warm blijft.

Koffiecups en pads zorgen voor meer afval

Koffiecups en -pads zijn dus goed tegen verspilling. Maar de andere kant van het verhaal is, dat je zowel met koffiecups als met -pads meer afval creëert dan met filterkoffie. Alleen al in Nederland worden miljoenen koffiecups en -pads per dag gebruikt. En waar laten we die?

Koffiefilters en -drap mogen bij het GFT-afval, maar koffiecups en -pads mogen dat niet. De cups bestaan vaak uit aluminium. Op zich een fantastisch materiaal: het is licht en laat geen licht of lucht door, waardoor de koffie lekker vers blijft. Maar: aluminium is niet zo goed voor het milieu. Het wordt gemaakt van bauxiet en het delven daarvan vreet energie en verwoest de natuur. Volgens het MIT (Massachusetts Institute of Technology) herstelt zo’n ecosysteem zich nooit meer. Bovendien komen er giftige stoffen vrij bij het omsmelten van het materiaal tot aluminium.

Sommige merken koffiecups hebben een eigen inzamelsysteem waarmee ze worden gerecycled. Althans, dat is de belofte, want ook dan belandt nog steeds driekwart van deze braaf ingeleverde cups bij het restafval. En bij het restafval betekent in de praktijk dat de cups verbrand worden (en dus niet opnieuw gebruikt).

Ook de cups met een Kiemplant logo of een OK Compostlogo moeten trouwens bij het restafval, omdat het composteren niet snel genoeg gaat voor de composthoop. Of, zoals de Volkskrant al eens schreef: ‘afbreekbare’ koffiepads en cups maken hun belofte meestal niet waar.  Want veel van deze cups van maïs of suikerriet bevatten toch ook plastics die niet goed afbreekbaar zijn. Ook koffiepads bevatten vaak (deels) plastic (net als sommige theezakjes) en moeten dus ook bij het restafval.

Er zijn ook herbruikbare koffiecups te krijgen. Dat is de meest duurzame manier om met cups te werken, want deze kunststof cups gaan makkelijk 50 keer mee. Je zet er koffie mee, leegt de cup in de GFT-bak, spoelt de cup om met koud water (want dat is beter voor de energierekening) en hergebruikt de cup weer.

Wat is dus de beste keuze?

De meest duurzame keuze is nog steeds het zetten van filterkoffie, mits je niet meer zet dan je opdrinkt, want dat zorgt voor verspilling (en dat is niet duurzaam).

Die verspilling heb je niet bij cups of pads, maar die zorgen dan weer voor een berg afval. Daarbij komt dat aluminium heel slecht is voor het milieu en de cups zo lastig te recyclen zijn, dat zelfs bij de speciale programma’s hiervoor nog steeds maar een kwart ook echt gerecycled wordt. Ook pads bevatten plastic, dus zijn slecht voor het milieu.

Wat is dan de beste optie? Zowel bij de cups als bij de pads zijn herbruikbare varianten te koop. Het is even een gepriegel, want je moet de koffie eruit schrapen en de cups en pads (met koud water) schoonspoelen, maar dan zet je wel zuivere koffie. Koffie met een (herbruikbaar) filter kan ook of met een french press of percolator. Drink die koffie dan wel helemaal op! En zet al je apparaten na gebruik ook echt uit.

Lees ook welke koffiemerken het meest duurzaam is. En waarom plantaardige melk duurzamer is dan koeienmelk. En welke havermelk het beste uit onze test kwam voor een latte.

Over de schrijver

7 reacties op “Duurzaam koffiezetten: wat is beter koffiecups, pads of filterkoffie?”

 1. Wij zetten al jaren koffie met een gewoon filterapparaat. Twee scheppen koffie en 6 water, prima te doseren met ons DE koffiezetapparaat. Dan hebben we allebei twee mokjes lekkere koffie en we gooien dus niks weg. Toen mijn man nog werkte, zette ik de helft voor mij alleen, ook geen probleem! En de koffieprut schraap ik uit het filter en gooi ik in de tuin, tussen de planten, ook goed tegen de katten! 😉 Filter gaat bij het GFT.

 2. Gewone koffie, allerlekkerste en allerbeste keuze dus. En je kunt toch doseren hoeveel kopjes? Ik snap niet dat er koffie over blijft. Zomers zet ik extra koffie en doe die in de koelkast voor ijskoffie.

 3. er wordt weinig aandacht besteed aan de cafetiere.
  geen el. apparaat nodig., alleen heet water en koffie.
  geen afval. koffieprut kan op kompost of in de tuin.
  geen verkalking van app..
  makkelijk schoonmaken.. glazen kan.
  er zijn verschillende maten, zodat je precies afmeet wat je nodig hebt.
  en… koffie is heel puur, lekker.

 4. Die pads hebben nog meer nadelen.
  Sommige zijn van plastic, anderen van aluminium.
  Als ze in het apparaat worden doorboord, dan krijg je er restjes van binnen. Aluminium veroorzaakt Alzheimer, plastic is ook niet gezond.
  Komt nog bij, de fraude met de pads van DE, toen dat werd overgenomen door van die venture capitalists. Toen werd er minder in gedaan om de winst te verhogen.
  Dit kan nog steeds.
  Gezien wat er allemaal al verkleind is, kwa verpakking, de laatste tijd, lijkt me het zelfs voor de hand te liggen.

 5. IEDERE morgen zet ik een kopje filterkoffie. Filter op het kopje en dan opschenken, dat doe ik al een heel groot deel van mijn leven.
  Ik kan de sterkte zo ook goed bepalen. Bernadette van Leeuwen 72 jaar.

Reacties zijn uitgeschakeld.