9 verrassende dingen die je met koffiedik kunt doen

Na het maken van een lekkere kop espresso of filterkoffie, blijft er altijd koffiedik over. Je kunt het weggooien, maar dat is eigenlijk zonde. Want koffiedik kun je op veel verschillende manieren recyclen of gebruiken. We zetten er 9 tips voor je op een rij: dit kan je met koffiedik doen.

1. Koffiedik laat je planten groeien

Koffiedik is geweldige mest voor je planten, omdat het rijk is aan kalium en magnesium. Ze gaan er echt beter door groeien, maar let op: niet als je planten te vaak koffiedik geeft. Dan gaan ze juist dood. Gebruik koffiedik in je tuin dus met mate. En het werkt vooral goed voor planten die van een lichtzurige bodem houden, zoals rozen, hortensia’s, aardbeien en lavendel. Je kunt koffiedik trouwens ook prima gebruiken om paddenstoelen op te laten groeien.

2. Goed tegen cellulitis

Vergeet alle dure cellulitis crèmes om de putjes mee uit je benen te masseren. Al die crèmes bevatten namelijk cafeïne als werkzame stof en dat kun je dus gewoon ook direct op je lijf smeren. Laat de koffieprut op een stuk bakpapier drogen en vermeng het daarna met wat olie. Masseer er vervolgens je benen en billen mee. Even goed laten intrekken, afspoelen en regelmatig herhalen.

3. Was je handen met koffieprut

Heb je geen zeep meer in huis? Gebruik dan koffiedik. Je doet een klein beetje op je hand, mixt het met wat water en smeert het goed uit over je handen. Zo worden je handen schoon, gehydrateerd, gevoed en zacht. Want die koffieprut werkt natuurlijk ook nog eens als een zachte scrub.

4. Stralend haar door koffiedik

Koffie kan donker haar echt een boost geven. Mixen met wat olie, insmeren, laten intrekken en weer uitspoelen. Niet gebruiken als je blond bent.

5. Wallen onder je ogen

Mix de koffiedik met wat olijfolie tot een pasta en smeer het onder je ogen. Je wallen en donkere plekken zullen verdwijnen als sneeuw voor de zon en je gezicht ziet er weer fris en stralend uit.

6. Vieze geurtjes in de ijskast

Koffieprut helpt geweldig goed tegen vieze geurtjes in de ijskast. Lag er achterin je la nog een vergeten Franse kaas te stinken? Plaats dan een kopje koffiedik in de ijskast. De geur wordt daarmee snel geneutraliseerd. Je kan trouwens ook heel goed baking soda gebruiken om vieze geurtjes weg te halen.

7. Roosters en aangekoekte pannen

Nu het weer heerlijk warm is, is het ook weer tijd voor de barbecue. Alleen dat rooster: het is altijd een enorme klus om dat schoon te maken. Met wat koffieprut op een spons, heb je het in no time voor elkaar. Daarna afspoelen met water en klaar ben je. Dezelfde methode helpt ook geweldig goed om je pannen schoon te krijgen, mocht er per ongeluk toch iets zijn aangebrand.

8. Vlooien en mieren

Mieren volgen elkaars spoor naar jouw voorraadkast, maar raken gedesoriënteerd door de geur van koffie. Zo kun je dus een invasie van mieren in je huis voorkomen door simpelweg wat koffieprut neer te leggen en zo de geur van hun spoor te verstoren. Ook werkt het tegen vlooien bij je huisdier. Je kunt wat koffieprut met een drupje olie in de huid van je huisdier masseren en de vlooien verdwijnen in no time. Kijk wel even hoe je huisdier er zelf op reageert, want misschien houden ze niet van koffie. Slakken houden trouwens ook niet zo van de geur van koffie.

9. Natuurlijke gootsteen ontstopper

Tenslotte is koffiedik een geweldige manier om je gootsteen te ontstoppen. Je kunt het heel gemakkelijk in kleine hoeveelheden door je gootsteen spoelen. Even laten intrekken en alles loopt weer goed door. Werkt het niet? Dan kan je een combinatie van baking soda en azijn of citroenzuur proberen. Daar borrelt en bruist de boel ook lekker van los.

Heb je zelf nog tips? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

11 gedachten over “9 verrassende dingen die je met koffiedik kunt doen”

  1. Geen koffiedik in de gootsteen voor mij, ik heb hier juist een verstopping door gekregen,
    De andere tips vind ik wel interessant.

    1. Dat is nog eens een een creatief idee schalen en schoteltjes van koffiefilterzakjes na gebruik. Enne.. nog duurzaam ook !! Hoe doe je dat dan??

  2. Koffieprut is ook heel geschikt om slakken bij je groenteplanten weg te houden. Een slak houdt niet van die droge korreltjes aan zijn buik.

  3. Mijn advies is om koffiedik niet te gebruiken als gootsteenontstopper. Ik verzamel al heel veel jaren koffiedik (voor tuin) en een tijdje ook eens doorgespoeld maar dat veroorzaakte juist verstoppingen.

    1. Hanneke, dat klopt. Rotterzwam geeft het goede voorbeeld met zijn circulariteit. Ze halen koffieprut op bij de horeca, en laten daar prachtige en heerlijke Oesterzwammen op groeien. Je kunt bij hen een set bestellen met broed, ofwel mycelium van de Oesterzwam, zodat je thuis je eigen Oesterzwammen kunt kweken. Heel erg leuk, heerlijk, en nog milieuvriendelijk ook.

Reacties zijn gesloten.