koffiedik
diy

9 verrassende dingen die je met koffiedik kunt doen

Na het maken van een lekkere kop espresso of filterkoffie, blijft er altijd koffiedik over. Je kunt het weggooien, maar dat is eigenlijk zonde. Koffiedik kun je namelijk op veel verschillende manieren gebruiken en dat is niet bij iedereen bekend. We zetten er 9 voor je op een rij.

1. Koffieprut laat je planten groeien

Koffiedik is geweldige mest voor je planten. Ze gaan er echt beter door groeien. Je kunt het ook gebruiken om paddenstoelen op te laten groeien. He werkt vooral goed voor planten die van een lichtzurige bodem houden, zoals rozen, hortensia’s, aardbeien en lavendel.

2. Goed tegen cellulitis

Vergeet alle dure cellulitis crèmes om de putjes uit je benen te smeren. Al die crèmes bevatten cafeïne als werkzame stof en dat kun je natuurlijk ook gewoon direct op je lijf smeren. Laat de koffiedik op een stuk bakpapier drogen en vermeng het daarna met wat olie. Masseer er vervolgens je benen en billen mee. Even goed laten intrekken, afspoelen en regelmatig herhalen.

3. Was je handen

Heb je geen zeep meer in huis? Gebruik dan koffiedik. Je doet een klein beetje op je hand, mixt het met water, smeert het goed uit over je handen en zo worden je handen schoon, gehydrateerd en gevoed.

4. Stralend haar

Voor mensen met donker haar kan koffie je donkere lokken echt een boost geven. Mixen met wat olie, insmeren, intrekken en uitspoelen. Niet gebruiken als je blond bent.

5. Wallen onder je ogen

Mix de koffiedik met wat olijfolie tot een pasta en smeer het onder je ogen. Je wallen en donkere plekken zullen verdwijnen als sneeuw voor de zon en je gezicht ziet er weer fris en stralend uit.

6. Vieze geurtjes in de ijskast

Koffieprut helpt geweldig goed tegen vieze geurtjes in de ijskast. Lag er achterin je la nog een vergeten Franse kaas te stinken? Plaats dan een kopje koffiedik in de ijskast. De geur wordt daarmee snel geneutraliseerd.

7. Roosters en aangekoekte pannen

Het rooster van de barbecue is altijd een hele klus om schoon te maken. Met wat koffieprut op een spons, boen je het in no time weer schoon. Daarna afspoelen met water en klaar ben je. Dezelfde methode helpt ook geweldig goed om je pannen schoon te krijgen, mocht er iets zijn aangebrand.

8. Vlooien en mieren

Mieren raken gedesoriënteerd door de geur van koffie. Zo kun je een invasie in je huis voorkomen, als je wat koffieprut neerlegt om het spoor te verstoren. Ook werkt het tegen vlooien bij je huisdier. Je kunt wat koffieprut met een drupje olie in de huid van je dier masseren en de vlooien verdwijnen in no time. Kijk wel even hoe je huisdier er zelf op reageert. Ook slakken houden niet van de geur van koffie.

9. Natuurlijke gootsteen ontstopper

Tenslotte is koffiedik een geweldige manier om je gootsteen te ontstoppen. Je kunt het heel gemakkelijk in kleine hoeveelheden door je gootsteen spoelen. Even laten intrekken en alles loopt weer goed door.
Heb je zelf nog tips, zoals bijvoorbeeld het kweken van paddenstoelen op koffiedik? Laat het ons weten.

Over de schrijver

11 reacties op “9 verrassende dingen die je met koffiedik kunt doen”

  1. Geen koffiedik in de gootsteen voor mij, ik heb hier juist een verstopping door gekregen,
    De andere tips vind ik wel interessant.

    1. Dat is nog eens een een creatief idee schalen en schoteltjes van koffiefilterzakjes na gebruik. Enne.. nog duurzaam ook !! Hoe doe je dat dan??

  2. Koffieprut is ook heel geschikt om slakken bij je groenteplanten weg te houden. Een slak houdt niet van die droge korreltjes aan zijn buik.

  3. Mijn advies is om koffiedik niet te gebruiken als gootsteenontstopper. Ik verzamel al heel veel jaren koffiedik (voor tuin) en een tijdje ook eens doorgespoeld maar dat veroorzaakte juist verstoppingen.

    1. Hanneke, dat klopt. Rotterzwam geeft het goede voorbeeld met zijn circulariteit. Ze halen koffieprut op bij de horeca, en laten daar prachtige en heerlijke Oesterzwammen op groeien. Je kunt bij hen een set bestellen met broed, ofwel mycelium van de Oesterzwam, zodat je thuis je eigen Oesterzwammen kunt kweken. Heel erg leuk, heerlijk, en nog milieuvriendelijk ook.

Reacties zijn uitgeschakeld.