Koken met de zon: uitkomst voor Eritrea

In Eritrea koken vrouwen tegenwoordig zonder vuur, gas, hout of electriciteit. Met de CooKit. De wat? De CooKit: een kooktoestel waarmee je eten kunt bereiden op zonne-energie. Het toestel bestaat uit niet meer dan karton met folie en een pan in een zak.

De bevolking van Eritrea kookt traditioneel op duur hout. Van een gezinsinkomen wordt soms wel de helft aan duur hout besteed. Maar dankzij de Cookit besparen vrouwen in Eritrea de helft van de houtkosten.

Het toestel bestaat uit een aluminium bak die zonnestralen opvangt. In de bak wordt een zwarte pan geplaatst, met een plastic zak eromheen. De temperatuur in de pan stijgt tot 80 of 90 graden. Op deze manier wordt het eten in de pan door het aluminium en het plastic binnen twee tot drie uur klaargestoomd.

De CooKit werd geïntroduceerd in Eritrea door Stichting Solar Cooking Eritrea-Nederland. Een briljant idee dat onlangs werd onderscheiden met de KPA Wilde Ganzen Award.

Het zou mooi zijn als meer landen in Afrika de CooKit ook zouden gaan gebruiken. Want het hout is over twintig jaar op en zon is er in overvloed.

De voorzitter van de Stichting Solar Cooking Eritrea-Nederland, Clara Thomas, is bovendien goed voor het citaat van de week (Trouw, maandag 15 augustus, 2005):
“Je moet de wereld nooit in een keer willen veranderen. Dat kan niet. Met elk mensenleven dat verandert, wordt de wereld beter. Langzaam, van binnenuit.”

Links

Over de schrijver

1 reactie op “Koken met de zon: uitkomst voor Eritrea”

Reacties zijn uitgeschakeld.