Koken met het vergeten fruit: de mispel

Mispels. Foto dungodun. Flickr
Mispels. Foto dungodun. Flickr

”Een mispel?” Hoor ik je denken. ”Wat is dat?” De mispel is één van de vele vergeten groente/fruit dat er is. Deze vrucht, dat lijkt op een appel met de structuur van een peer is geen van beide. Om de kennis van dit vergeten fruit op te rakelen, want vergeten kennis is ook een vorm van waste, vandaag een recept met mispels. Mispels op zoetzuur.
Mispels op zoetzuur
Mispels zijn van oudsher een luxe product. Nadat de Romeinen de mispel meegenomen hadden vanuit het Midden-Oosten werden de bomen vooral in kloostertuinen gezet of in de tuin van landhuizen. Waarom dit fruit een stuk chiquer is dan een appel? De exclusiviteit van de vrucht is hoog. De mispels hangen in deze tijd van het jaar nog aan de boom en na de eerste nachtvorst mogen de mispels geplukt worden. Daarna laat je de mispels rusten totdat ze bruin worden. Het lijkt net alsof ze dan rot zijn, maar dan zijn ze juist het lekkerst. Eet de mispel wel binnen twee dagen op, want daarna is deze rot. Deze vorm van exclusiviteit is ook vastgelegd in ons woordenboek door middel van het spreekwoord ‘‘Zo rot als een mispel”.

Benodigdheden
– 1 kilo mispels
– 300ml witte wijn azijn
– 150g witte suiker
– Kruidnagel
– theelepel kaneel
Instructies
1. Was de mispels met water.
2. Doe de witte wijnazijn, kaneel en suiker in een pan en verhit deze op hoog vuur.
3. Stop ondertussen kruidnagels in de mispels. Twee per mispel en je hoeft ze niet allemaal te doen.
4. Doe de mispels met kruidnagel in een potje.
5. Wanneer het zuur met suiker en kaneel licht kookt mag de pan met dit vloeistof van het vuur.
6. Voeg het zuur toe aan de mispels in het potje.
7. Draai het potje dicht en zet deze circa 5 minuten ondersteboven.
8. Laat vervolgens 2 a 3 maand staan, zodat het zuur kan intrekken.
Deze tip is afkomstig van Waste Watchers NL. Elke woensdag plaatst  Luttikhold een nieuwe tip op zijn Youtube kanaal, toepasselijk genaamd “Wasteless Wednesday”. Luttikhold vindt dat in de wereld van morgen geen plaats meer is voor voedselverspilling, en verzamelt daarom zo veel mogelijk tips om voedselverspilling tegen te gaan.
Wil je op de hoogte blijven van zijn acties? Volg Waste Watchers via facebook of abonneer je op het Youtube kanaal van Wasteless Wednesday.

Over de schrijver