4 tips om te koken met restjes en voedselverspilling tegen te gaan

Heb jij aan het einde van de week ook altijd restjes over? Een paar wortelen, een verloren tomaat, nog net geen halve courgette en een rimpelige appel. We gooien met z’n allen per jaar zo’n 590 miljoen kilo eten bij het afval (en dat kost je ook nog eens 120 euro per jaar). Eeuwig zonde! En met een beetje creativiteit is weggooien helemaal niet nodig. In de loop der jaren heb ik een aantal recepten verzameld voor het koken met restjes waar ik regelmatig op terugval. Ze zijn makkelijk om te maken, heerlijk om te eten, helpen tegen voedselverspilling en kosten je niets (want je had alles toch al in huis). Dit zijn ze:

Groenten

Je hebt meestal wel wat groenten over, van een paar wortelen tot nog maar twee tomaten. Als je ze te lang laat liggen dan kun je er niets meer mee. Mijn favoriete recept voor als ik verschillende restjes groente heb liggen is een ovenschotel die ik ooit van Jamie Oliver heb geleerd. Het is zo makkelijk dat je bijna niet snapt dat je er zelf niet op bent gekomen.

Het enige dat je hoeft te doen is de overgebleven groenten in stukken snijden. Je doet ze in een ovenschaal met olijfolie, zout, peper en kruiden naar keuze (bijvoorbeeld Italiaanse kruiden). Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet hem een half uur in de oven op 180 graden. Als het halfuur om is, haal je het folie eraf en zet je hem nog 10 minuten in de oven op 240 graden, zodat je groenten knapperig worden. Ondertussen kook je wat pasta in een pannetje. Et voilà, je hebt je restjes omgetoverd in een heerlijke voedzame maaltijd.

Dit kun je ook met je restjes groenten maken: soep, omelet, roerbak, curry.

Brood

Oud, taai brood klinkt vreselijk vies maar smaakt heerlijk als wentelteefje. Ook dit is in een handomdraai gemaakt. Meng in een diep bord melk met ei en wat kaneel (als je vegan bent, meng je bijvoorbeeld amandelmelk met 2 eetlepels meel en wat kaneel). Wentel een boterham door het mengsel in het bord, laat het even intrekken en bak hem vervolgens in de pan tot hij goudbruin is. Heerlijk met poedersuiker of ahornsiroop en appel.

Wat je ook van die paar oude sneetjes brood kan maken is Bruschetta. Dit is een Italiaans recept dat gebaseerd is op geroosterd brood dat je besprenkelt met olijfolie en insmeert met knoflook en serveert met tomaten, basilicum en kruiden. In deze video zie je hoe je het makkelijk kan maken.

Nog een paar extra tips: tosti’s, toast, croutons, paneermeel.

Fruit

Stel je hebt nog een appel liggen, die al een beetje op een oude oma begint te lijken met z’n rimpels. Of een banaan die hier en daar wat bruine ouderdomsvlekken laat zien. Of ander ‘oud’ fruit: maak er een crumble van.

Ik eet dit voor ontbijt, lunch en als toetje. Of gewoon als ik er trek in heb, want het is namelijk zo gemaakt en je fruitresten krijgen gelijk een nobele bestemming. Het enige dat je nodig hebt is wat (plantaardige) boter, bloem (en eventueel wat havermout), suiker (of een andere zoetmaker, zoals agavesiroop), eventueel wat noten en natuurlijk het fruit.

Snijd ongeveer 50 gram boter in stukjes, voeg ongeveer 100 gram bloem en suiker toe tot er kruimelig deeg ontstaat. Het fruit snijd je in stukken en doe je in een ingevette ovenschaal, het kruimeldeeg gaat eroverheen (eventueel samen met wat fijn gehakte noten). Zet het een kwartiertje in de oven op 180 graden of tot het deeg goudbruin is.

Je kan het heerlijk zo eten of met wat (vegan) yoghurt, vla of ijs erover. Smullen maar.

Dit kun je ook met je overgebleven fruit doen: door de (vegan) yoghurt, smoothie, milkshake.

Pan pizza

De pizza is het klassieke voorbeeld van koken met restjes. Als de Italianen vroeger een beetje deeg over hadden, werd daar pizza van gemaakt met de overgebleven groente. Daarom mag deze natuurlijk niet ontbreken op het lijstje vandaag. De makkelijkste versie van de pizza is de pan pizza.

Hiervoor maak je eigenlijk een flat bread van bloem, olie, zout en wat water. Dit kneed je tot een deeg dat de basis wordt van je mini pizza’s. Dit deeg beleg je eerst met wat pizzasaus of pesto en met jouw favoriete groenten. Vervolgens gaat hij in de oven voor een of twee minuutjes en daarna bak je hem af in de koekenpan. Misschien heb je ook nog een restje wijn in de kast staan. Een prima gelegenheid om deze twee te combineren zou ik zeggen.

Wat zijn jouw tips voor het koken met restjes? Heb je nog ideeën of recepten? Laat ze ons weten door hieronder een reactie achter te laten. 

Over de schrijver

1 gedachte over “4 tips om te koken met restjes en voedselverspilling tegen te gaan”

  1. Als bananen overrijp zijn kan je ze ook prima invriezen zodat je altijd een voorraad achter de hand hebt voor je favo smoothie of bananenbrood.

Reacties zijn gesloten.