Waarom is kokosolie zo populair?

Kokosolie(Gesponsord partnerblog) Biologische kokosolie wordt snel populairder. ‘We zien in onze webshop steeds meer klanten biologische kokosolie kopen’, aldus Vera Verrips van Van Haver tot Gort.
‘Men gebruikt het als vervanger voor boter, frituurvet en bakolie. Ik verwacht zelfs deze maand meer kokosolie te verkopen dan ooit. Met de jaarwisseling bakken veel klanten hun oliebollen in kokosolie.’

Kokosolie is geen olie, maar meer boterachtig

Vera, eigenaar van deze online winkel voor biologische producten, vertelt ons over dit product. ‘Kokosolie is populair bij mensen die gezond en lekker biologisch willen eten. Maar voor veel anderen is het nog vrij onbekend. Wist je dat het eigenlijk geen olie is, maar meer een boterachtige substantie? Rond 25 graden verandert het in olie. In de tropen, waar het product vandaan komt, is het wel olie. ‘

Kokosolie bevat bijzondere verzadigde plantaardige vetten

Het blijft hierdoor bij hoge temperaturen stabiel en oxideert niet zoals andere oliën. Het is ook lang houdbaar.

Liefhebbers van kokosolie

Mensen die op hun gewicht letten, gebruiken graag kokosolie. Het bevat minder calorieën dan andere oliën. Ook claimt men dat kokosolie door goed is voor je cholesterol. Er bestaan zelfs kokosolie diëten! Veganisten beschouwen kokosolie als goede vervanging van boter. Ze smeren het op brood en gebruiken het als boter in zoete recepten.

Kokosolie in cosmetica

Cosmeticabedrijven voegen kokosolie toe aan hun producten. Vera experimenteert er graag mee samen met haar dochters ‘We hebben lippenbalsems met lavendel gemaakt, in van die schattige doosjes. Er staan ook leuke tips op internet.’

Tenslotte heeft Vera nog een tip voor wie de komende feestdagen oliebollen in kokosolie bakt. ‘Het rookpunt van biologische kokosolie is 177 graden. Zorg dat het vet rond 170 graden is, dan gaat het niet dampen. Eet smakelijk alvast!’

“Wij gaan voor een groener, eerlijker en leuker leven”

Van Haver tot Gort is een online winkel voor biologische producten. Het levert boodschappen uit duurzaamheidsoverwegingen 1x per maand. Dat gaat via een landelijk netwerk met 70 afhaalpunten. Hierbij spannen vrijwilligers zich in om de wereld beter te maken. Sommigen hebben bijvoorbeeld een ruilhandel in groenten opgezet. In het pakhuis van Van Haver tot Gort wordt gewerkt met mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Door deze werkwijze is Van Haver tot Gort in elk 10% goedkoper dan de adviesprijs.

Meer weten? Mail van Haver tot Gort of bezoek de website: www.vanHavertotGort.nl

Over de schrijver

3 reacties op “Waarom is kokosolie zo populair?”

  1. “Kokosvet bestaat voor meer dan 85% uit verzadigd vet. Dat is het meest van alle vet- en oliesoorten. Verzadigd vet staat bekend om de ongunstige gezondheidseffecten. Zo verhoogt verzadigd vet het slechte LDL- cholesterol. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.” “Ondanks dat het ‘goede’ HDL-cholesterol meer stijgt dan het ‘slechte’ LDL-cholesterol, kan het niet worden uitgesloten dat laurinezuur het risico op hartziekten op een andere manier vergroot. Er zijn dan ook geen goedgekeurde gezondheidsclaims van de Europese Voedselveiligheidsorganisatie EFSA. “(http://mobiel.voedingscentrum.nl/encyclopedie/kokos-en-kokosvet.aspx)

  2. Ik vraag me af welke milieudeffecten er zijn als we massaal kokosolie gaan gebruiken. Het moet gepland, geoogst, vervoerd worden e.d. blijft er dan weer minder bos over voor de dieren? Wat is de ecologische afdruk van massaal gebruik?

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020