Kolencentrale Eemshaven gaat door met gevaarlijke kwik uitstoot

Kolencentrale Eemshaven In Aanbouw (Nov. 2012). Foto: Wikimedia Commons
Kolencentrale Eemshaven In Aanbouw (Nov. 2012). Foto: Wikimedia Commons

Greenpeace en Natuur & Milieu overwegen naar de rechter te stappen om de kolencentrale van RWE Essent in de Eemshaven voorlopig stil te laten leggen. De Raad van State oordeelde woensdag 16 april namelijk opnieuw dat de besluitvorming van de provincie Groningen over een natuurvergunning voor de kolencentrale opnieuw onvoldoende is.

Volgens de Raad van State is onvoldoende bewezen dat de natuur niet wordt aangetast door de centrale van RWE Essent. De provincie krijgt 26 weken de tijd om de gebreken in de natuurvergunning te herstellen.

‘Een kolencentrale op de rand van een bijzonder en kwetsbaar natuurgebied als het Werelderfgoed de Waddenzee botst al snel met de natuurwaarden van het gebied’, legt Tjerk Wagenaar, directeur van Natuur & Milieu uit. ‘Daar waarschuwen de milieuorganisaties al sinds 2008 voor. De uitspraak van vandaag zou dan ook geen verrassing voor RWE Essent en de Provincie Groningen mogen zijn. Met name de uitstoot van stikstof en kwik is een groot probleem voor de Waddenzee.

De kolencentrale mag 95 kilo kwik uitstoten, ongeveer evenveel als de kwik uitstoot van de hele Nederlandse energiesector.

In augustus 2011 vernietigde de Raad van State een eerdere natuurvergunning voor de kolencentrale. RWE Essent vroeg daarop een nieuwe vergunning aan bij de Provincie Groningen, maar bouwde de kolencentrale in de Eemshaven ondertussen rustig af. Deze staat nu ‘proef’ te draaien. ‘De centrale is nog niet volledig operationeel, maar hij draait’, zegt Willem Wiskerke van Greenpeace.

Bron: Greenpeace, Trouw

Lees ook
[adrotate group=”2″]
Raad van State blokkeert natuurvergunningen kolencentrales Maasvlakte
Energieanalist: “Omslagpunt is bereikt, steenkolentijdperk is voorbij”

Over de schrijver

2 gedachten over “Kolencentrale Eemshaven gaat door met gevaarlijke kwik uitstoot”

  1. Goede zaak dat essent zich niet op de kop laat zitten door Raad van state en Greenpeace. De bal ligt vooral bij de verschillende overheids instanties die er samen verschillende meningen op na houden. Groningen keurt de bouw goed. Tja… wat moet essent dan. Luisteren naar Greenpeace.. UIteraard niet het kan niet zo zijn dat we onze oren laten hangen naar niet democratisch gekozen lieden die zelf maar bepalen wat wel of niet schijn te mogen.

  2. Pingback: Kolencentrale Eemshaven gaat door met gevaarlijke kwik uitstoot | Nieuwe Aarde

Reacties zijn gesloten.