Kolencentrales gaan ten onder door zonnestroom

Zonnepanelen Hebben De Toekomst. Foto: Mike Spasoff, Flickr
Zonnepanelen Hebben De Toekomst. Foto: Mike Spasoff, Flickr

Een ontwikkeling in Queensland Australië laat zien dat kolencentrales in de nabije toekomst niet meer rendabel zullen zijn. De groothandelsprijs van energie ligt hier tegenwoordig overdag rond het middaguur rond de nul, terwijl deze normaal gesproken $40 a $50 per mWh is. Dit komt doordat er rond het middaguur zoveel extra energie wordt geproduceerd door zonnepanelen dat er een groot overschot ontstaat op het energienet.

Groothandel prijzen zijn wel vaker nul of minder, maar tot nu toe was dat alleen ‘s nachts, wanneer er weinig werd verbruikt, en producenten hun stroom ergens anders kwijt moesten. Maar door de komst van zonne-energie gebeurt dit nu dus ook overdag, wanneer kolencentrales normaal gesproken het grootste deel van hun geld verdienden. Dit heeft tot gevolg dat bijna alle kolencentrales in Australië verlies draaiden in de afgelopen twee jaar.

Nu zijn de kolen op zich niet heel duur, het grootste deel van je energierekening zit in het vervoer van de centrale naar jouw stopcontact. Met zonnepanelen heb je daar geen last van.

Dit draagt bij aan de immense investeringen in zonnestroom die door consumenten en bedrijven worden gedaan. De Australische organisatie CSIRO voorspelt dat in 2040 meer dan de helft van de energie zal worden opgewekt door zogenaamde prosumenten (zowel producent als consument van energie). En dat tegen die tijd 40% niet eens meer is aangesloten op het energienet.

In Nederland zijn deze ontwikkelingen nog niet zo duidelijk zichtbaar, maar ook hier wordt steeds meer door consumenten en bedrijven geïnvesteerd in zonnestroom. Het verhaal uit Queensland geeft ook aan hoe nutteloos de nieuwe kolencentrale die op dit moment wordt gebouwd in de Eemshaven bijvoorbeeld is.

Kolencentrales zullen het de komende jaren steeds moeilijker krijgen. De toekomst van onze energie voorziening zit dan ook in de lokale opwekking van energie door prosumenten.

Bron: The Guardian

Lees ook:
Zo verdien je die zonnepanelen nog sneller terug
[adrotate group=”2″]
Drie producten die helpen bij een duurzame levensstijl

2 reacties op “Kolencentrales gaan ten onder door zonnestroom”

  1. Pingback: Stop Nieuwe Kolen Centrales! – Zonne-energie heeft gewonnen: kolencentrales kunnen niet concurreren

  2. Pingback: Kolencentrales gaan ten onder door zonnestroom | Nieuwe Aarde

Reacties zijn uitgeschakeld.