Petitie voor sluiting alle kolencentrales in Nederland

Bron: Greenpeace
Bron: Greenpeace
Greenpeace is een petitie begonnen om alle kolencentrales in Nederland te laten sluiten. België en Schotland zijn al officieel kolenvrij. “Wat zij kunnen, moet ons toch ook lukken?”
Greenpeace slaagde er al in om minister Kamp twee extra kolencentrales te laten sluiten, bovenop de vijf oude die al dichtgaan. „Met wat extra druk moeten we ook die laatste drie centrales kunnen sluiten. Daarom willen we 100.000 handtekeningen verzamelen”, zegt campagneleider Willem Wiskerke.
In het nieuwe klimaatakkoord heeft Nederland met andere landen afgesproken dat de temperatuur deze eeuw met niet meer dan 1,5 graad mag stijgen. Ook is Nederland door de rechter verplicht om in 2020 25% minder CO2 uit te stoten. „Zoals het nu gaat, komen we uit op slechts 19%”, stelt Willem Wiskerke. „We moeten zo snel mogelijk afkicken van fossiele brandstoffen!”
Volgens Greenpeace kan Nederland zonder kolencentrales. Onderzoeksbureau ECN berekende dat alle kolencentrales per direct gesloten kunnen worden. Het licht blijft dan branden en het kost per huishouden slechts 88 cent per maand extra. Wiskerke: “Dat is geen geld voor schonere lucht en een gezond klimaat.”
Ook groeit schone energie harder dan ooit tevoren. In Nederland waait het vaak en hard, en er staan steeds meer windmolens om hiervan te kunnen profiteren.
Volgens onderzoek van SEO, in opdracht van Natuur & Milieu, verdient Nederland bovendien 4,7 miljard euro extra welvaart aan de sluiting van alle kolencentrales. Deze welvaartswinst wordt grotendeels veroorzaakt door vermeden kosten voor schade aan volksgezondheid en klimaat. In het onderzoek zijn alle maatschappelijke kosten en baten doorgerekend van het vervroegd sluiten van de kolencentrales.

Over de schrijver

2 gedachten over “Petitie voor sluiting alle kolencentrales in Nederland”

Reacties zijn gesloten.