Kometen Brood: Lard heeft zijn gang in Amsterdam omgetoverd tot buurtbakkerij

Ik ben niet de enige die afgelopen jaar begonnen is met zuurdesembroden bakken. Maar hoe Lard het aanpakt is wel bewonderingswaardig. Afgelopen jaar tijdens de eerste lockdown heeft hij het bakken van zuurdesembroden opgepakt. Maar het bleef niet bij een paar extra broden langsbrengen bij de buren. In de gang van zijn huis heeft hij een bakkerij opgezet, waar heel Amsterdam en omstreken voor uitloopt. Voor een bâtard, zuurdesem bolletjes, een brood met walnoten en rozijnen, maar ook madeleines, walnotentaart, shortbread, ga zo maar door. Iedereen die zin heeft in een vers biologisch zuurdesembrood kan op zaterdag of dinsdag langskomen voor een heus Kometen Brood.

Kometen Brood

De eerste zuurdesembroden die Lard bakte bracht hij langs bij buren, waar hij dan weer andere verse producten voor terug kreeg. Maar daar bleef het niet bij. Al snel werden er bestellingen doorgegeven via de groepsapp. Als snel ging als een lopend vuurtje de buurt door dat Lard de allerlekkerste zuurdesembroden bakt. Nu verkoopt hij wel meer dan 200 broden op zaterdag en dinsdag. Daarnaast bakt zijn moeder Saskia op vrijdag patisserie, zoals madeleines met maanzaad en citroen, shortbread, taarten etc. De naam van de bakkerij is Kometen Brood, vernoemd naar de straat waar Lard samen met zijn gezin woont. Op dinsdag kun je zijn vrouw Femke dan ook treffen in de bakkerij, waar ze hem dan helpt met de verkoop. De gang van hun huis is nu omgetoverd tot een volwaardige bakkerij, klein maar met grootse plannen.

Komeet Brood 2 Scaled

Buurtbakkerij

Het is meer dan alleen maar een bakkerij. De hele buurt en ook mensen uit andere delen van Amsterdam komen samen bij Kometen Brood. Ik heb mijn zus langs gestuurd om eens een kijkje te nemen, want ik was nu toch wel erg benieuwd. De mevrouw voor haar in de rij zei tegen haar dat ze het zo leuk vond na het zien op internet dat ze wel even moest gaan kijken. Terwijl iedereen in de rij staat te wachten neemt men de tijd om een praatje met elkaar te maken. In deze rare tijden waarin we soms maar weinig mensen zien op een dag kan je bij Kometen Brood ook zeker terecht voor een praatje.

Kometen Brood

Kleine gebaren

Toen ik het verhaal van Lard las moest ik meteen denken aan mijn eigen buurt. Sinds maart vorig jaar ontstaan er allerlei acties en laat iedereen zien dat ze er voor elkaar zijn. Als er een speciale feestdag is, maar ook zomaar, kan het maar zo zijn dat iemand iets lekkers langsbrengt of voor je deur legt. En hoe leuk is dat, wanneer er kerstchocolaatjes aan je deur hangen. Of je met koningsdag een heerlijke borrelplank krijgt. En de overheerlijke versgebakken loempia’s van de buurvrouw, die wil echt niemand missen. Het is iets kleins dat je dag verrijkt. Het laat je inzien hoe simpel en fijn een klein gebaar is, je maakt er iemands dag mee. Ik kan dan ook niet wachten tot ik zelf een Kometen Brood kan proberen!

Wat voor initiatieven steun jij in je buurt? Laat het ons weten in de reacties.

Foto’s: Jurre Rompa

Over de schrijver