Koninklijke anti-verspillingstips

Oranje Boven! Foto: Everydayhealth
Oranje Boven! Foto: Everydayhealth



“Oranje boven! Oranje boven! Leve Koning Wil!”

Nu het hele land gehuld is in oranje, verbaast het je vast niet dat de wekelijkse tip van Hoezo50kilo ook die kleur aanneemt. Met deze Koninklijke anti-verspillingstips geen reden meer om vaderlands-gekleurde groente en fruit weg te gooien. Hoezee!

Koning Willem Wortel 
De kleine, dunne wortels worden ook vaak bospenen genoemd. Bospenen bewaar je het beste op een koele plaats. In de koelkast zijn ze zeker 5 dagen houdbaar.
Winterwortels, de grotere variant, zijn een stuk langer houdbaar: wel 1 tot 2 weken.
Wortels over? Ze zijn heerlijk geraspt op een broodje met een beetje humus. Fijngesneden kunnen ze overal wel doorheen: soep, curry, salades, pizza en broodjes, elke maaltijd kan wel een oranje tintje gebruiken.

Appeltjes van Oranje
Sinaasappels bewaar je op kamertemperatuur en zijn zo ongeveer drie weken te bewaren. Als je ze in de fruitschaal naast bananen legt rijpen ze sneller en kun je ze minder lang bewaren.
Sinaasappel over? Gebruik het sap voor een gezonde dressing of als smaakmaker in een curry. Of serveer de sinaasappel in plakjes met een beetje kaneel als verfrissend toetje. Lekker!

Mandarijnen van de Majesteit
Op kamertemperatuur zijn mandarijntjes wel 10 dagen te bewaren. In de koelkast doen ze het een stuk minder goed. In tegenstelling tot sinaasappels kunnen mandarijntjes wel met bananen in de fruitmand liggen. Daar worden ze niet sneller rijp van.
Mandarijntjes over? Doe ze eens door de salade.

Prinsje Paprika
Net als alle andere kleuren, bewaar je ook oranje paprika’s het beste buiten de koelkast op een koele plaats. Paprika’s kun je ook invriezen. Dan blijven ze ongeveer 12 maanden goed. Het is aan te raden de paprika’s dan wel eerst even in stukjes te snijden.

Stukje paprika over? Lekker in stukjes door de salade. Of doe dat laatste stukje eens bij een lekkere smoothie van aardbei en yoghurt.

Rode linzenregen
Rode linzen, die zijn eigenlijk oranje. Gedroogde linzen kun je het beste koel, droog, donker en goed luchtdik verpakt bewaren. Onder invloed van licht, vocht en warmte kunnen ze gaan kiemen of schimmelen. Na ruim een jaar wordt de schil wat harder en moeten ze linzen wat langer geweekt en gekookt worden. Je kunt ze dus gewoon nog eten.

Gekookte linzen over? Maak er eens een groentedip van. Linzen, zongedroogde tomaten, knoflook en olie, in de mixer en dippen maar!

Een koninklijke anti-verspillingsdag gewenst!


Voor nog meer tips tegen voedselverspilling kun je Daisy Scholte volgen via Facebook en Twitter.

Meer tips van Daisy op hetkanWel vind je hier:
Wat is jouw voedselafdruk?
Zo houd je uien langer goed
Houdbaarheid van een ei testen
Met oud brood bakken
Nooit meer brood verspillen

Daisy werkt samen met het Voedingscentrum aan de campagne, Hoezo50kilo, om haar ideeën en tips tegen voedselverpilling met een groter publiek te delen.Tijdens haar studies had zij altijd bijbaantjes in de horeca. Daar zag ze liters soep door de wc gespoeld worden en vroeg ze zich af of de buffetbroodjes alleen voor de container gebakken werden. Zij besloot daar zelf niet meer aan bij te dragen en ging op zoek naar zoveel mogelijk manieren om verspilling te voorkomen. Naast haar werk voor de campagne is Daisy freelance filmmaker en journalist.

Hier lees je wat het Voedingscentrum nog meer doet tegen verspilling.

Over de schrijver