Kook voor je buren en ga eenzaamheid en voedselverspilling tegen

Als ik mijn oma mag geloven was het vroeger heel normaal: kunnen rekenen op en delen met je buurtnetwerk. Maar de tijden veranderden en de keren dat iemand bij me aanbelde voor een kopje suiker (of een boormachine, een uurtje oppassen of andersoortige hulp) zijn op één hand te tellen. Dat is jammer, want in een wereld die langzaam dichtslibt met spullen, waar maar liefst 30% van alle Nederlanders zich eenzaam voelt en waar het zorgnetwerk vaak overbelast is, is een helpende hand in de buurt een oplossing voor veel maatschappelijke problemen. De oprichtster van Stichting Thuisgekookt zag dit ook en richtte een platform op waarop buren een eerste levensbehoefte – een warme, vers bereide maaltijd – kunnen delen. Inmiddels is de stichting acht jaar en ruim een half miljoen gedeelde maaltijden verder en is één ding duidelijk geworden: door te delen kun je de wereld gezonder, minder eenzaam én groener maken.

Verbinding middels eten

“Verbinding middels eten met verstrekkende positieve gevolgen,” dat is het idee achter Stichting Thuisgekookt. Waar Thuisgekookt in eerste instantie vooral een platform was waarop iedereen een ‘bordje over’ met de buurt kon delen, worden er nu ook dagelijks – met een beetje hulp van Thuisgekookt zelf –  duurzame matches gemaakt tussen buren: 1-op-1 koppelingen waarbij buren vaker dan één keer een maaltijd delen. Dit proces wordt voornamelijk (maar niet uitsluitend) in gang gezet als het gaat om het helpen van een kwetsbare buurtgenoot. Een oudere mevrouw met beginnende dementie, een meneer die vanwege een longziekte nu de supermarkten liever vermijdt, of een alleenstaande moeder met psychische klachten: ze worden allemaal gekoppeld aan een bereidwillige buurtgenoot die zijn of haar passie voor koken graag deelt. Door deze matches ontstaat een kettingreactie die leidt tot effecten die verder rijken dan een volle buik.

Een dragende samenleving

In 2017 liet Thuisgekookt een onderzoek uitvoeren door Avance Impact om die verstrekkende positieve gevolgen te laten meten. De persoonlijke matchmaking – in combinatie met een nauwe samenwerking met hulpverleners en maatschappelijke organisaties –  bleek bij te dragen aan een heleboel maatschappelijke effecten. Zo blijken mensen door de hulp van een buurtgenoot langer thuis te kunnen wonen, wordt het (mantel)zorgnetwerk ontlast, gezondheidswinst behaald en daarmee ook zorg uitgesteld. Bovendien zorgt de verdiepte connectie met de buurt voor een betere integratie van mensen met een bijzonderheid of handicap. Tel daar bij op dat het bordje dat je over hebt nu bij een dankbare buurtgenoot belandt in plaats van in de prullenbak (en je hiermee dus voedselverspilling tegengaat) en je ziet dat een simpele actie als het delen van een maaltijd leidt tot een golf aan positieve effecten. Doordat Thuisgekookt niet zelf zorgt, maar buurtgenoten activeert dit wel te doen, creëert de stichting een dragende samenleving waarin mensen op lokaal niveau basisvoorzieningen zélf organiseren. Hierdoor wordt de buur top micro- en de samenleving op macroniveau socialer, gezonder en duurzamer.

Kook Voor Je Buur 10-Daagse

Om hun missie kracht bij te zetten en om nóg meer mensen te activeren ook eens een maaltijd met de buren te delen, organiseert Stichting Thuisgekookt de Kook Voor Je Buur 10-Daagse. Tijdens deze tiendaagse wordt iedereen opgeroepen ook voor een buurtgenoot te koken, óf, als je niet zo’n keukenprins- of prinses bent een maaltijd bij de buren af te halen. Op deze manier probeert de stichting om de sociale cohesie in de buurt te vergroten zodat de drempel om om hulp te vragen als je je (tijdelijk) in een kwetsbare positie bevindt wat minder groot wordt. Immers, iedereen vindt het fijn om af en toe te kunnen leunen op een ander voor hulp! Op www.thuisgekookt.nl kun je je aanmelden als thuiskok en iedereen die daar prijs op stelt ontvangt een starterspakket om de buren te laten weten dat je mee doet. Op social media is Thuisgekookt tijdens die tien dagen extra actief en worden de mooiste ontmoetingen en leukste acties gedeeld.

Over de schrijver