Karin Luke geeft kookworkshops voor kinderen met ingrediënten uit haar eigen moestuin

Door kinderen te laten zien waar hun voedsel vandaan komt, hoopt Karin Luke ze meer bewust te laten worden van wat ze eten. ‘Food education’ noemt ze het zelf: zien, ervaren en leren waar ons voedsel vandaan komt, bijvoorbeeld uit je eigen moestuin, en het dan natuurlijk samen bereiden en opeten.

Uit eigen moestuin

In Almere Oosterwold geeft Karin Luke vanuit haar huis kookworkshops. Er staat een ambitieus menu klaar voor de junior kokkies die bovengemiddeld geïnteresseerd lijken in koken. Dat merk je meteen aan het enthousiasme en de nieuwsgierigheid naar wat er bereid gaat worden.

Als voorgerecht staan er volkoren broodjes met tuinbonenspread op het menu, als hoofdgerecht risotto met citroen en munt en als dessert een zwarte bonen brownie. Dit bleek achteraf een iets te ambitieus menu voor de beschikbare tijd, maar door een paar kleine ingrepen van Karin hebben de kids toch alles van het menu op hun bord weten te krijgen.

Een zo groot mogelijk deel van de benodigde ingrediënten komt uit de tuin van Karin en wordt door de kinderen zelf bij elkaar geplukt. Het menu van de kookworkshops is dan ook seizoensafhankelijk. Er wordt gekookt met wat er op dat moment groeit aan verse groenten, fruit en kruiden.

Van Curaçao naar Almere Oosterwold

Karins voorliefde voor koken en moestuinieren begon op Curaçao waar ze jarenlang met haar gezin woonde. Toen haar oudste dochter Lea (9) oud genoeg was, begonnen moeder en dochter steeds meer samen te koken. De naam Blue Blue Cooking is dan ook bedacht door dochter Lea. “Op Curaçao zagen we een hagedis die Blauw Blauw heette”, vertelt Karin. “Als we later een restaurant krijgen, dan noemen we het Blauw Blauw”, vult dochter Lea aan. En zo is later de naam Blue Blue Cooking ontstaan. Het ‘samen koken’ groeide langzaam uit tot het geven van kookworkshops voor kinderen, die Karin na terugkomst in Nederland verder uitbouwde in Oosterwold.

Het gebied Almere Oosterwold is door gemeente Almere opgezet als experiment. Landbouwgrond werd voor lage prijzen aan toekomstige bewoners van dit gebied ter beschikking gesteld, met als belangrijke voorwaarden dat iedere bewoner 50% van de grond voor stadslandbouw reserveert. Bij Karin werd dat een enorme moestuin die ze duidelijk met veel liefde en passie onderhoudt.

Voedselkwaliteit

Met haar kookworkshops wil Karin laten zien dat het helemaal niet moeilijk is om kinderen groenten te laten eten en iets anders voor te schotelen dan patat met kip nuggets, zoals in restaurants nu nog vaak gebeurt. Thuis kan je bijvoorbeeld in plaats van pannenkoeken van witmeel met spek en kaas, ook heel makkelijk pannenkoeken van boekweitmeel met spinazie of vers fruit maken. In de tuin wordt op dit moment door haar man een kippenhok gebouwd waar vier verschillende soorten kippen komen wonen. “Nugget, zo gaat mijn kip heten”, zegt Lea met een grote lach.

In de kookworkshops van Karin klinkt haar overtuiging dat als je ziet en ervaart waar je eigen eten vandaan komt, je veel bewuster zal gaan eten, beter om zal gaan met voedselverspilling en ook gezond eten lekkerder zal vinden. Karins persoonlijke doel is dan ook om zoveel mogelijk kinderen de voedselervaring te geven die een basis zal leggen voor hun toekomst.

Workshops op scholen en een nog grotere droom

Inmiddels geeft Karin ook workshops op scholen. “Soms komen kinderen huilend binnen bij de workshops. Die vinden het dan zo spannend om te koken. Maar aan het einde van de workshop krijgen ze allemaal een sticker van Blue Blue Cooking. Dan zijn ze officieel hulp chef. Alle kinderen blaken dan van trots en zelfvertrouwen”, zegt Karin.

“Ouders zien wat er met kinderen gebeurt als ze zelfstandig leren koken. Het zorgvuldig werken, wegen, snijden etc. Koken is veel meer dan in een pan roeren. Het is magisch omdat je kunt bijdragen aan de basis van gezonde voeding. Mensen vragen weleens hoe ik het volhou omdat het best intensief is. Maar juist dat aspect laat je vliegen. Als je ziet dat een juf overloopt van enthousiasme, dan ben ik echt trots op wat ik heb ontwikkeld, wat ik zelf heb bedacht.”

“Het geven van kookworkshops aan huis moet een professionelere inslag krijgen. De grotere droom is om een kookstudio of activiteitencentrum in een buurtschuur te beginnen met een moestuin erbij. Dan kun je ook met een andere doelgroep gaan koken, bijvoorbeeld eenzame ouderen.”

Om die verdere professionalisering kracht bij te zetten, volgt Karin nu de opleiding tot Moestuin Coach. Een vierdaagse cursus bij Stad & Natuur in Almere. In deze cursus leer je van moestuinexperts welke groente je wanneer het beste kunt gebruiken om daar je menu’s en je kruidentuin op aan te kunnen passen en te optimaliseren. Karin: “Doen waar je passie ligt, geeft een heel voldaan gevoel en uiteindelijk kun je toch het beste doen wat je gelukkig maakt in dit leven.”

Lees ook het verhaal van Shirley en Barry die een wijngaard in Oosterwold begonnen. En het verhaal van Noortje en Egon die zelf een aardehuis bouwden in Oosterwold.

Over de schrijver