Ideaal voor minimalisten: deze winkel verkoopt geen spullen

Een groot deel van de wereld is volledig in de ban van de aankomende kerstdagen. Steden zijn mooi verlicht, bomen versierd en de sfeer zit er goed in. Winkels doen goede zaken. De cadeaus vliegen als warme broodjes over de toonbank, of komen via de post onze overvolle huizen binnen. Gelukkig is er nu ook een winkel waar je kerstinkopen doet en met lege handen naar buiten loopt.

NIKS

We schreven al eerder over de NIKS campagne van Greenpeace. Deze campagne richt zich op mensen, die alles al hebben. Speciaal voor hen ontwikkelde Greenpeace en symbolisch doosje met NIKS, dat eigenlijk een donatie is. In Amerika en Londen hadden ze dit idee ook, maar vulden het iets anders in.

Winkel voor een ander

In 2017 opende de winkel met de naam ‘Choose Love’ haar deuren voor het eerst in Londen. Een pop-up store, speciaal voor de feestdagen. De winkel vraagt haar bezoekers om zich helemaal gek te shoppen, maar niet voorzichzelf. De winkel verkoopt producten, zoals dekens, slaapzakken, schooltassen, tenten, winterjassen of woordenboeken, maar ook uren van advocaten of andere specialisten. Ze bieden daarnaast ook speciale pakketten aan, bijvoorbeeld voor moeders met baby’s. Alles wat je koopt, gaat naar iemand die het echt nodig heeft.

68.5 miljoen mensen op de vlucht

Het initiatief komt van de organisatie Help Refugees. In 2017 waren er 68.5 miljoen mensen op de vlucht, die allemaal hulp nodig hebben. Met de winkel willen ze deze mensen helpen. Als je namelijk een product of dienst koopt, levert de organisatie dit aan iemand die het nodig heeft. Ze richten zich voornamelijk op vluchtelingen in Europa en het Midden Oosten, maar helpen in de winter ook daklozen in Engeland en de Verenigde Staten.
In 2017 haalden ze 750.000 pond op. Op Giving Tuesday (27 november j.l.) breidden ze uit naar New York en openden ook daar een (online) winkel.  Nu is het dus voor iedereen mogelijk om een kerstcadeau te geven, aan iemand die het echt nodig heeft.
Ken je dergelijke voorbeelden in Nederland? Deel ze dan vooral met ons!

Over de schrijver