Eerlijk winkelen? Karen Kammeraat zocht precies uit waar je terecht kunt

We willen allemaal wel duurzamer leven en eerlijk winkelen, maar waar kun je terecht voor duurzame kleding en spullen? Karen Kammeraat zocht het allemaal voor je uit. Op een positieve en praktische manier, die past bij jouw levensstijl en budget. Via het platform EerlijkWinkelen.nl en door het boek ‘Gewoon Goed; jouw koopgids voor een mooiere wereld’ kun je vandaag nog van start.

Een fatsoenlijk salaris

Karen heeft een achtergrond in ontwikkelingssamenwerking en kreeg zo’n 25 jaar geleden het inzicht dat je niet alleen kunt bijdragen aan armoedebestrijding door het steunen van projecten, maar ook door het kopen van producten waar de makers fatsoenlijk voor betaald zijn. Op die manier kunnen boeren en producenten zichzelf en hun gezin onderhouden en zijn ze niet langer afhankelijk van hulp.

Practice what you preach

In die tijd was eerlijke handel vooral zichtbaar via Max Havelaar koffie. Karen besloot alleen nog maar Max Havelaar koffie te drinken en begon anderen daarover te vertellen. Later kwam daar thee, honing, bananen, rijst, etc. bij. Via haar werk bij Oxfam Novib kwam ze in aanraking met de nare effecten van de tropische garnalenteelt. Voor mensen, die daarin werkten en in de buurt woonden. Ze besloot garnalen van haar menu te schrappen en kwam er achter dat voor ieder product wel een duurzame variant bestaat. Van koffie tot tampons en van kleding tot verf. En ze begon andere te inspireren om dezelfde keuzes te maken.

Eerlijk Winkelen

Eerlijk winkelen

Karen merkte dat ze door anderen op een positieve manier te laten zien en proeven hoe mooi en lekker eerlijke en duurzame producten zijn, familie, vrienden en collega’s geïnspireerd raakten om ook vaker duurzame keuzes te maken. Die cirkel wilde ze graag groter maken en zo werd EerlijkWinkelen geboren. Eerlijk winkelen is een platform (site en app) waar je als consument heel gemakkelijk duurzame merken en producten kunt vinden. En een overzicht van de bijna 2050 winkels, waar je deze kunt kopen. In 64 steden, door heel Nederland.

Volgende stap

Na 10 jaar EerlijkWinkelen had Karen zo veel kennis en ervaring opgedaan rondom bewust consumeren, dat ze besloot om dit  samen te vatten in een boek. Dat werd ‘Gewoon Goed; jouw koopgids voor een mooiere wereld’. Het boek is er speciaal voor iedereen, die wel duurzamer wil consumeren, maar nog niet goed weet hoe je de juist producten kan herkennen en waar je ze kunt vinden. Kort, krachtig en inspirerend zet het boek je aan het denken en geeft je heel veel praktische tips over wat jij zelf kunt doen, websites waar je informatie kunt vinden en waar je eerlijke producten kunt kopen.

Winactie

Karen verloot twee boeken onder onze lezers. Om hier kans op te maken schrijf je je in voor de nieuwsbrief en laat je in een reactie onder dit blog weten wat jouw favoriete duurzame product is en waarom.

Over de schrijver

30 gedachten over “Eerlijk winkelen? Karen Kammeraat zocht precies uit waar je terecht kunt”

  1. Mijn favoriete duurzame product… oei, ik gebruik er stiekem best wel wat, realiseer ik me nu: de boodschappentas van thuis, de wasschillen van Seepje, de lunchbox, de ecologische wc reiniger van Ecover, azijn en groene zeep en soda om mee schoon te maken. Ik hergebruik de papieren groenten-en fruitzakken van de Jumbo om de kattenbakuitwerpselen weg te gooien. Ik scheid zeer strict al het afval. Ik koop alleen maar havermout uit papieren pakken. Het is niet genoeg, wil meer doen, dus dit boek lijkt mij heel interessant!

  2. Wat fijn zo’n boek! Ik tip graag het de ProRuiljaarkaart van KrijgdeKleertjes, waarmee je een jaar lang onbeperkt (kinder) kleding (en speelgoed kunt ruilen. Duurzaam en ook heel erg leuk!

Reacties zijn gesloten.