Eerlijk winkelen? Karen Kammeraat zocht precies uit waar je terecht kunt

We willen allemaal wel duurzamer leven en eerlijk winkelen, maar waar kun je terecht voor duurzame kleding en spullen? Karen Kammeraat zocht het allemaal voor je uit. Op een positieve en praktische manier, die past bij jouw levensstijl en budget. Via het platform EerlijkWinkelen.nl en door het boek ‘Gewoon Goed; jouw koopgids voor een mooiere wereld’ kun je vandaag nog van start.

Een fatsoenlijk salaris

Karen heeft een achtergrond in ontwikkelingssamenwerking en kreeg zo’n 25 jaar geleden het inzicht dat je niet alleen kunt bijdragen aan armoedebestrijding door het steunen van projecten, maar ook door het kopen van producten waar de makers fatsoenlijk voor betaald zijn. Op die manier kunnen boeren en producenten zichzelf en hun gezin onderhouden en zijn ze niet langer afhankelijk van hulp.

Practice what you preach

In die tijd was eerlijke handel vooral zichtbaar via Max Havelaar koffie. Karen besloot alleen nog maar Max Havelaar koffie te drinken en begon anderen daarover te vertellen. Later kwam daar thee, honing, bananen, rijst, etc. bij. Via haar werk bij Oxfam Novib kwam ze in aanraking met de nare effecten van de tropische garnalenteelt. Voor mensen, die daarin werkten en in de buurt woonden. Ze besloot garnalen van haar menu te schrappen en kwam er achter dat voor ieder product wel een duurzame variant bestaat. Van koffie tot tampons en van kleding tot verf. En ze begon andere te inspireren om dezelfde keuzes te maken.

Eerlijk Winkelen

Eerlijk winkelen

Karen merkte dat ze door anderen op een positieve manier te laten zien en proeven hoe mooi en lekker eerlijke en duurzame producten zijn, familie, vrienden en collega’s geïnspireerd raakten om ook vaker duurzame keuzes te maken. Die cirkel wilde ze graag groter maken en zo werd EerlijkWinkelen geboren. Eerlijk winkelen is een platform (site en app) waar je als consument heel gemakkelijk duurzame merken en producten kunt vinden. En een overzicht van de bijna 2050 winkels, waar je deze kunt kopen. In 64 steden, door heel Nederland.

Volgende stap

Na 10 jaar EerlijkWinkelen had Karen zo veel kennis en ervaring opgedaan rondom bewust consumeren, dat ze besloot om dit  samen te vatten in een boek. Dat werd ‘Gewoon Goed; jouw koopgids voor een mooiere wereld’. Het boek is er speciaal voor iedereen, die wel duurzamer wil consumeren, maar nog niet goed weet hoe je de juist producten kan herkennen en waar je ze kunt vinden. Kort, krachtig en inspirerend zet het boek je aan het denken en geeft je heel veel praktische tips over wat jij zelf kunt doen, websites waar je informatie kunt vinden en waar je eerlijke producten kunt kopen.

Winactie

Karen verloot twee boeken onder onze lezers. Om hier kans op te maken schrijf je je in voor de nieuwsbrief en laat je in een reactie onder dit blog weten wat jouw favoriete duurzame product is en waarom.

Over de schrijver

30 reacties op “Eerlijk winkelen? Karen Kammeraat zocht precies uit waar je terecht kunt”

 1. Ik gebruik tweedehandse kleding en dat die zakjes dat je geen plastic hoeft te gebruiken in de supermarkt.

  Lijkt me een leuk en handig boek

  1. Duurzaam begint bij mij door zo min mogelijk plastic te gebruiken. Er gaat altijd een boodschappentas mee naar de winkel. En thuis alles scheiden

 2. Wat lijkt me dit een handig boek. Zou meer willen doen voor de wereld. Ik ben fan van mijn opvouwbare tasjes en ik probeer minder shampoo en waspoeder te gebruiken.

  1. Super tof, ik ben heel benieuwd naar je boek!! Lastig om te kiezen welk duurzaam product, ik ben een groot fan van tonies chocolade en vind het belangrijk dat er een eerlijke prijs aan boeren van cacaoplantages wordt betaald. Maar mijn favoriete product is de henna coco maron bar van Lush. Niet meer je haar verfen met chemische ingredienten, maar natuurlijke producten zoals koffie. Ruikt ook nog lekker bovendien!

 3. Over deze vraag hoef ik niet lang na te denken, dat zijn mijn titanium Lite Speed, en mijn carbon Trek racefietsen, heb geen auto, maak heel veel fietstochten, als ik op de fiets te ver weg moet, neem ik het OV, milieubewuster kan bijna niet, denk ik.

 4. Momenteel kies ik voor herbruikbare tasjes. Ik vind het heel mooi om te zien hoe iedereen deze nu gebruikt in de winkel voor groenten en fruit. Er werd zo over gejammerd, maar nu het eenmaal zo is hoor ik er niemand meer over klagen.

  Al vind ik denk ik iedere week wek weer iets anders net dat tikkeltje leuker :).

 5. Sowieso koop ik alleen tweedehands kleren. En wat ik al sinds ik een eigen huishouden heb doe ( en dat is al minstens 40 jaar) is het bovenste stuk van de wc papier verpakking afknippen en het onderste gedeelte in de prullenbak doen.

 6. Ik worstel enorm met wat ik wel of niet kan gebruiken om het milieu zo min mogelijk te belasten. Ik gebruikte al lang geleden Klok wasmiddel, dat was zo’n 45 jaar geleden al een stap in de goede richting, naast het schrappen van vleesconsumptie.
  Ben erg benieuwd naar dit boek !

  1. Glazen vershouddozen zijn vele malen duurzamer dan de plastic variant. Vet en vuil hecht zich aan kunststof en de warmte van de magnetron en vaatwasser zorgt ervoor dat het bakje vervormd. Daar heb je met glas geen last van!

  2. Ik vid het ook super ingewikkeld, want iedereen vindt andere dingen belangrijk. Ik ondersteun bijvoorbeeld graag mensen in ontwikkelingslanden en koop fair fashion, terwijl anderen tegen kleding kopen zijn of alles tweedehands kopen. Voor beide valt wat te zeggen. Maar geen of minder vlees is onbetwist goed voor mens en planeet, dus dat is een goede zet.

 7. Leuk, ben benieuwd naar het boek! Mijn favo duurzame product? Lastig te kiezen, maar ik ga voor wasbare wattenschijfjes. Dat ik zo lang ‘gewone’ wattenschijfjes heb gebruikt… dit is zo makkelijk! En als de mascaravlekken te erg worden, is er altijd nog de ossengalzeep waarmee zo’n beetje alles eruit gaat. Ik ben echt fan!

 8. Mijn favoriete duurzame product is een shampoo bar. Het is fijn in gebruik en je bespaart er heel veel afval mee!

  Wat een tof en handig boek is dit! Ik zou het heel grasg willen winnen! ????

  1. Ik heb ook wel shampoobars gebruikt, maar wat ik onhandig vind is dat ik niet zo goed weet hoe het op te ruimen. In heb zo’n rekje onder de douche hangen en op die manier werd het een beetje een smurrie. En ook op vakantie weet ik niet zo goed hoe dat handig te doen. Doe je het dan ergens in?

 9. Klok afwasmiddel omdat het als een van de eerste ons bewust maakte van dat het anders kon/moest. Maar ik ben wel heel benieuwd of het nog steeds een goede keus is nu er zo veel alternatieven zijn. Zelf afwasmiddel maken is misschien nog wel het beste???

  1. Ik denk ook dat zelf maken het beste is, maar daar moet je maar net zin in hebben. met iets als Klok kopen geef je wel signaal af aan de supermarkt dat je duurzaamheid belangrijk vindt, en dat is ook zinvol.

Reacties zijn uitgeschakeld.