Eerlijk winkelen? Karen Kammeraat zocht precies uit waar je terecht kunt

We willen allemaal wel duurzamer leven en eerlijk winkelen, maar waar kun je terecht voor duurzame kleding en spullen? Karen Kammeraat zocht het allemaal voor je uit. Op een positieve en praktische manier, die past bij jouw levensstijl en budget. Via het platform EerlijkWinkelen.nl en door het boek ‘Gewoon Goed; jouw koopgids voor een mooiere wereld’ kun je vandaag nog van start.

Een fatsoenlijk salaris

Karen heeft een achtergrond in ontwikkelingssamenwerking en kreeg zo’n 25 jaar geleden het inzicht dat je niet alleen kunt bijdragen aan armoedebestrijding door het steunen van projecten, maar ook door het kopen van producten waar de makers fatsoenlijk voor betaald zijn. Op die manier kunnen boeren en producenten zichzelf en hun gezin onderhouden en zijn ze niet langer afhankelijk van hulp.

Practice what you preach

In die tijd was eerlijke handel vooral zichtbaar via Max Havelaar koffie. Karen besloot alleen nog maar Max Havelaar koffie te drinken en begon anderen daarover te vertellen. Later kwam daar thee, honing, bananen, rijst, etc. bij. Via haar werk bij Oxfam Novib kwam ze in aanraking met de nare effecten van de tropische garnalenteelt. Voor mensen, die daarin werkten en in de buurt woonden. Ze besloot garnalen van haar menu te schrappen en kwam er achter dat voor ieder product wel een duurzame variant bestaat. Van koffie tot tampons en van kleding tot verf. En ze begon andere te inspireren om dezelfde keuzes te maken.

Eerlijk Winkelen

Eerlijk winkelen

Karen merkte dat ze door anderen op een positieve manier te laten zien en proeven hoe mooi en lekker eerlijke en duurzame producten zijn, familie, vrienden en collega’s geïnspireerd raakten om ook vaker duurzame keuzes te maken. Die cirkel wilde ze graag groter maken en zo werd EerlijkWinkelen geboren. Eerlijk winkelen is een platform (site en app) waar je als consument heel gemakkelijk duurzame merken en producten kunt vinden. En een overzicht van de bijna 2050 winkels, waar je deze kunt kopen. In 64 steden, door heel Nederland.

Volgende stap

Na 10 jaar EerlijkWinkelen had Karen zo veel kennis en ervaring opgedaan rondom bewust consumeren, dat ze besloot om dit  samen te vatten in een boek. Dat werd ‘Gewoon Goed; jouw koopgids voor een mooiere wereld’. Het boek is er speciaal voor iedereen, die wel duurzamer wil consumeren, maar nog niet goed weet hoe je de juist producten kan herkennen en waar je ze kunt vinden. Kort, krachtig en inspirerend zet het boek je aan het denken en geeft je heel veel praktische tips over wat jij zelf kunt doen, websites waar je informatie kunt vinden en waar je eerlijke producten kunt kopen.

Winactie

Karen verloot twee boeken onder onze lezers. Om hier kans op te maken schrijf je je in voor de nieuwsbrief en laat je in een reactie onder dit blog weten wat jouw favoriete duurzame product is en waarom.

Over de schrijver

30 gedachten over “Eerlijk winkelen? Karen Kammeraat zocht precies uit waar je terecht kunt”

  1. Heel benieuwd naar dit boek. Ik heken het zoeken naar de prioriteit: eerlijke arbeidsomstandigheden, biologisch, gezond, lokaal of vooral tweedehands. Vaak gaan deze samen, maar niet altijd. Mijn favoriete product blijft de Organicup. Je leest er niet genoeg over, naar mijn mening. Misschien nog altijd een taboe? Ik weet het niet. Maar het scheelt zo veel productie-energie, afval, is een stuk beter voor je lijf dan de alternatieven. Zeker in ontwikkelingslanden zou dit product veel kunnen opleveren.

  2. Ik probeer kleine veranderingen aan te brengen om duurzamer te zijn. Minder plastic zakjes gebruiken en meer plastic bakjes. Daarnaast gaat er altijd een eigen boodschappentas mee naar de supermarkt en de andere winkels. Alle kleine beetjes helpen.

  3. Ik ken maar een duurzaam product en dat is het wasmiddel van het merk KLOK.
    Mijn moeder gebruikte het en ik al ongeveer 52 jaar.
    Milieubewust en een goed wasmiddel.
    Nu gebruik ik ook afwasmiddel van dat merk.
    Daar was ik de grote pannen mee af, die niet in de afwasmachine passen.
    Ook neem ik geen plastic zakjes meer aan in de winkels en gebruik gewone boodschappen tassen.
    Graag doe ik mee voor deze koopgids voor een betere wereld.

Reacties zijn gesloten.