Isolerende kozijnen: 4 tips om de beste uit te kiezen

In de afgelopen jaren zijn veel Nederlanders aan de slag gegaan met het verbouwen van hun huis. Verbouwen is natuurlijk dé kans om te beginnen met verduurzamen. Dat begint al bij de basis van je huis, zoals de isolatie en de keuze voor goed isolerende kozijnen.

De vraag is natuurlijk: met welke kozijnen zit je goed wanneer het om isolatie gaat? Zit je met gewone kunststof kozijnen al goed of moet je een andere keuze maken? En waar moet je verder nog op letten? We zochten het voor je uit, zodat je een groene keuze kunt maken.

1. Kunststof kozijnen als best isolerende optie

In je zoektocht naar goede kozijnen heb je de keuze uit houten, aluminium en kunststof exemplaren. Wat in ieder geval goed is om te weten, is dat kunststof de meest duurzame optie zijn. Kunststof kozijnen beschikken over een lage U-waarde (des te lager deze isolatiewaarde is, des te beter) van minder dan 1,5. Houten kozijnen hebben een U-waarde van meer dan 1,8 en aluminium kozijnen schommelen tussen de 1,8 en 2,7. Daarbij beschikken kunststof kozijnen over meer luchtkamers; ook dit biedt een betere isolatie.

2. Let goed op de keuze voor het glas

Naast de isolatiewaarde van kozijnen moet je goed kijken naar het glas dat je erin plaatst. Bij dergelijke kozijnen past HR++ of triple glas het best, zodat je voor het complete (isolerende) pakket gaat. Wanneer je voor triple glas kiest, is het goed om te weten dat je het beste kunt gaan voor isolerende kunststof kozijnen met een U-waarde van 1,3 of lager. Triple glas heeft namelijk een gemiddelde U-waarde van 0,7 waardoor het totaal beter op elkaar aansluit. Dat voorkomt condens op de ramen. Extra mooi meegenomen: met zulke goede (en dikke) ramen heb je ook minder last van omgevingsgeluiden.

3. Kijk ook naar de geluidsklasse

Het grootste voordeel van isolerende kozijnen is natuurlijk dat ze de warmte binnen houden waardoor je minder hoeft te stoken en je een lagere energierekening krijgt. Wat daarbij ook interessant is om te weten, is dat deze het geluid van buiten dempen. Hoe handig is dat? Er zijn verschillende geluidsklassen waar je naar kunt kijken; deze lopen van 1 tot en met 6. Klasse 1 dempt geluiden tot maximaal 50 dB. Hoe hoger de klasse is, des te meer geluiden er worden gedempt. Zo dempt Klasse 6 geluiden van meer dan 70 dB. Dat is bijvoorbeeld ideaal voor mensen die aan een drukke straat wonen en op zoek zijn naar meer stilte.

4. Goed monteren van isolerende kozijnen is belangrijk

Met alleen kunststof kozijnen met HR++ glas of triple glas in een bepaalde geluidsklasse ben je er nog niet helemaal. Het is eveneens belangrijk om goed te letten op hoe ze gemonteerd worden. Laat je dit over aan een professional dan weet hij of zij precies hoe dat moet. Maar: ga je zelf aan de slag met het monteren van dergelijke kozijnen, dan moet je dat bij voorkeur met een kunststof stelkozijn doen waarop het kozijn wordt geplaatst. Met een geïntegreerd dichtingsrubber zorg je ervoor dat het geheel water- en tochtdicht is. Vraag zeker hulp als je niet goed weet wat te doen. De juiste montage heeft namelijk invloed op de isolatiewaarde van de kunststof kozijnen.

Ook verder verduurzamen met zonnepanelen? Ben jij ook een ‘newbie’ op het gebied van eigen opgewekte energie? Wanneer je de aanschaf van zonnepanelen overweegt, geven we je zeker geen ongelijk. Want dit is beter voor het milieu en bespaart flink op de energierekening, zeker met de huidige energieprijzen! Wanneer je je oriënteert op de beste zonnepanelen, word je al snel overspoeld door alle mogelijkheden. Waarop moet je letten voordat je een keuze maakt? Wij helpen je verder! Lees dit blog.

Over de schrijver

1 gedachte over “Isolerende kozijnen: 4 tips om de beste uit te kiezen”

 1. Op basis van de beschikbare huidige informatie over isolatie en dan in dit geval isolerende kozijnen, is dit artikel absoluut niet compleet en wellicht zelfs misleidend.
  Daarnaast mag verwacht worden dat zo’n artikel ondersteund wordt met feiten en bronnen van die feiten.
  Ook mag verwacht worden dat er duidelijk gemaakt wordt waarom isoleren zo belangrijk is en hoe we dat goed doen. En als we dat goed doen wat het oplevert qua wooncomfort (staat idd wel mooi omschreven), maar ook qua centen (daar mist alles over). Terwijl dat zo’n belangrijk stuk is. Met name vanwege de isolatiewaarden en de daarbij behorende subsidies.
  En dan is er qua duurzaamheid echt nog steeds het beste te kiezen voor houten isolatiekozijnen icm triple glas. Meeste subsidie, meest CO2 lage productie, beste ademende eigenschappen. Dus beste voor het klimaat van binnen en buiten.

  https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/isoleren-en-besparen/isolerende-kozijnen-en-deuren/

  https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/isoleren-en-besparen/dubbel-glas-hr-glas-triple-glas/

Reacties zijn gesloten.