Kraanwater of een waterfilter: hoe denk jij daarover?

Een waterfilter in je keuken is tegenwoordig best gangbaar. Voorstanders vinden het water lekkerder en gezonder door de extra zuivering. Anderen vinden het een beetje onzin om in Nederland een filter te gebruiken. Hoe denk jij erover: kraanwater of een waterfilter?

Deze blog kwam tot stand in samenwerking met Tradeline.

Kraanwater of een waterfilter

Een paar jaar geleden kreeg ik van een vriend een waterfilter. Ik was er heel blij mee, want het water smaakte heerlijk. Iedereen die bij mij thuiskwam, zei er iets over. Sommige van mijn vrienden vonden het echt onzin. We hadden per slot van rekening in Nederland schoon en goed gecontroleerd drinkwater. Anderen waren er net als ik enthousiast over. Dezelfde – ietwat felle – discussie las ik op social media, toen we een partnerblog over waterfilters voor Tradeline schreven. Waarom is dit zo’n gevoelig onderwerp, vroeg ik me af. Ik belde Marcel Luijendijk, de eigenaar van Tradeline, om hem te vragen waarom hij de filters verkoopt.

Water werkt als een schokdemper

“Toen ik nog als magnetiseur werkte, gaf ik mijn klanten na een behandeling altijd een glas water. Water is ontzettend belangrijk voor ons. Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Het helpt bij het reguleren van je lichaamstemperatuur, het werkt als een soort schokdemper voor verschillende weefsels en zorgt dat afvalstoffen uit je lichaam worden afgevoerd. Op een dag, zo’n twintig jaar geleden, raadde een klant me aan om me eens te verdiepen in de visie van mensen in Zuid-Korea en Japan op water. Ze zijn daar erg gericht op het voorkomen van ziekte en voor hen is water niet alleen een drankje maar heeft het ook een meer spirituele betekenis. Het wordt niet alleen gedronken, maar ook gebruikt in allerlei rituelen.”

Voor lichaam en geest

“In Japan en Zuid-Korea kijken ze ook naar de essentie van water. Hoe water zich in de natuur gedraagt. Hoe regenwater door de verschillende aardlagen wordt gefilterd en mineralen toegevoegd krijgt. Hoe het wordt gevitaliseerd, door te wervelen in een rivier. Dat proberen ze na te bootsen met een water filtersystemen. Ik vond het heel interessant en zoals dat wel vaker in het leven gaat, ontmoette ik op een training iemand, die een container met waterfilters kon kopen. Of ik het leuk vond om dat samen te doen?”

Een roepende in de woestijn

“Ik besloot het te doen, maar ik voelde me een roepende in de woestijn. Het was 2001. De filters haalden stoffen zoals medicijnen, hormonen, pesticiden, chemicaliën en GenX uit het drinkwater, maar mensen moesten er heel erg aan wennen. Ik moest uitleggen hoe we het water met mineraalstenen mineralen en sporenelementen verrijkten en hoe we het vitaliseerden. Vooral dat laatste vinden mensen lastig te begrijpen. Wetenschappelijk is het effect niet te verklaren, maar in de Nederlandse kassen krijgen de planten gevitaliseerd water. Dit zorgt voor een betere oogst. Tijdens een uitzending van TROS RADAR werd heel netjes gezegd: wetenschappelijk gezien kunnen we het niet aantonen, maar alle kassen hebben een vitalisator op de waterleiding. Je voegt niets toe, maar toch krijg je een betere oogst.”

Een bewuste keuze

“Ik begrijp dat er mensen zijn, die een waterfilter niet nodig vinden. Dat moet iedereen voor zichzelf bepalen. Als iemand mij een glas water geeft uit de kraan drink ik dat ook gewoon, maar zelf gebruik ik liever een filter. In Nederland meten en monitoren we het drinkwater constant. Als er reststoffen in het water zitten, wordt dat tot een bepaalde hoeveelheid geaccepteerd. Pas als het  daarboven komt, wordt er een melding van gemaakt en actie ondernomen. Als je dat liever niet wilt, kun je een filter gebruiken. Als er geen vervuilende stoffen in je lichaam komen dan hoeft je lichaam er ook niets mee te doen”

Hoe denk jij over kraanwater of een waterfilter? Laat het ons weten in een reactie.

Over de schrijver

7 gedachten over “Kraanwater of een waterfilter: hoe denk jij daarover?”

 1. Ik gebruik al jaren een waterfilter (waterfilter zero). Daar zit een TDS-meter bij. De meter geeft aan hoeveel totaal opgeloste stoffen er in het water zit. Dan kun je ook zien dat water uit het filter een score heeft van 0 en kraanwater 456 (zal er aan liggen waar het water uit de kraan komt).
  Ik vind kraanwater veel lekkerder dan water uit het filter maar ik denk dat het een stuk gezonder is. Ik heb in mijn nieuwe huis een aquacell laten installeren (haalt kalk uit het water) en ik denk dat ik nu langer met een filter doe. Maar dat weet ik nog niet. Het water uit het filter verrijk ik met wat druppels opgelost keltisch zeezout om er alle mineralen weer aan toe te voegen. Klinkt als heel veel werk maar dat is het niet.

 2. Hallo,

  Kraanwater of anderszins?
  Ik drink al ruim 20 jaar gedestilleerd water. dat destilleer ik zelf en vul het aan met wat natrium en kalium waardoor de ph naar ± 8,5 – 9 gaat

  Kraanwater is in de meeste gevallen vervuild met een hoop ellende. Vooral medicijnresten kunnen gewoon weg niet uit het water gefilterd worden zonder omgekeerde osmose of destillatie.

  Een vriend van mij kreeg kanker en was in therapie met o.a. chemo.

  Hij plaste een dag na zo’n behandeling buiten in zijn bostuin op het mos wat een paar dagen daarna geheel dood en verbrand was. Dat liet hij me zien en was voor mij de definitieve omslag om nooit meer kraamwater te drinken. En denk daarbij dat er honderden verschillende medicijnen zijn die worden door iedereen uitgeplast en komt daarbij op/in het oppervlakte- en drinkwater. Zelfs flessenwater is niet zuiver.

  En gedestilleerd water is net als schone regen…. gewoon water = H2O
  En je mineralen haal je uit je gezonde voedsel.

  1. nog een kleine aanvulling

   Mijn vrouw en ik drinken minimaal 2 liter pp per dag

   En daarnaast is het ook ideaal want je krijgt geen kalkaanslag in je koffie apparaat, waterkoker, strijkbout.
   Die gaan daardoor veeeel langer mee

 3. ja interessant. dat wil ik wel. zijn er tips hoe ik dat regel of is dat een kwestie van kopen en ertussen zetten? ik heb al wel een waterbespaarfilter geprobeerd te ‘monteren’ maar die paste niet op onze smalle kraan…

 4. Ik koop altijd flessen water ondat het kraanwater hier vies van smaak is en altijd lauw, waarschijnlijk omdat ik zeshoog woon en er wordt, volgens berichten, nog steeds kleine hoeveelheden GenX in onze omgeving in het water geloosd.
  Ik hevpb nig nooit een waterfilter gebruikt maar na het lezen van dit artikel……

Reacties zijn gesloten.