Krachtvoer: voeding zo goed als een geneesmiddel

‘Laat uw voeding uw medicijn zijn’, zei Hippocrates, de grondlegger van de geneeskunde ooit. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt steeds vaker dat voedingsmiddelen minstens zo goed zijn voor uw gezondheid als geneesmiddelen. In het maartnummer van Medisch Dossier zet Bryan Hubbard een reeks van deze powerfoods voor ons op een rijtje. Stel uw eigen menu samen met dit krachtvoer.

Ontbijt

 • Yoghurt
  De levende, ‘goede’ bacteriën (probiotica) die in biogarde en yoghurt zitten, maken de darmen efficiënter. Tevens beschermen ze tegen gezondheidsproblemen als diabetes en obesitas.
 • Eieren
  Het ei heeft een slechte naam gekregen vanwege onze obsessie met een laag cholesterol. Maar het blijkt dat eieren juist goed zijn voor het hart, en ook nog hoge bloeddruk verlagen.
 • Muesli en havermout
  Hierin zitten havervlokken, die preventief werken tegen vaatziekten. Ze bestrijden chronische ontstekingen die kunnen leiden tot atherosclerose (aderverkalking).
 • Ahornsiroop
  Als je een gezond ontbijt van havermoutpap of muesli maakt, maar je kunt niet zonder een zoetstof, schenk deze siroop er dan over. Hij bevat 20 heilzame bestanddelen, waaronder fenolzuren met antioxidante werking tegen kanker, bacteriële infecties en diabetes. Wel is het van belang dat je pure ahornsiroop koopt en niet een product met ahornsiroopsmaak.
 • Grapefruit
  Grapefruit bij het ontbijt is een gezond begin van de dag voor wie chronische hepatitis C heeft. De conventionele behandeling is een krachtig geneesmiddel, zoals interferon alfa, maar dat geeft een scala aan bijwerkingen, zoals misselijkheid, anemie, depressie en huiduitslag. Maar in Boston hebben wetenschappers aangetoond dat een grapefruit of een andere citrusvrucht per dag net zo goed kan werken.
 • Watermeloen
  Deze vrucht verlaagt de bloeddruk even effectief als een statine, alleen zou je er drie per dag moeten eten om enig positief effect te bereiken.

 

Lunch

 • Tomaten
  Tomaten bieden vele gezondheidsvoordelen en kunnen iemands risico op kanker en hartziekten verminderen.
 • Olijfolie
  Maak als lunch een salade en gebruik voor de dressing olijfolie: dat is een goede manier om de ziekte van Alzheimer op afstand te houden, en zelfs om de symptomen te verminderen bij wie de ziekte heeft.
 • Walnoten en walnotenolie
  Deze kun je toevoegen aan de salade als je veel stress voelt. Of je nu de noten of de olie gebruikt, beide bevatten veel omega-3-vetten, waardoor het lichaam beter reageert op een verhoogd stressniveau.
 • Waterkers
  Voeg dit toe aan je middagsalade als je borstkanker hebt. Deze groente kan de tumorgroei stoppen. Uit onderzoek is gebleken dat reeds bij 80 gram waterkers per dag de signaalfunctie van een belangrijk eiwit van de tumorcellen verstoord wordt. Daardoor stopt de bloed- en zuurstoftoevoer vanuit het lichaam en kan de tumor niet meer groeien.?

 

Lees het hele artikel in het maartnummer van Medisch Dossier. om te weten welke superfoods je voor het avondeten en als tussendoortjes of drankje op het menu kunt zetten.

Foto:
mhaller1979, Flickr.com

Meer lezen?
Medisch Dossier: voorkom de veroudering van uw hersenen
Gesprek met David Servan-Schreiber, auteur van Antikanker
Lief zijn voor jezelf is gezond

Volg Ode ook op Twitter, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts €3,33 per maand

Over de schrijver

2 reacties op “Krachtvoer: voeding zo goed als een geneesmiddel”

 1. De bron van deze post is een artikel uit het maartnummer van Medisch Dossier.
  Het specifieke stukje over olijfolie daarin is:
  – Olijfolie
  Maak als lunch een salade en gebruik voor de dressing olijfolie: dat is een goede manier om de ziekte van Alzheimer op afstand te houden, en zelfs om de symptomen te verminderen bij wie de ziekte heeft. Het beste is extra vergine-olijfolie, omdat die de meeste oleocanthal bevat. Dat is een natuurlijk polyfenol dat de structuur van de neurotoxinen verandert. En dat zijn nu net de gifstoffen die het zenuwstelsel aantasten bij de ziekte van Alzheimer11. *11: Toxicol Appl Pharmacol, 2009; 240: 189-197

 2. Lees o.m. hier dat olijfolie Alzheimer op afstand houdt en de sympytomen helpt verminderen. Dat is nogal een bewering. Met welk onderzoek is dat aangetoond?

Reacties zijn uitgeschakeld.